16 copii cu COVID internaţi la „Sfânta Maria“. Care sunt acum simptomele la cei mici?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

16 copii cu COVID internaţi la „Sfânta Maria“. Care sunt acum simptomele la cei mici?

GALERIE
spitalul
  • spitalul
- +

Numărul copiilor depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de internare în Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi este în continuă creştere în ultima perioadă. Ieri, în zona roşie a unităţii medicale se aflau 16 pacienţi, dintre care 3 aveau nevoie de îngrijire în ATI.

„Având în vedere că suntem la capacitate maximă, adică am ocupat şi zona tampon, în zilele următoare vom reloca secţii de pediatrie pentru a putea acoperi mai bine pacienţii COVID. Este nevoie de o zi-două până relocăm secţiile, nu trebuie să uităm că noi funcţionăm pe jumătate din clădirea spitalului şi secţiile sunt deja comasate. Trebuie să reorganizăm totul ca să putem extinde zona roşie, dar asta depinde şi de adresabilitate“, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Copiii internaţi au vârste cuprinse între o lună şi 15 ani, cel mai grav caz fiind al pacientului cu vârsta cea mai mică. Sugarul beneficiază de terapia „high flow“ (terapie cu flux înalt de oxigen), iar ceilalţi doi copii de pe ATI sunt şi ei dependenţi de oxigen. Cei trei copii din ATI au şi alte probleme de sănătate care le agravează starea şi care au nevoie de supraveghere. Medicii spun că au observat că în general părinţii vin destul de devreme cu copiii la spital.

„Există această temere a părinţilor de a supraveghea copilul acasă pentru că vârsta este mică şi atunci ei conştientizează că au nevoie de îngrijire medicală şi vor să se interneze împreună cu ei. Pentru că vin într-o stare relativ bună avem şi noi timp să luăm măsurile necesare“, a explicat dr. Lavinia Ionescu, coordonator al ATI-COVID.

Există câteva simptome care îi îngrijorează pe părinţi: febra, tusea, problemele de respiraţie, problemele digestive ale copiilor sau starea generală proastă care este specifică unei viroze. Medicii spun că mulţi părinţi vin la spital cu rezultatul pozitiv al unui test făcut acasă.

„Copiii ajung la spital cu forme moderate, dar spre deosebire de adulţi ei au aceste manifestări digestive, cu deshidratare severă. Inclusiv părinţii preferă să vină la spital dacă nu găsesc o formă de rehidratare. Mai puţin de jumătate dintre ei sunt de vârstă şcolară, în general în acest val pandemic am observat o creştere a numărului de copii cu vârsta de până la un an“, a mai completat medicul ieşean.

Specialiştii au mai explicat că riscurile infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai mari în special la copiii cu patologie asociată.

„Există riscul de a dezvolta acest sindrom inflamator sistemic destul de agresiv pe cazuistica şi pe particularităţile copilului şi de a dezvolta forme de insuficienţă respiratorie severă. Copiii au nişte particularităţi ale căilor respiratorii şi sunt mult mai susceptibili să facă forme mai zgomotoase. De asemenea, din punct de vedere al patologiei neurologice - care de multe ori este uitată - copiii care sunt epileptici sunt predispuşi să repete crizele în ciuda faptului că tratamentul este corect administrat. Părinţii vin la spital pentru că ştiu că regularitatea crizelor s-a schimbat“, a mai precizat dr. Lavinia Ionescu.

Niciunul dintre copiii internaţi nu este vaccinat, deşi copiii cu vârsta de peste 12 ani se pot imuniza anti-COVID de câteva luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.