7.000 de bolnavi cronici în plus, în ultimii trei ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

7.000 de bolnavi cronici în plus, în ultimii trei ani

GALERIE
Bolnavi cronici
  • Bolnavi cronici
- +

Cele mai mari creşteri procentuale sunt în rândul cancerelor, bolilor cardiovasculare sau al insuficienţei renale. Numeric, cea mai mare creştere este la diabet: 4.000 de cazuri.

 

Numărul bolnavilor cronici a crescut constant în ultimii patru ani. Conform Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, peste 42.000 de ieşeni au primit tratament gratuit în 2016, în baza a 13 programe naţionale. În comparaţie, în 2013, peste 35.000 de asiguraţi din judeţ au primit tratament gratuit, în baza a nouă programe naţionale. Evoluţiile cele mai evidente s-au înregistrat în ultimii patru ani în dreptul a cinci programe: cel de diabet zaharat, cel de boli cardiovasculare, cel pe oncologie, cel de ortopedie şi cel de suplinire a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.

În primul caz, numărul pacienţilor a crescut de la peste 24.000 în 2013, la aproape 28.000 în 2016. Numărul ieşenilor trataţi prin programul naţional de boli cardiovasculare a crescut de la aproape 1.400 în urmă cu patru ani, la peste 2.600 anul trecut. Din cele 13 programe naţionale, programul naţional de oncologie a înregistrat în 2016 cea mai mare creştere a adresabilităţii. Dacă în 2013, în jur de 5.000 de ieşeni intrat în program, la finalul anului trecut aproape 8.500 de bolnavi au beneficiat de tratament. Potrivit specialiştilor, o explicaţie ar putea fi tendinţa cancerului de a face mai multe victime decât bolile cardiovasculare. „Pe plan mondial, cancerul tinde să devină principala cauză a deceselor, să ajungă astfel pe locul I, şi să înlocuiască actualul deţinător al primei poziţii, şi anume bolile cardiovasculare. Situaţia din România se apropie de această ipoteză, însă nu s-a ajuns la un astfel de stadiu. Pacienţii noştri cu cancer ajung în atenţia medicilor în stadii avansate şi mai rar în stadii precoce. În societăţile dezvoltate, raportul cazurilor înregistrate este de 30% cancere avansate şi 65-70% cancere precoce. În România, raportul este invers: 60% cancere avansate, care ajung în spital abia atunci când pun probleme serioase, şi 30% în stadii precoce“, a arătat profesorul Lucian Miron, şeful secţiei clinice I Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Al patrulea program care a înregistrat o evoluţie semnificativă a beneficiarilor din judeţul Iaşi, programul naţional de ortopedie, a înregistrat, în 2013, peste 400 de pacienţi trataţi şi a ajuns, în 2016, la aproape 800 de bolnavi. Programul naţional de suplinire a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică a înregistrat în 2016 o creştere de patru ori mai mare a adresabilităţii, faţă de 2013. Astfel, în urmă cu patru ani, CJAS şi a decontat prin program tratamentul a aproape 190 de ieşeni, în timp ce, în 2016, a decontat tratamentul pentru aproape 750 de ieşeni. „În anii trecuţi, toţi ieşenii diagnosticţi cu afecţiuni pentru care CNAS a conceput programe naţionale au intrat în program după ce comisia de specialitate le-a verificat dosarul medical. Începând cu 2017, aceste comisii s-au desfiinţat, iar pacientul este introdus în program prin medicul curant. Potrivit datelor înregistrate la CJAS Iaşi, numărul pacienţilor incluşi în programele naţionale este în creştere, o tendinţă remarcată în majoritatea programelor naţionale”, a punctat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

La capătul opus evoluţiei galopante a numărului de pacienţi trataţi prin programele naţionale, CJAS Iaşi înregistrează două cazuri aparte: subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare a înregistrat doar şapte paciente în 2014, alte opt în 2015 şi încă 19 în 2016, în timp ce prin programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice s-au tratat şase pacienţi în 2013, câte patru pacienţi în 2014 şi 2015 şi alţi cinci bolnavi în 2016.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.