anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Unul dintre cele mai mari proiecte ale judeţului, lansat oficial ieri

69,3 milioane euro pentru ca Iaşul să fie un judeţ "mai verde"

GALERIE
adomnitei
 • adomnitei
- +

Proiectul managementului integrat al deşeurilor ar trebui să fie finalizat în 2015.

Proiectul de realizare a unui sistem de management al deşeurilor din judeţ (SMID) a fost lansat oficial ieri. Conferinţa de lansare a proiectului SMID a avut loc ieri, acţiunea fiind însă doar formală. „Noi lansăm acum proiectul, dar el este deja în derulare. Unele componente sunt deja contractate, pentru altele sunt licitaţii în curs. Lansarea oficială este însă o etapă ce trebuie făcută. Sper ca şi proiectul să fie dus la bun sfârşit. Dacă totul este în regulă, Iaşul va fi un judeţ mai verde. Nu vom mai avea poluarea dată acum de gropile de gunoi care există în fiecare comună“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.

Proiectul SMID urmează să se finalizeze la 31 decembrie 2015, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 69,3 milioane euro. Pentru confinanţarea de 14,76 milioane euro, CJ intenţionează contractarea unui credit extern. Conform proiectului SMID, până în 2016 gradul de colectare selectivă a deşeurilor trebuie să ajungă la 50%, adică să fie recuperate cel puţin jumătate din deşeurile reciclabile din judeţ. Încă de anul viitor, vor trebui să fie recuperate 56.382 tone de deşeuri, respectiv 15.400 tone de hârtie, 11.500 tone de sticlă, 24.000 tone de plastic, 2.400 tone de metal şi 3.000 tone de lemn.

Un prim contract de lucrări a fost încredinţat companiei Geiger Transilvania SRL. Contra sumei de 37 milioane lei, aceasta urmează să închidă vărsătoarea de la Tomeşti, să mai construiască un compartiment de depozitare a gunoiului la groapa de la Ţuţora, să finalizeze construcţia staţiei de compost şi a staţiei de sortare Ţuţora.

Un alt contract, în valoare de 90,2 milioane lei, aflat încă în procedură de evaluare, vizează construirea unei staţii de tratare mecano-biologică în Ţuţora, instalarea unei benzi de sortare şi achiziţia de echipament.

Contractul pentru închiderea gropilor de gunoi de la Valea Seacă, Hârlău şi Târgu Frumos, în valoare de 21 milioane lei ar urma să fie semnat în cursul acestei luni. Pentru un al patrulea contract de lucrări, care vizează construirea unor staţii de transfer la Bălţaţi şi Ruginoasa, în valoare de 24 milioane lei, documentaţia de licitaţie se află în pregătire. Achiziţia de pubele, containere, camioane şi alte utilaje se află în curs, contractele urmând să fie semnate tot în cursul acestei luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.