„5.635 de permise de conducere au fost suspendate în 2013 (II). Răspunsurile şefului IPJ la întrebările cititorilor Ziarul de Iaşi

vineri, 17 ianuarie 2014, 02:50
15 MIN
 „5.635 de permise de conducere au fost suspendate în 2013 (II). Răspunsurile şefului IPJ la întrebările cititorilor Ziarul de Iaşi

Şeful IPJ Iaşi, chestorul Ioan Scripniciuc, este invitatul acestei săptămâni la Ziarul de Iaşi. El a început să răspundă online la întrebările adresate de cititorii Ziarului de Iaşi. Răspunurile vor fi inserate în corpul textului, pentru o mai bună vizualizare a acestora. Întrebările care nu aveau legătură cu invitatul nu au fost luate în considerare. Sesiunea de întrebări a fost închisă.

PRIMA PARTE A RĂSPUNSURILOR DATE DE ŞEFUL IPJ IAŞI O GĂSIŢI AICI

UNDE E SIGURANTA PUBLICA???

Nu am nici un fel de intrebare doar vreau sa reclam lipsa de interes pentru siguranta iesenilor in cartiere. Toate strazile secundare de printre blocuri sunt intunecate si echipajele de patrulare, daca se nimereste sa fie echipaj, sunt alcatuite din 2(doi) agenti, depasiti de situatie, care au in subordine un intreg cartier de marimea Alexandru cel Bun, Tatarasi, Nicolina, samd. In alte cuvinte oricand poate veni cineva printre blocuri sa-ti dea una in cap si iti ia tot ce ai la tine, ba chiar te si violeaza daca esti femeie, si nimeni nu ar sti nimic, iar talharul se face disparut fara nici o problema. Si cred ca cunoasteti zeci de astfel cazuri nerezolvate, de o frecventa zilnica! Ca sa nu mai spun ca sunt cartiere(cu scoli si gradinite) prin care se plimba in voie indivizi cu probleme psihice eliberati de la Socola, si care nu-s paziti in nici un fel!…Suplimentati va rog numarul de echipaje care patruleaza printre blocuri si asigurati-va ca cel putin in cartierele problema sunt mai mult de doi agenti in patrula seara.

Chestorul Ioan Scripniciuc

 La fiecare secţie de poliţie este organizat serviciul de patrulare a agenţilor de siguranţă publică. Patrularea se face atât pedestru, cât şi cu autospecialele de poliţie, în zonele şi mediile cu risc criminogen ridicat, având în vedere că nu sunt agenţi suficienţi pentru acoperirea întregului teritoriu al municipiului Iaşi.

 

probleme in iasi

Buna ziua Domnule Chestor ! A sesizat cineva pina acum ca iluminatul public din Iasi este in afara normelor ? Ma refer la faptul ca multi stilpi sint acoperiti de ramurile copacilor, in consecinta lumina care trebuie sa ajunga jos este mult diminuata. Apoi, e vorba de puterea becurilor sau intensitatea luminii. Am avut ocazia sa merg prin oras cu un invitat din strainatate si mi-a atras atentia ca intensitatea luminii pe timp de noapte este foarte scazuta. De aici si riscul urias pentru accidente. Ati analizat vreodata aceste lucruri.

 Chestorul Ioan Scripniciuc

În baza unui plan de măsuri, vom verifica şi identifica dificultăţile cu privire la semnalizare, dar şi iluminarea stradală, urmând să propunem autorităţilor cu atribuţii în domeniu remedierea lor .

 

Adrian

Regulamentul de aplicare a Ord.195 spune ca trebuie sa lasi cale libera tramvaiului art.103, 107. De ce in Iasi toate marcajele rutiere din intersectii pentru virajul la stinga sunt pe linia de tramvai str.Garii cu Arcu, la Billa, la Hala Centrala , etc) si tramvaiele chiar daca au verde nu pot trece din cauza masinilor ?

 Chestorul Ioan Scripniciuc

Pe drumul public cu cel mult 2 benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului, lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi acesată bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului la apropierea acestuia. Poliţiştii rutieri acţionează în zonele precizată de dumneavoastră, fiind aplicate sancţiuni de fiecare dată când sunt constatate abateri .

 

Ionica

Până la urmă, cu bicicleta se poate circula şi pe străzi, în paralel cu trotuarul camuflat în "pistă"? Ce trebuie să am şi pe unde să circul fără să risc vreo amendă? E normal să fie făcute pistele pentru biciclişti pe trotuare, printre staţii de autobuz şi stâlpi de electricitate?

Chestorul Ioan Scripniciuc

Este necesară consultarea legislaţiei în vigoare, respectiv OUG 195/2002 republicată, pentru obţinerea informaţiilor complete. Acolo unde există piste pentru biciclişti, este obligatorie utilizarea lor.

 

raul

Dacă s-ar asfalta toate străzile din Iaşi şi dacă ar fi reparate toate liniile de tramvai, ar scădea numărul accidentelor rutiere?

Chestorul Ioan Scripniciuc

Accidentele rutiere scad ca urmare a comportamentului responsabil al şoferilor în trafic, şi a fermităţii intervenţiei poliţiştilor. Numărul accidentelor având cauză generatoare infrastructura rutieră din municipiul Iaşi este nesemnificativ în comparaţie cu principalele cauze – traversare neregulamentară, viteză neadaptată la condiţiile de drum, neacordare prioritate pietoni .

 

cris

Şoferii de microbuze iau în general atâţia oameni câţi reuşesc să stea striviţi înăuntru. Dar! Când se anunţă controale ce se pot lăsa cu amenzi, şoferii opresc la câţiva metri mai departe de staţie să poată cobor î cei ce au de coborât şi să nu mai urce alţi oameni, să pară că totul se face "lgal". Problema e că la capăt, în prima staţie, microbuzul se umple şi nu mai poate urca nimeni până prin centrul oraşului. Şi astfel stau oamenii, dimineaţa, între orele 7 şi 9, blocaţi în staţii, că în puţinele autobuze nu au loc nici pe scări între uşi şi nici microbuzele nu opresc. Problema pare a fi a RATP-ului. Dar ce ar fi să nu se mai anunţe controalele ca să se ştie exact că trebuie suplimentat numărul mijloacelor de transport dimineaţa şi după-masa timp de 2-3 ore? Aşa, după unul-două controale anunţate pe an, iar vedem ieşeni disperaţi agăţaţi de uşile mijloacelor de transport şi iar auzim de oameni căzuţi sub roţi. Că dacă ai de ajuns la ora 8 la serviciu sau la şcoală şi nu opreşte niciun microbuz să te ia, ce faci? Nu mai mergi? Te plimbi cu taxiul?

Chestorul Ioan Scripniciuc

Siguranţa transportului public pe raza municipiului Iaşi, precum şi la nivelul judeţului Iaşi, reprezintă o prioritate pentru Poliţia Rutieră, astfel că acţionăm în permanenţă pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere pe această linie. În anul 2013 au fost aplicate 386 sancţiuni contravenţionale transportatorilor de persoane, pentru diferite abateri. În ultima acţiune pe această linie din cursul acestui an, poliţiştii au aplicat o sancţiune contravenţională în cuantul de 8.000 lei, conducătorului unui microbuz, pentru depăşirea numărului prevăzut de persoane transportate .

 

Codrin

Nu sunt rasist, dar ce facem cu ţiganii? În faţa Mitropoliei ne vâră prin buzunare iconiţe şi ne scuipă dacă nu le luăm, în Păcurari stau cu câinii agresivi pe stradă, în Tudor se întind pe tot trotuarul la cerşit şi la furat, în autobuze ţi se lipsesc de geantă sperând să aibă noroc. Probabil veţi spune că sunt avertizaşi, dar că-s săraci lipiţi pământului şi nu pot fi amendaţi. Dar un om care lucrează 11 luni şi e dat afară şi rămâne şi fără şomaj şi face pipi după bloc poate fi amendat? El are bani? E plin oraşul de ţigani, absolut plin! Şi n mă refer la romi cu meserie, care fac tigăi de cupru…

Chestorul Ioan Scripniciuc

La data de 16 ianuarie a.c., în mai multe puncte de interes de pe raza municipiului Iaşi a fost organizată o razie, având ca scop identificarea şi prinderea în flagrant a persoanelor care săvârşesc infracţiuni de tâlhărie, furturi de la şi din autoturisme, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător. De asemenea s-a acţionat pentru depistarea persoanelor care comercializează ilegal ţigări, minorilor dispăruţi, cerşetorilor.
S-a acţionat în zona cuprinsă în perimetrul Podul de Piatră, Şoseaua Naţională, b-dul N. Iorga, b-dul Splai Bahlui şi au fost efectuate controale la Căminul Decebal de pe strada Decebal nr. 1, blocurile M1 şi M2 de pe strada Romană precum şi zonele Tg. Cucu şi Independenţei şi alte zone aglomerate, în scopul identificării persoanelor ce locuiesc fără forme legale şi depistării suspecţilor de comiterea unor infracţiuni care se sustrag de la urmărirea penală.
În urma efectuării raziei au fost aplicate 62 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 8300 lei, fiind conduse la sediul poliţiei 39 de persoane.

 

Bracalone Ion

Buna ziua.Cum va explicati faptul ca am depus o plangere penala la subcomisar de-al dumneavoastra la sfarsitul lunii septembrie si nu am stiut numic de parcursul acestei plangeri pana in ianuarie ac.Cand l-am sunat la inceputul anului mi-a spus ca plangerea e inaintata parchetului si ca domnul procuror are foarte mult de lucru.L-am intrebat pe domnul subcomisar daca nu trebuia sa fiu instiintat si eu ca a fost trimis dosarul ?Mi-a spus ca domnul procuror este foarte ocupat si cand va veni vremea voi primi acasa instiintarea.Nu mi se pare corecta atitudinea subcomisarului atitudinea sa sporind si mai mult neancrederea pop***tiei in Politia Romana

Chestorul Ioan Scripniciuc

În măsura în care consideraţi că v-au fost încălcate drepturile, vă invităm la sediul I.P.J. Iaşi, în vederea depunerii unei sesizări, pentru a fi efectuate verificări.   Conducerea I.P.J. Iaşi are program de audienţe în zilele de marţi, miercuri şi joi, în intervalele orare 15.00-16.00.

 

 bunelu

Toate refugiile pentru calatori din statii au geamurile sparte , inclusiv firma Sectiei nr. 2 Politie este sparta(!?). Cine trebuie sa-i identifica pe huligani si a fost prins pina acum macar unul ?

Chestorul Ioan Scripniciuc

Reclamaţiile sau sesizările din oficiu sunt înregistrate în registrul de lucrări penale, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută de articolul 217 Cod penal. Toate bunurile de utilitate publică sunt date în consemn atât patrulelor de siguranţă publică, cât şi poliţiştilor locali .

 

Relu

Pe pasarela Alexandru sunt 2 benzi pentru autoturisme . De ce soferii se incadreaza pe linia de tramvai si favorizeaza producerea de accidente rutiere . Am vazut acolo cum soferi ( in general taximetristi ) trec linia continua inspre si dinspre Kaufland , dar si soferi care intra pe prima banda de coborire si apoi cotesc peste linia continua sa intre in sensul giratoriu din Pod de Piatra .

Chestorul Ioan Scripniciuc

Pe drumul public cu cel mult 2 benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului, lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi acesată bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului la apropierea acestuia. Poliţiştii rutieri acţionează în zona precizată de dumneavoastră, fiind aplicate sancţiuni de fiecare dată când sunt constatate abateri. Vom intensifica acţiunile de prevenire şi combatere   în zona precizată de dumneavoastră.

cetatean

Domnule chestor, ati facut o alegere foarte nefericita cu numirea unui anume adjunct de sectia din Dacia, acesta nu are nici o legatura cu munca politieneasca si se bazează , din spusele lui, pe prietenia dintre dvs si tatal sau. Ne puteti spune cand se va renunta la astfel de practici si la promovarea mediocritatii in sistemul dvs?

Chestorul Ioan Scripniciuc

În perioada următoare se va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de Adjunct Şefului Secţiei 1 Poliţie, putând participa toţi cei care îndeplinesc condiţiile prevăzute în legislaţie .

iesean

Pe Splai Bahlui, la semaforul de la fostul Posd de lem, numerosi smecheri din trafic intra in fata. Personal nu am vazut NICI o ACTIUNE a Politiei pentru a vedea macar ceea ce se intimpla acolo. AM citit ca acum citeva zile s-a facut ceva, insa este singura actiune de care am auzit. Constientizati cite accidente se pot intimpla datorita incalcarii regululilor de circulatie, iar Politia nu face absolute nimic. 2. Citi agenti are politia rutiera, disponibili, in medie pentru o zi la strada ? Concret, cam citi politisti sint platiti din bugetul statului sau bugetul local ca sa fie in strada ?

Chestorul Ioan Scripniciuc

S-a răspuns.

iesean2

Ca participant in tafic, observ zilnic un fenomen ingrijorator in care sint inculcate zeci de reguli de circulatie din partea soferilor de la RATC sau cele cu numar de VS (UNISTIL). Exemple : vad multi soferi care conduc vorbind la telefonul mobil in timp ce conduc. Sint soferi care fumeaza cind conduc. Exista soferi care au casca in care asculta muzica sau vorbesc la telefonul mobil si conduc. De cele mai multe ori, luminile sint necorespunzatoare (lipsa unul din becuri, deficiente la semnalizare etc). Aproape in fiecare statie, soferii RATC nu respecta locul si modul in care trebuie sa opreasca in statie : ex. In statia de la Piata Independentei (sensul spre Copou), autobuzele sau microbuzele nu intra in alveola. In multe statii,daca este autobuz oprit in statie, al doiela care vina opreste in spatele lui, dar pentru ca nu are loc suficient, ramine pe banda, blocind circulatie. Aproape in toate situatiile, autobuzele opresc la 1-2 metri de bordura trotuarului, punind in pericol masinile din spate care se trezesc cu autobuzul oprit. Nu am vazut NICIODATA ca vreun politist sa intervina in astfel de situatie. Dvs, in calitate de conducator, cunoasteti aceste lucruri ? Ce masuri ati luat ?

Chestorul Ioan Scripniciuc

S-a răspuns.

iesean3

Dupa Podul Bucium, la intersectia cu Bdul Poitiers este o situatie de haos fara margini si nimeni, dar absolut nimeni nu face nimic. Ma refer la cei platiti din impozitele muncii oamenilor si care nu fac nimic. Cunoasteti situatia de acolo, Domnule CHESTOR ? Dupa trecererea de pietoni de la semafor, din directia Bdul Poitiers spre pod, uneori stau pe 3 rinduri smecherii din trafic. Printre ei sint aproape in fiecare caz si autobuze ale RATC sau UNISTIL, care le verde forteaza intrarea pe banda 1 de la baza podului riscind accidente . Cum se poate ca dvs. care coordonati controlului respectarii regulilor din trafic sa ignorati aceasta situatie care exista de ani de zile ? Mentionez ca trec zilnic, de cel putin 2 ori prin acea zona si pot evalua si eticheta clar acele lucruri ca fiind nepasare, indiferenta si poate ca si coruptie.

Chestorul Ioan Scripniciuc

S-a răspuns.

 

iesean4

La majoritatea trecerilor de pietoni, acolo unde exista mai multe benzi de ciculatie, banda 1 are verde intermitent sau liber de viraj la dreapta. Acest lucru, face ca aproape in fiecare dintre cazuri, datorita indisciplinei soferilor sau dificultatii din trafic, traversarea din partea pietonilor sa fie o adevarata aventura. Imaginati-va un copil care trebuie sa ajunga la scoala si care a fost educat ca trebuie sa traverseze doar la culoarea verde. Ati constientizat cite riscuri exista dotarita acestei semnalizari idoate doar sub motivatia ca se fluidizeaza traficul ? Va sugerez sa propuneti in comisia care reglementeaza acest lucru, ca intre avantaje si dezavantaje, acestea din urma indoca cit se poate de clar necesitatea de a elimina prevederea.

S-a răspuns.

iesean5

Buna ziua. Va rog sa raspundeti la urmatoarele intrebari : 1. Ce parere aveti dvs. despre cum se comporta soferii de transport public in trafic ? 2. Ati vazut vreodata in ultimele 2 veri, cum autobuzele de la RATC circulau nestingherite cu capacul de motor din spate ridicat ? Intr-o zi am vazut unul dintre aceste autobuze avea pusa o lada de lemn care sa tine capacul ridicat ? 3. Credeti ca politistii manifesta indulgenta la abaterile din partea soferilor de transport public sau ale taximestristilor ? Daca nu, atunci de ce neregulile sint atit de multe si dureaza de ani buni si nu se face aproape nimic (dovada este ca se produc in continuare – vezi exemple) ? Multumesc.

S-a răspuns.

Trei Fantani

La intersectia dintre strada Trei Fantani (Drumul Hotilor) si soseaua Bucium exista semafor. In timp ce se efectuau sapaturi pentru nu stiu ce conducte, pe sensul de mers dinspre bucium spre pasarela, la banda din dreapta, cea cu intermitent verde, s-a scos semnul de cedeaza trecerea si s-a pus semnul de drum cu prioritate. Foarte bine pentru ca la acea vreme mai degaja traficul, avand in vedere ca nu functiona semaforul. Acum insa semaforul functioneaza, semnul cu prioritate a ramas tot acolo si se creeaza o adevarata nebunie. Cei care vin de pe Trei fantani au verde la semafor si cei care vin din stanga lor de pe Bucium au verde intermitent cu semnul de drum cu prioritate. Asa ca toti intra simultan in intersectie si se iau la bataie. De curiozitate trimiteti in zona un politist de la Rutiera numai ca sa stea sa se uite la acest spectacol hilar. Trebuie neaparat schimbata semaforizarea. chiar daca se revine la semnul de cedeaza trecerea cu intermitent verde dinspre Bucium spre Iasi, acesta tot nu se respecta. Cand iesi pe verde de pe Trei Fantani trebuie sa ai mare grija ca sigur intra unul in tine. N orml si el are verde intermitent si semnul de drum cu prioritate. Va rog sa-i sesizati pe cei in drept sa se ocup de aceste schimbari.

Chestorul Ioan Scripniciuc

Vom ţine cont de sugestiile dumneavoastră la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de Circulaţie, iar în zonă va fi repartizat un poliţist pentru supravegherea şi dirijarea circulaţiei.

 

cetateanul

A sesizat cineva din Politie cum se ocupa firma care face lucrari pe Bucium de semnalizarea lucrarii si securizarea perimetrului ? Sau sint lasati in pace pentru ca au dat dreptul ? In proiect sint prevazute sume uriase pentru pregatirea si semnalizarea santierului. In ce buzunare ajung acesti banii, in conditiile in care soferii sint expusi la riscuri de neimaginat, doar in Africa mai vezi asa ceva. Cind se intimpal vreun accident, vine politia cu 7-8 personaje, agenti. Unde sint aceste forte cind traficul este lasa ca in jungle ?

Chestorul Ioan Scripniciuc

De la începutul lucrărilor (septembrie 2013) şi până în prezent, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 24.240 lei societăţii comerciale care se ocupă cu lucrările în această zonă, pentru nesemnalizarea corespunzătoare a lucrărilor sau nerespectarea condiţiilor impuse de Poliţia Rutieră sau administratorul drumului. Zilnic sunt poliţişti în zonă pentru dirijarea şi fluidizarea traficului la orele de vârf.

 

ma intreb si eu

Va recomand sa verificat cum sint inculcate regulile de circulatie in zona Casa studentilor, unde taximetristii isi fac raiul si rid in nas tuturor, iar in zona inclusive masini ale Politiei care vin la Parchet stationeaza neregulamentar. E acest oras lasat de izbeliste ? Daca nu, atunci cum explicate situatia din aceasta zona (casa studetilor) ?

Chestorul Ioan Scripniciuc

Odată cu finalizarea lucrărilor din zonă nu va mai fi afectată capacitatea de preluare a traficului. Poliţiştii rutieri acţionează împreună cu poliţiştii locali pentru fluidizarea traficului în zonă, precum şi pentru sancţionarea şoferilor care staţionează neregulamentar.

cetatean din Iasi

Buna ziua. Va rog INSISTENT sa semnalizati strada Fermei, din spatele fostului Onyx cu semne de circulatie fiindca FRECVENT SUNT TAMPONARI,INCIDENTE si INJURII, din cauza ignorarii prioritatii de trecere. Mentionez ca acel drum este in panta, prioritatea fiind de multe ori OPTIONALA PENTRU UNII !!! NU E MULT DOAR SA PUNETI UN SEMN PENTRU CEI CE AU PRIORITATE SI PENTRU CEI CE TREBUIE SA CEDEZE PRIORITATEA ~!!! Va multumesc anticipat !

Chestorul Ioan Scripniciuc

Aspectele semnalate de dumneavoastră vor fi analizate şi propuse Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi.

 

stm

As dori sa amintesc un incident intamplat in Tudor, acum cativa ani, cand a luat foc un bar, incediu care s-a soldat cu un deces. Atunci, masinile de pompieri nu au reusit sa ajunga la incendiu datorita masinilor parcate pe alei, drumuri(inclusiv sub semnul de oprire interzisa) si in intersectii, ingustand prea mult drumul. Sunt niste reguli in aceasta privinta iar acum situatia e chiar mai grava: cu o masina mica abia ma strecor prin unele zone. Va invit sa observati cum se parcheaza sub oprirea interzisa si se ingusteaza: in spate la T17, Sports Pub, Spitalul de Pneumologie/T8, aleea V. Petrescu care duce la T16/Q2. La Q2 nici macar taxiurile sau gunoiul nu mai ajung..sper s anu fie nevoie de pompieri sau o ambulanta.

Chestorul Ioan Scripniciuc

Se ac ţionează în aceaste zone, până în prezent au fost aplicate o serie de sancţiuni pentru abaterile constatate. Aspectele semnalate de dumneavoastră vor fi luate în considerare, urmând a se intensifica acţiunile în zonele precizate.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii