Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

60% din programele de software instalate de români sunt furate

GALERIE
Fraude informatice2
  • Fraude informatice2
- +

Când se utilizează software nelicenţiat, probabilitatea de incidenţă malware creşte spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriaşe.

Utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicenţiat la cote alarmante, în ciuda faptului că a fost demonstrată o strânsă legătură între software-ul nelicenţiat şi atacurile informatice, potrivit celui mai recent studiu realizat de BSA -The Software Alliance. "Aşa cum indică raportul, în cadrul unei companii este extrem de important să se conştientizeze ce software rulează. Mulţi dintre directorii de tehnologia informaţiei nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau dacă acestea sunt legitime", a spus Victoria A. Espinel, preşedinte şi CEO al BSA plus The Software Alliance. Studiul evidenţiază faptul că în România nivelul de programe software instalate pe computere fără licenţe corespunzătoare se ridică la 60%, în scădere cu două procente comparativ cu 2013, cifră indicată de studiul BSA anterior.

Atunci când se utilizează software nelicenţiat, probabilitatea de incidenţă malware creşte spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriaşe. Astfel, anul trecut atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 mld. dolari. Raportul mai arată că 39% din software-ul instalat pe computerele din întreaga lume în 2015 nu era licenţiat corespunzător, ceea ce reprezintă o scădere modestă faţă de 43% în 2013. Chiar şi în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25% la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier.

Directorii de tehnologia informaţiei estimează că 15% din angajaţi instalează software pe reţeaua internă fără cunoştinţa lor. Studiul adaugă şi că firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicenţiat le presupune prin verificarea faptului că toate programele pentru calculator sunt  achiziţionate din surse legitime, precum şi prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM - software asset management).

Companiile care vor pune în aplicare SAM vor şti exact ce programe sunt în reţea şi dacă sunt legitime şi licenţiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activităţii lor; vor dispune de reguli şi proceduri privind achiziţia, utilizarea şi retragerea de programe din uz şi vor avea programul SAM perfect integrat în afacerea lor. Raportul mai arată că regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicenţiat este Asia-Pacific cu 61%, a doua regiune ca rată a folosirii de software nelicenţiat este Europa Centrală şi de Est, cu 58% (o diminuare de trei procente faţă de 2013), urmată de Orientul Mijlociu-Africa cu 57% (în scădere cu două procente faţă de 2013). America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută de 17%, cu toate că şi aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 mld. dolari. În Europa de Vest, rata totală a scăzut cu un punct, ajungând la 28%. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri