anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

508 victime ale violenţei domestice în primele 3 luni

GALERIE
violenta domestica
  • violenta domestica
- +

Peste 500 de persoane au fost victime ale violenţei domestice în judeţul Iaşi doar în primele trei luni ale acestui an. Datele au fost oferite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi în urma unei solicitări a senatorului Dan Lungu. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen şi subliniază importanţa unor investiţii în acest sens. 

Dan Lungu menţionează că, deşi izolarea a dus la scăderea altor infracţiuni, numărul victimelor violenţei domestice rămâne ridicat. Conform datelor oferite de Inspectoratul de Poliţie, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 508 victime ale violenţei domestice, dintre acestea, 324 fiind femei adulte, 68 sunt bărbaţi, iar 116 sunt minori, dintre aceştia din urmă 57 de sex masculin şi 59 de sex feminin. Cele 508 victime au rezultat în urma a 478 de situaţii. Cele mai multe plângeri dintre cele 478 au fost înregistrate în mediul rural, 318, iar restul de 160 în mediul urban. Senatorul ieşean a demarat o campanie de conştientizare şi informare cu privire la violenţa domestică anul trecut, campania subliniind amploarea numărului de cazuri de violenţă domestică la nivelul judeţului Iaşi.

„În ultimii trei ani, numărul victimelor violenţei domestice la nivelul judeţului Iaşi a continuat să crească. De la începutul anului trecut, până la finalul lunii septembrie, totalul victimelor înregistrate era deja unul de 1.700, conform autorităţilor locale. Peste 500 de victime, dintre care cele mai multe din nou femei adulte, înregistrate numai din ianuarie până la finalul lui martie, ar trebui nu doar să ne îngrijoreze, ci chiar să ne determine să venim cu soluţii în ajutorul celor vulnerabili“, subliniază senatorul ieşean. Acesta atrage atenţia că situaţia este cu atât mai gravă cu cât victimele sunt în acest moment închise în casă cu agresorul lor, pe fondul ordonanţei militare.

„În condiţiile în care pandemia ne obligă să stăm izolaţi, multe dintre victime sunt închise în case cu agresorii lor şi nu pentru toată lumea casa este un adăpost sigur. Avem mare nevoie de investiţii în servicii prin care victimelor să li se poată acorda cu promptitudine ajutor - servicii online şi programe derulate de asociaţii neguvernamentale“, subliniază Dan Lungu. Victimele violenţei domestice sau cei care doresc să semnaleze astfel de abuzuri pot apela numărul 112 sau linia specială 0800 500 333, pusă la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Linia telefonică specială este gratuită şi poate fi apelată 24/24 şi în fiecare zi a săptămânii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.