Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

60.000 de ieşeni au amprentele în baza de date a Poliţiei

GALERIE
amprenta
  • amprenta
- +

Lunar sunt amprentate în jur de o sută de persoane. De câteva luni, pe lângă sistemul clasic, se foloseşte şi o staţie mobilă care scanează degetele.

Zeci de mii de ieşeni figurează cu amprente în baza de date a Poliţiei. Ei au fost amprentaţi şi fotografiaţi, iar în cazul unor infracţiuni în care nu sunt cunoscuţi autorii, sunt verificaţi. Datele acestora sunt stocate până la deces. În această uriaşă bază de date figurează mai toţi interlopii, dar şi ieşeni care au fost cercetaţi în diferite cazuri de infracţiuni. Lunar, sunt amprentaţi şi introduşi în sistem aproximativ 100 de persoane, uneori chiar şi mai mulţi. Din primăvară, în lupta împotriva criminalităţii, la IPJ Iaşi a fost adus o staţie de amprentare mobilă performantă, care scanează degetele. În sistemul clasic de amprentare, suspectul îşi imprimă degetele şi palmele pe o fişă dactiloscopică, după care urmele lăsate erau introduse în baza de date denumită AFIS (Automated Fingerprint Identification System).

În judeţul Iaşi, peste 60.000 de persoane sunt amprentate şi figurează în baza de date a Poliţiei. Potrivit poliţiştilor, lunar sunt amprentaţi zeci de ieşeni. Criminaliştii spun că cele 60.000 de persoane au fost amprentate de la Revoluţie până în prezent. „Până în anul 2007, Iaşul era centru regional unde erau stocate date şi din celelalte judeţe din Moldova, care apelau la noi pentru identificări. De atunci, ne ocupăm numai de judeţul Iaşi. În baza noastră de date figurează cam 60.000 de persoane numai din judeţul Iaşi. Datele acestora sunt active până la decesul titularilor. Lunar, sunt amprentate aproximativ 100 de persoane, în funcţie de situaţia operativă“, a precizat comisarul şef Romeo Dughilă, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Pentru a vă face o idee despre cum foloseşte poliţia această bază, gândiţi-vă la un caz de omor, unde agresorul a fugit de la locul faptei. Criminaliştii sosiţi la faţa locului fac tot posibilul să găsească în jurul cadavrului amprentele ucigaşului. Anchetatorii prelevează urme de pe pereţi şi toate obiectele din jurul cadavrului cu un praf special, apoi urmele sunt fotografiate şi introduse în baza de date AFIS, fiind căutate amprente asemănătoare. Sunt luate amprente ale tuturor persoanelor care au atins lucrurile, inclusiv poliţiştii sosiţi la faţa locului, martori sau cunoştinţe, care apoi sunt şterse din sistem. În toate cazurile se merge pe premisa că răufăcătorul a mai avut probleme cu legea, ocazie cu care a fost amprentat. Folosirea acestei tehnici este primul pas într-o anchetă şi cel mai important, acest tip de urme constituind una din probele esenţiale pentru obţinerea unei condamnări.

Sistem nou de amprentare

De la începutul anului, la IPJ Iaşi a fost introdus un sistem nou pentru amprentare, care îl înlocuieşte pe cel clasic, dar sunt folosite ambele tehnici. Cu ajutorul unui proiect demarat cu fonduri europene, a fost achiziţionată o staţie mobilă de amprentare mobilă. Aceasta poate fi transportată într-o geantă la cazurile importante unde timpul este un factor decisiv pentru găsirea suspectului. Folosirea noii tehnici este puţin diferită de metoda clasică, adică cea văzută şi în filme, unde persoana suspectă este dată pe vârfurile degetelor cu tuş, care apoi sunt rulate pe o fişă denumită dactiloscopică. Pe această fişă sunt imprimate atât degetele, cât şi palma suspectului, apoi este completată cu fotografia acestuia, şi datele de identificare, respectiv ziua naşterii şi codul numeric personal. Aparatura nouă care a ajuns la IPJ Iaşi în primăvara acestui an este un sistem automat de identificare pe baza impresiunilor papilare ale persoanelor, iar suspectul îşi imprimă degetele şi palma pe un scanner care este cuplat la un computer, care la rândul lui este conectat la baza uriaşă de date AFIS folosită de criminalişti în care există şi cei 60.000 de ieşeni. Sistemul AFIS a fost introdus şi în judeţul Iaşi în anul 2007.
„Sistemul AFIS Morphotrack este un sistem de codificare, stocare şi comparare a amprentelor şi urmelor papilare, care funcţionează ca o bază de date constituită la nivel central de Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Tehnologia acestui sistem prezintă avantaje multiple prin eficientizarea dactiloscopiei, dar mai ales procesarea operativă a amprentelor şi stabilirea în timp real a identităţii persoanelor şi faptelor comise de acestea în diverse situaţii, cum ar fi dejucarea unor tentative de fals al identităţii“, a adăugat şeful criminaliştilor ieşeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri