Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

6 motive pentru care ar trebui să te culci devreme

GALERIE
dormit devreme
  • dormit devreme
- +

Ți se întâmplă și ție să rămâi trează după miezul nopții, ca să urmărești serialul tău preferat? Cercetătorii susțin că nu este un obicei foarte sănătos și îți dau și câteva motive pentru care ar trebui să te culci devreme.

Multe persoane nu țin cont de recomandarea medicilor, care susțin că ar trebui să dormi opt ore pe noapte. Deși ți se pare că nu te afectează cu nimic un somn scurt, pe termen lung, consecințele acestui obicei nu sunt deloc inofensive, potrivit huffingtonpost.com. Când, însă, te odihnești, organismul tău se simte mult mai bine.

1. Te îngrijorezi mai puțin

Un studiu din 2014 a arătat că oamenii care se culcă târziu se lasă mai ușor copleșiți de gânduri negative și sunt mai pesimiști. Când te culci devreme, nu mai ai timp să te concentrezi pe aspectele negative ale vieții și înveți să te bucuri mai mult. În plus, chiar dacă nu ți se vor rezolva problemele peste noapte, un somn bun îți schimbă perspectiva asupra unei probleme și te ajută să o rezolvi.

2. Te înțelegi mai bine cu oamenii

Când dormi prea puțin, ești impulsiv, te enervezi repede și ești stresat, așa că ajungi să te cerți cu multe persoane. Dacă, însă, dormi cele opt ore recomandate, ești mai relaxat și reușești să îți controlezi mai bine emoțiile.

3. Ești mai productivă la muncă

Lipsa somnului îți afectează capacitatea de concentrare și de memorie și te face să fii mai încet la muncă. Un studiu recent a arătat chiar că oamenii care visează sunt mai odihniți decât cei care au un somn fără vise și se descurcă mai bine la activități care necesită gândire.

4. Nu te îngrași

Cercetătorii au arătat că oamenii au tendința de îngrășare, atunci când nu dorm suficient. Pentru că nu ești odihnită, nu ai energie pentru exerciții fizice și faci alegeri culinare nesănătoase. În plus, studiile au arătat că, atunci când te culci târziu, mănânci la ore târzii, iar după 20:00, organismul simte nevoia să consume alimente dulci, sărate sau grase.

5. Arăți mai bine

Dacă nu știai încă, atunci când nu dormi bine, nici nu arăți foarte bine. Un studiu al cercetătorilor suedezi au constatat chiar că oamenii obosiți nu sunt la fel de atrăgători ca cei odihniți, par inabordabili și mai triști. În timpul somnului, corpul lucrează la înlocuirea celulelor vechi cu unele noi, astfel că pielea ta capătă strălucire. În caz contrar, ai cearcăne, ochi înroșiți și o piele palidă.

6. Scazi riscul de a face boli grave

Pe lângă o alimentație sănătoasă și sport, somnul scade considerabil riscul de a suferi de boli grave, precum cele cardiovasculare, de rinichi, diabet sau accident vascular. În timp ce dormi, organismul face reparații pe inimă, vasele de sânge și alte țesuturi care țin la distanță bolile cronice.

unica.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri