„7 Coline pe bicicletă”. Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI pentru acest sfârșit de săptămână: Traseul Activ

sâmbătă, 07 septembrie 2024, 03:16
8 MIN
 „7 Coline pe bicicletă”. Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI pentru acest sfârșit de săptămână: Traseul Activ

Încheiem seria traseelor tematice de weekend, propuse de Iasi.Travel, cu Traseul Activ.

Unul diferit față de celelalte, întrucât aveți nevoie de mult timp, energie și, de ce nu, o bicicletă. „Ziarul de Iași” vă propune ca în acest weekend să descoperiți cele șapte coline ale Iașului și panorama orașului de pe fiecare dintre acestea – Galata, Cetăţuia, Repedea, Bucium, Şorogari, Breazu și Copou.

Traseul Activ cuprinde următoarele: Piața Palatului (Statuia lui Ștefan cel Mare) – Dealul Galata (Mănăstirea Galata) – Cartierul Frumoasa (Mănăstirea Frumoasa) – Dealul Cetățuia (Mănăstirea Cetățuia) – Comuna Bârnova (Parc Hamak și Mănăstirea Bârnova) – Dealul Repedea (Rezervația Repedea) – Dealul Bucium (Mănăstirea Bucium) – Pădurea Ciric (Zona de Agrement Ciric) – Dealul Șorogari – Dealul Breazu (Biserica Munteni Copou) – Dealul Copou.

Traseul combină mișcarea cu explorarea patrimoniului istoric. Pe cele șapte coline ale Iașului veți descoperi mănăstiri fortificate, muzee, păduri ideale pentru diverse activități (mountain biking, escaladă, aventură, paintball, airsoft, alergare), dar și peisaje rurale. Fiecare colină dezvăluie o perspectivă unică asupra orașului Iași.

Cei de la Iasi.Travel au precizat că traseul presupune explorarea, în special pe drumuri neasfaltate, și însumează 60 km.

 

  1. Piața Palatului – Statuia lui Ștefan cel Mare

Porniți din epicentrul cultural al orașului, Piața Palatului, unde Statuia lui Ștefan cel Mare domină spațiul. Statuia, dezvelită în 1883, este o creație a sculptorului francez Emmanuel Frémiet, care a stârnit controverse prin înfățișarea voievodului moldovean cu barbă și coroană catolică.

Poziția dominantă a Palatului deschide în spate o perspectivă către trei dintre cele șapte coline ale Iașului, iar prima de pe Traseul Activ este Galata.

 

  1. Dealul Galata – Mănăstirea Galata

Prima colină de pe traseu este Dealul Galata, ce se înalță la 186 de metri, oferind o panoramă spectaculoasă asupra orașului. Mănăstirea Galata, ctitorită de domnitorul Petru Șchiopul între 1577 și 1584, impresionează prin arhitectura sa de cetate medievală, cu ziduri masive și un turn-clopotniță.

Complexul a servit de-a lungul vremii ca refugiu domnesc și chiar ca închisoare militară. De asemenea, Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial, aflat pe drumul spre mănăstire, adăpostește osemintele eroilor militari căzuți în lupte.

 

  1. Cartierul Frumoasa – Mănăstirea Frumoasa

Cartierul Frumoasa, creat în perioada comunistă, ascunde în mijlocul său un important monument istoric: Mănăstirea Frumoasa. Fondată în secolul al XVI-lea, aceasta a fost refăcută de mai multe ori, ultima reconstrucție majoră având loc în perioada 1812-1842.

Biserica mănăstirii, cu fațade neoclasice și un portic doric, impresionează prin coloanele sale de marmură și frescele interioare. Pe lângă ansamblul monastic, aici se află și unul dintre primele monumente funerare din Moldova, dedicat familiei Sturdza.

 

  1. Dealul Cetățuia – Mănăstirea Cetățuia

Următorul obiectiv pe traseu este Mănăstirea Cetățuia, situată pe colina omonimă, una dintre cele mai pitorești locații din Iași. Mănăstirea, construită de domnitorul Gheorghe Duca în secolul al XVII-lea, a avut rolul de fortăreață. Ansamblul fortificat este completat de ziduri de piatră cu turnuri de apărare, un drum de strajă și o biserică monumentală. În decursul istoriei, mănăstirea a servit drept refugiu pentru domnitori și a fost parțial distrusă în războaie și incendii, dar astăzi este un loc restaurat și deschis vizitatorilor.

Legendele spun că pe sub Cetățuia sunt zeci de pivnițe și tuneluri secrete, iar unul ar duce direct de la Palatul Culturii la Curtea Domnească de la Cetățuia.

 

  1. Comuna Bârnova – Parc Hamak – Mănăstirea Bârnova

De la Cetățuia, traseul traversează drumuri înguste printre vii și case, spre satul Bârnova. Mănăstirea Bârnova este centrul istoric al comunității. Construită între 1626 și 1666 de voievozii Miron Barnovschi și Eustratie Dabija, mănăstirea a fost ridicată pe locul unei vechi biserici de lemn din 1603. Fortificată și ascunsă în codrii seculari, mănăstirea este protejată de ziduri groase și un turn-clopotniță, o premieră în Moldova la acea vreme, fiind prevăzut cu metereze pentru apărare și ascunderea odoarelor bisericești.

Pe lângă importanța istorică și spirituală, Bârnova este și un loc important pentru viticultură. Crama Gramma, localizată aici, organizează în fiecare an Festivalul „La Vie” pentru a sărbători culesul strugurilor, combinând tradiția locală cu divertismentul modern, inclusiv prin evenimente și concerte.

Pădurea Bârnova, parte din situl „Natura 2000”, oferă trasee pentru mountain biking și trail running, iar iubitorii de aventură pot explora numeroase poteci în mijlocul naturii. În drum spre platoul Repedea, Parcul Arca lui Noe și Enduranch oferă activități diverse, de la joacă pentru cei mici la motocross.

Un popas recomandat este la Clubul de agrement Hamak, unde vă puteți bucura de o varietate de activități: cățărări, plimbări cu caii, park adventure, paintball, tras cu arcul, pescuit și închiriat biciclete. După acest popas, urmează cea mai abruptă parte a traseului, către platoul Repedea.

 

  1. Dealul Repedea – Rezervația Repedea

Cu o altitudine de 353 de metri, Dealul Repedea, cunoscut drept „la Releu”, oferă o priveliște panoramică asupra orașului Iași și a împrejurimilor. În zilele senine, se poate vedea chiar și silueta Masivului Ceahlău, aflat la 130 de kilometri distanță.

Sub platoul Repedea se află Mănăstirea Piatra Sfântă, ridicată în 1734 și transformată în mănăstire de călugări după 1990. Pe platou, tronează Releul Pietrărie, înalt de 180 de metri, un punct de reper pentru ieșeni. Loc preferat de picnic și activități sportive, platoul devine seara o destinație pentru iubitorii de panorame nocturne și fotografii spectaculoase ale orașului luminat.

Rezervația geologică și paleontologică Dealul Repedea este celebră pentru formațiunile calcaroase, alcătuite din cochilii fosilizate, martore ale Mării Sarmatice, care acoperea această regiune în urmă cu 5-7 milioane de ani. Această rezervație protejată este cunoscută și sub numele de „Locul Fosilifer Dealul Repedea”.

Platoul este un loc ideal pentru drumeții, mountain biking și escaladă. Traseul continuă cu o coborâre abruptă către Mănăstirea Bucium.

 

  1. Dealul Bucium – Mănăstirea Bucium

Călătoria noastră continuă pe colina Bucium, legată de dealul Păun (408 m). Aici se află Crucea „Trinitas”, înălțată în 2006, cu o înălțime de 40 de metri, cea mai mare cruce din România, care servește și ca antenă de transmisie pentru Radio Trinitas. Coborând de la Păun, ajungeți la Mănăstirea Bucium, construită în secolul al XIX-lea în stil moldovenesc.

La aproximativ un kilometru de mănăstire se află Plopii fără Soț, care se spune că l-au inspirat pe Mihai Eminescu să compună poezia dedicată Veronicăi Micle. Aici a fost amenajat un mic parc cu statuia poetului în centrul său. În apropiere, se află fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu, acum folosită ca reședință pentru președinți și lideri străini.

Dealul Bucium are o tradiție veche de cultivare a viței-de-vie. Agroindustriala Bucium, fondată în 1949, continuă această tradiție, producând vinuri premiate, precum Fetească Albă și Sauvignon blanc. Vizitatorii pot explora crama, vinoteca, un mic muzeu etnografic și pot încheia turul cu o degustare de vinuri.

Pe drumul către colina următoare, veți trece prin cartiere rezidențiale și pădurea Căprița, ajungând la Mănăstirea Vlădiceni, după care traseul trece prin zona industrială spre zona de agrement Ciric.

 

  1. Pădurea Ciric – Zona de Agrement Ciric

Zona de agrement Ciric, formată în jurul lacurilor de acumulare de pe râul Ciric, este un loc ideal pentru diverse activități recreative. Amenajările includ terenuri de sport, plaje, piste de biciclete și locuri de picnic.

 

  1. Dealul Șorogari

De la Ciric ajungeți la lacul Aroneanu, destinat pescuitului de agrement. În dreapta lacului se află a cincea colină din traseu, Dealul Șorogari, și un mic sat cu același nume. La capătul satului veți găsi biserica Sf. Varvara, construită în secolul al XVIII-lea. Urcând pe un drum agricol, ajungeți în vârful dealului, la altitudinea de 170 m, de unde veți vedea o panoramă asupra orașului. Observați dealul Copou cu turnul Muzeului Sadoveanu, stadionul, campusurile universitare „Târgușor” și „Agronomie” și pârtia de schi.

Dealul Șorogari nu are construcții emblematice în prezent, dar în perioada comunistă aici funcționa o Întreprindere Agricolă de Stat, cu livezi și vii. Zona este folosită pentru picnic și sporturi recreative, iar coborârea din vârf vă va purta printr-un tunel natural de verdeață către satul Cârlig, de unde ajungeți în valea Cacainei și la drumul european E58.

 

  1. Dealul Breazu – Biserica Munteni Copou

Dealul Breazu, a șasea colină, este un loc ideal pentru plimbări. De la drumul E58 din valea Cacainei, urcați abrupt printre terenuri agricole și ajungeți la restaurantul „La Castel”. O pistă de biciclete leagă zona de oraș.

Pe partea dreaptă întâlniți Biserica Munteni-Copou, o construcție din lemn. Arhitectul Ana-Maria Goilav a proiectat biserica într-un stil ce evocă tradițiile bizantine.

Coborând spre oraș, întâlniți Școala Normală „Vasile Lupu” și palatul de vară al domnitorului Ioniță Sandu Sturza, cunoscut drept „Conacul cărvunarilor”. Această clădire a găzduit Societatea Cărvunarilor, care a redactat primul proiect de constituție din România, în 1822.

 

  1. Dealul Copou

Dealul Copou este cea mai cunoscută colină din Iași, plină de clădiri și locuri încărcate de istorie. Între colina Breazu și Copou, se află Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”. Casa cu Turn, construită de Mihail Kogălniceanu, a fost locuită de compozitorul George Enescu și de scriitorul Mihail Sadoveanu, care și-a scris cele mai importante opere aici. Din 1980, casa a fost transformată în muzeu.

Coborând spre oraș, treceți pe lângă Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, dar și pe lângă biserica Sf. Nicolae Copou, ctitorită de Nicolae Iorga în 1937. Apoi, ajungeți la Parcurile Copou și Expoziției.

 

Drumeții prin Codriii Iașului – patru trasee marcate:

 

Citește și: 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii