Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Într-o conversație purtată cu franchețe, dar și cu o manieră distinsă de a spune lucrurilor pe nume, arhitectul care a proiectat și a gândit de la zero ansamblul rezidențial “Atrium Garden” (din Iași, Valea Lupului) ne-a povestit despre cum ar alege ea un apartament, ce anume ar determina-o să spună “NU” din start unei locuințe și ce sfat le-ar da dezvoltatorilor imobiliari din Iași.
1. Modificările “din mers” la un proiect imobiliar pot afecta întregul ansamblu
- Cum se conturează un proiect pe planșa arhitectului? După “chipul și asemănarea” dezvoltatorului - și bugetul lui, desigur - sau după nevoile reale ale locatarilor?
A.I: - Un arhitect trebuie să aibă în vedere ambele perspective, practic, să se pună în pielea dezvoltatorului, dar și a beneficiarului final. Și să găsească un echilibru. Totodată, e misiunea lui aceea de a crea, de a da un stil unei construcții, o anumită personalitate - fie că e vorba de o casă sau de un ansamblu rezidențial.
- După ce criterii vă alegeți proiectele în care vă implicați și cele în care nu?
A.I: - După disponibilitatea dezvoltatorilor de a fi receptivi la ceea ce le spun, la ideile sugerate. E foarte important ca un beneficiar să înțeleagă și să respecte ce ai vrut să faci ca arhitect. Orice modificare intervenită pe parcursul execuției duce la modificări ale volumetriei, chiar dacă, aparent, unora li se pare că e doar o modificare minoră. Nu, nu e așa. Se modifică întreg ansamblul dacă se deteriorează o parte din întreg. Sunt puțini beneficiari care înțeleg acest fapt și care respectă întru totul ceea ce ai proiectat tu, ca arhitect.
2. Gândiți-vă bine, principiul “fiecare centrimetru pătrat trebuie folosit la maxim” s-ar putea să fie… păgubos
- La proiectul Atrium Garden, de la ce idee ați pornit?
A.I: - De la bun început, am pornit de la ideea de a proiecta un complex care să nu fie de mari dimensiuni, cu o proporție foarte rezonabilă între spațiul verde, plantat, și spațiul construit.
Apoi, am avut în vedere ca noile blocuri să nu stânjeanească, și la rândul lor să nu fie stânjenite de vecinătăți. E o regulă de bun simț aici și, cât mi-a stat în putință, am vrut să țin cont de ea.
Iar punctul-cheie a fost acest spațiu comun verde, care să aibă rolul de a uni. În ansamblurile sau blocurile foarte mari nu se creează relații între persoane. Ori aici, la Atrium, am pornit cu visul de a crea o comunitate, ne-am dorit ca timpul petrecut acasa să-i reunească pe oameni, copii lor să crească împreună, să existe mai multă interacțiune și mai multă viață împărtășită unii cu alții.
- Privind acum comparativ, există diferențe între conceptul pe care dvs., ca arhitect, l-ați proiectat și realitatea propriu-zisă de pe șantier?
A.I: - La Atrium Garden, per total, s-a respectat proiectul. Sunt și câteva diferențe, dar foarte puține și nesemnificative. Ca în orice devenire, și în acest proiect au existat semne de îndoială, de incertitudine. Vă pot da ca exemplu partea cu terasele/balcoanele. Au fost discuții la acest capitol, s-a luat în calcul ideea de a închide balcoanele cu parapet plin, opac, pornind de la obișnuința proprietarilor de a avea balcoanele “baricadate”, pentru ca fiecare centimetru pătrat să fie folosit. Dar cum ar fi fost aspectul general al unei astfel de clădiri? Vă spun eu: asemănător cu cel al unei cazemate.
De aceea am ținut foarte mult la acest aspect, iar dezvoltatorul a avut curajul să-și asume ideea de a păstra terasele deschise. Prin aceasta, se schimbă întreg aspectul complexului, și, mai mult decât atât, se creează această legătură dintre spațiul interior și cel exterior.
Practic, terasele - care în cazul de față au o lățime de 2,4 ml - devin o prelungire a spațiului interior spre exterior, o zonă de recreere și liniște. Te îmbie, pe tine ca proprietar de apartament, să faci un pas spre natură și să te bucuri simțind că ești parte din ea, și ea din tine.
Cred că e păgubos acest principiu de a folosi fiecare centimetru la maxim, de a te înconjura mereu de pereți (de sticlă sau nu), fără a te gândi la ceea ce îți aduce cu adevărat mai mult confort, mai multă viață.
- Poate că acest principiu vine din teamă, din dorința de a nu risca să ai un balcon plin de umezeală timp de 7-8 luni pe an.
A.I: - Pot să vă asigur că nu e un risc mai mare decât la o casă pe pământ cu terasă. Mai ales că, din punct de vedere al execuției și materialelor, au fost luate toate măsurile de siguranță, pe partea de hidroizolație. De ce, în cazul casei, terasa ar fi acceptabilă - chiar dorită de proprietari -, iar în cazul unui apartament nu?
3. Înainte de a cumpăra, cereți un sfat de la un bun cunoscător!
- Cred că în 95% dintre proiectele rezidențiale sunt folosite, în descrierea lor, cuvintele “materiale și finisaje de calitate, dotări premium etc.”. Dar, în realitate, trece un an, sau doi de când sunt puse în folosință și apar problemele: cade tencuiala exterioară, plăcile de gresie se sparg, caloriferele “joacă” pe pereți și scapă apă etc. La ce să ne uităm, ca să nu ne lăsăm păcăliți de cuvinte?
A.I: - E greu să vă spun, e ca și cum ați vrea să vă dau o formulă magică și aceasta să funcționeze în orice situație. Singura pe care v-o pot da este: cereți un sfat de la un bun cunoscător! Acum, tendința pe piața imobiliară este aceea de a construi apartamente cât mai mici, astfel încât să fie vandabile. Aici se reflectă puterea economică a țării. Când ai bani puțini, te limitezi la ceea ce-ți poți permite.
Iar un dezvoltator imobiliar își face calculele astfel: atât e partea de teren, atât e structura, atât sunt materialele și finisajele.
La teren și structură, nu are cum să intervină pentru a face economii în avantajul său. La calitatea și siguranța structurii, nu poate face rabat - decât dacă își asumă niște ilegalități și consecințele aferente. De aceea, diferențele între blocuri vor apărea la materiale, finisaje și modul de execuție al acestora. Îți dai seama de aceste diferențe dacă te uiți în detaliu la pardoseli, faianță, instalații interioare, lavoare, căzi, calorifere, rețea de distribuție, centrală termică, tâmplărie, etc.
Ce pot să vă spun este că la Atrium nu sunt șanse să vezi astfel de neajunsuri, cum ar fi tencuiala căzută de pe pereți după primul an de folosință. E un ansamblu de blocuri unde nu s-a mers pe ideea de cantitate, are finisaje bune, cu materiale peste medie, fără a se ajunge la un preț exagerat al apartamentelor - lucru mai rar întâlnit pe piața imobiliară ieșeană.
4. Spuneți NU dacă...
- Dacă ați fi în ipostaza cumpărătorului, care ar fi acel motiv care v-ar face să spuneți NU din start, de la prima vedere a unui apartament?
A.I: - Eu, atunci când văd pentru prima dată un apartament nou, pornesc de la compartimentare. Dacă simt că aceasta este în regulă, trec la următoarea etapă și încep să observ detalii.
Așadar, acesta este testul inițial, din punctul meu de vedere: spațiul ca și organizare a lui. Când evaluez partea funcțională a apartamentului, mă gândesc dacă mă satisface sau nu, luând în calcul că voi sta acolo continuu, că va trebui să mă descurc în acel spațiu zi de zi.
Ca să vă dau și câteva exemple concrete, aș spune NU din start dacă:
5. Un sfat pentru toți dezvoltatorii imobiliari
- Dacă ar fi să le dați un sfat, din inimă, celor care vor să dezvolte proiecte imobiliare în Iași, care ar fi acela?
A.I: - Le-aș spune, înainte de toate, că orice proiect trebuie gândit în ansamblu, ținând cont de ceea ce vor să facă ei, dar și de ceea ce este în jur, de vecinătăți. Cu alte cuvinte: atunci când propui ceva, ai grijă să fie bine nu doar pentru tine, ci și pentru cei din jur. Sunt conștientă de faptul că orice nouă prezență în peisaj e văzută ca o intruziune și sunt șanse foarte mari să deranjezi pe cei din jur. Dar tu, ca dezvoltator, poți alege: fie să-ți pese și să faci tot posibilul pentru ca efectul asupra vecinătăților să fie minim, fie să-ți vezi doar propriul interes. Sfatul meu, din inimă, este să aleagă prima opțiune.
6. Găsește acel “ceva” unic care te atrage
- În final, vă propun să vă imaginați, chiar în această clipă, că vă plimbați pe o alee din complexul Atrium Garden și priviți în jur. Vă rog să identificați acel “ceva” care vă place în mod deosebit.
A.I: - Îmi place aspectul, e un ansamblu cu o notă distinctă. Îmi place să văd fațadele albe, cu câteva accente de culoare - care sunt în nuanțe de gri, nuanțe subtile, mai elegante. Griul mi s-a părut potrivit pentru că nu e o culoare care să se impună vizual, nu am dorit ca blocurile să atragă atenția prin culoare, ci să lăsăm culorile naturii să troneze, în special verdele grădinii interioare și al împrejurimilor.
Pe lângă imaginea aceasta, îmi place sentimentul de a aparține unei comunități restrânse, în care să mă bucur de intimitate și siguranță.
Iar în al treilea rând, îmi place rezolvarea funcțională a apartamentelor, adică ce vă spuneam mai devreme: confortul, ideea de a te simți bine în acel spațiu.
Dacă ar fi rezum în trei cuvinte, aș spune comunitate, intimitate, confort - acestea cred că sunt cele trei lucruri care mă atrag cel mai mult la Atrium Garden.
Complexul Atrium Garden prinde viață și culoare în centrul VALEA LUPULUI, la 2 minute distanță de Popas Păcurari. Cele 7 blocuri sunt construite „în trepte” (blocurile din față având un regim de înălțime mai mic), din dorința de a păstra avantajul luminozității și al unei priveliști panoramice deosebite, pentru cât mai multe apartamente.
Vă invităm să descoperiţi, în imagini, stadiul actual de lucru și ultimele noutăți despre proiect pe website-ul http://atrium-garden.ro.
Cuvinte cheie: + Atrium Garden, complex rezidential, Iasi,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.