Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

7.000 de bolnavi cronici în plus, în ultimii trei ani

GALERIE
Bolnavi cronici
  • Bolnavi cronici
- +

Cele mai mari creşteri procentuale sunt în rândul cancerelor, bolilor cardiovasculare sau al insuficienţei renale. Numeric, cea mai mare creştere este la diabet: 4.000 de cazuri.

 

Numărul bolnavilor cronici a crescut constant în ultimii patru ani. Conform Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, peste 42.000 de ieşeni au primit tratament gratuit în 2016, în baza a 13 programe naţionale. În comparaţie, în 2013, peste 35.000 de asiguraţi din judeţ au primit tratament gratuit, în baza a nouă programe naţionale. Evoluţiile cele mai evidente s-au înregistrat în ultimii patru ani în dreptul a cinci programe: cel de diabet zaharat, cel de boli cardiovasculare, cel pe oncologie, cel de ortopedie şi cel de suplinire a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.

În primul caz, numărul pacienţilor a crescut de la peste 24.000 în 2013, la aproape 28.000 în 2016. Numărul ieşenilor trataţi prin programul naţional de boli cardiovasculare a crescut de la aproape 1.400 în urmă cu patru ani, la peste 2.600 anul trecut. Din cele 13 programe naţionale, programul naţional de oncologie a înregistrat în 2016 cea mai mare creştere a adresabilităţii. Dacă în 2013, în jur de 5.000 de ieşeni intrat în program, la finalul anului trecut aproape 8.500 de bolnavi au beneficiat de tratament. Potrivit specialiştilor, o explicaţie ar putea fi tendinţa cancerului de a face mai multe victime decât bolile cardiovasculare. „Pe plan mondial, cancerul tinde să devină principala cauză a deceselor, să ajungă astfel pe locul I, şi să înlocuiască actualul deţinător al primei poziţii, şi anume bolile cardiovasculare. Situaţia din România se apropie de această ipoteză, însă nu s-a ajuns la un astfel de stadiu. Pacienţii noştri cu cancer ajung în atenţia medicilor în stadii avansate şi mai rar în stadii precoce. În societăţile dezvoltate, raportul cazurilor înregistrate este de 30% cancere avansate şi 65-70% cancere precoce. În România, raportul este invers: 60% cancere avansate, care ajung în spital abia atunci când pun probleme serioase, şi 30% în stadii precoce“, a arătat profesorul Lucian Miron, şeful secţiei clinice I Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Al patrulea program care a înregistrat o evoluţie semnificativă a beneficiarilor din judeţul Iaşi, programul naţional de ortopedie, a înregistrat, în 2013, peste 400 de pacienţi trataţi şi a ajuns, în 2016, la aproape 800 de bolnavi. Programul naţional de suplinire a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică a înregistrat în 2016 o creştere de patru ori mai mare a adresabilităţii, faţă de 2013. Astfel, în urmă cu patru ani, CJAS şi a decontat prin program tratamentul a aproape 190 de ieşeni, în timp ce, în 2016, a decontat tratamentul pentru aproape 750 de ieşeni. „În anii trecuţi, toţi ieşenii diagnosticţi cu afecţiuni pentru care CNAS a conceput programe naţionale au intrat în program după ce comisia de specialitate le-a verificat dosarul medical. Începând cu 2017, aceste comisii s-au desfiinţat, iar pacientul este introdus în program prin medicul curant. Potrivit datelor înregistrate la CJAS Iaşi, numărul pacienţilor incluşi în programele naţionale este în creştere, o tendinţă remarcată în majoritatea programelor naţionale”, a punctat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

La capătul opus evoluţiei galopante a numărului de pacienţi trataţi prin programele naţionale, CJAS Iaşi înregistrează două cazuri aparte: subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare a înregistrat doar şapte paciente în 2014, alte opt în 2015 şi încă 19 în 2016, în timp ce prin programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice s-au tratat şase pacienţi în 2013, câte patru pacienţi în 2014 şi 2015 şi alţi cinci bolnavi în 2016.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri