Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

6.000 de elevi susţin marţi prima probă a Evaluării Naţionale

GALERIE
elevi evaluare nationala
  • elevi evaluare nationala
- +

La nivelul judeţului Iaşi, în vederea susţinerii probelor pentru prima sesiune a examenului de Evaluare Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, s-au înscris 6.031 de elevi, 6.030 din seria curentă şi 1 elev din seriile anilor anteriori, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. Prima probă a examinării va avea loc marţi, 22 iunie, la limba şi literatura română, apoi pe 24 iunie la matematică, iar pe 25 iunie la limba maternă.

„Datele existente în acest moment arată că pentru 38 de elevi din 23 de şcoli ale judeţului Iaşi, Comisia judeţeană de evaluare naţională a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor”, au precizat reprezentanţii ISJ. Conform cifrelor puse la dispoziţie de către aceştia, sunt 2.987 de elevi înscrişi din mediul rural şi 3.044 din mediul urban, vor fi 170 de centre de examen, dintre care 117 în mediul rural şi 56 în urban. Pentru corectarea tezelor vor fi organizate la Iaşi cinci centre de evaluarea, în comisiile specifice fiind înscrise peste 2.000 de cadre didactice.

„Putem menţiona că absolvenţii claselor a VIII-a din anul şcolar 2020-2021 au fost înscrişi prin secretariatele unităţilor de învăţământ, iar pentru absolvenţii seriilor anterioare, înscrierea s-a făcut pe baza unei cereri depuse la unitatea şcolară unde au absolvit clasa a VIII-a, condiţia de înscriere fiind aceea de a nu fi susţinut examenul de Evaluare Naţională în anii precedenţi”, au precizat reprezentanţii inspectoratului. Ei au mai precizat că, în acest an, noutatea este că absolvenţii claselor a VIII-a au învăţat după un curriculum nou care este realizat după programa de examen.

Subiectele sunt construite după modelul PISA şi sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broşură de 10 pagini care include atât cerinţele, cât şi spaţiile pentru rezolvarea acestora. Conform calendarului, pe 29 iunie vor fi afişate rezultatele înaintea contestaţiilor (până la ora 14.00), iar contestaţiile pot fi depuse, în zilele de 29 iunie (ora 16.00 – ora 19.00) şi 30 iunie (ora 8.00 – ora 12.00). În perioada 30 iunie- 4 iulie se vor soluţiona contestaţiile, iar pe 4 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Accesul candidaţilor în săli va fi permis după de la ora 08.00 până la ora 08.30, examenul începând de la ora 09.00. „La probele scrise ale Evaluării Naţionale elevii primesc subiectele în formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute şi începe după completarea casetei de identificare”, au mai transmis reprezentanţii ISJ Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri