anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

500 de medici noi s-au stabilit în Iaşi în 2022: mulți au migrat din județele vecine

GALERIE
medici
 • medici
- +

Județul Iași este, începând cu anul trecut, mai bogat cu peste 500 de medici care au ales să profeseze aici odată cu terminarea studiilor. În acest moment, în Colegiul Medicilor (CM) Iași sunt înscriși 4.368 de medici, dintre care 2.204 sunt medici primari, 1.575 sunt medici specialiști, iar 1.100 sunt rezidenți. „Neconcordanța între totalul membrilor și totalul medicilor primari, specialiști și rezidenți reiese din faptul că un medic poate fi specialist într-un domeniu, cât și rezident, primar sau specialist în altă specialitate”, au explicat reprezentanții CM Iași.

Aceștia spun că există o tendință clară a medicilor de a se muta din alte județe pentru a profesa la Iași și că nu există o problemă cu numărul medicilor, ci cu modul în care sunt aceștia distribuiți. Cei mai mulți profesează în orașele mari, iar orașele mici și satele se confruntă cu o lipsă a medicilor din diferite specialități.

„Numărul de medici din Iași a crescut semnificativ, anul trecut s-au înscris peste 500 de medici noi în sistem, medici care și-au terminat rezidențiatul și au rămas aici. Noi avem cam 8% din medicii din țară, nu stăm la fel de bine ca Bucureștiul unde lucrează 20% din medici, dar suntem unul dintre județele care stăm bine din acest punct de vedere. Cei mai mulți lucrează în Iași, iar dacă mergem în afara orașului vom vedea că există o lipsă de medici. La nivelul țării avem 327 de medici la suta de mii de locuitori, în Franța sunt 330 la suta de mii de locuitori. Diferența este minoră, dar aceasta este problema, modul în care sunt distribuiți, cam 65% locuiesc în zece orașe mari”, a explicat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Unii medici fac mai multe rezidențiate pentru a-și putea găsi un loc de muncă

Președintele CM Iași mai spune că tendința medicilor de a căuta să se mute la Iași din județele vecine a existat dintotdeauna, pentru că aici au șansa să profeseze în specialitatea pe care au studiat-o în anii de facultate. „Dacă un medic termină hematologia mă gândesc că îi va fi greu să găsească post în alt loc în afară de Iași. În orașele mai mici este nevoie de specialități mari: medicină internă, pediatrie sau medicină de familie pentru că și structura spitalelor de acolo este diferită de cea de aici, nu au gastroenterologie, cardiologie, și atunci nu există o corelație foarte bună între nevoia de doctori din acele orașe și ceea ce ei termină ca studii”, a mai precizat dr. Liviu Oprea.

Un alt aspect observat de cei de la Colegiul Medicilor Iași este că sunt mulți medici tineri care urmează și două-trei rezidențiate în speranța că își vor găsi mai ușor un loc de muncă, mai ales dacă vor profesa într-un oraș mai mic. „Nu există o potrivire între ce specialități lipsesc din orașele mici și specialitățile obținute prin rezidențiat. Dacă mă uit la rezidenții pe care îi avem noi în medicina de familie, sunt oameni care au mai făcut rezidențiate în alte specialități cu speranța că așa își vor găsi mai ușor un loc de muncă, este ceva ce se întâmplă în mod uzual”, a remarcat președintele CM Iași.

Nu se știe exact câți au plecat din țară în ultima perioadă

Referitor la numărul celor care au plecat din țară în ultimii ani, datele nu sunt centralizate, singurul reper existent, însă care nu oferă o imagine clară, fiind numărul certificatelor de status profesional solicitate. Eliberarea acestor certificate arată dorința de a profesa în alte țări, dar nu și faptul că un medic a plecat și a rămas să profeseze acolo.

„Numărul de certificate de status profesional pe care noi le eliberăm nu sunt relevante pentru că același doctor poate să vină să ceară patru certificate într-un an și să nu plece niciodată, pentru că certificatul este valabil trei luni, iar cei care pleacă cer cel puțin 2-3 certificate până când ajung să plece. Mai sunt un număr de certificate pe care noi le dăm și știm că medicii pleacă, dar sunt care merg la o specializare și în trei luni se întorc. Deci certificatul în sine nu este relevant pentru a ști numărul de medici care pleacă”, a completat dr. Liviu Oprea, președintele CM Iași.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.