7 eurodeputați români solicită Comisiei Europene să nu penalizeze cetățenii Republicii Moldova pentru gafele „autorităților vremelnice”!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

7 eurodeputați români solicită Comisiei Europene să nu penalizeze cetățenii Republicii Moldova pentru gafele „autorităților vremelnice”!

GALERIE
cetateni r moldova
  • cetateni r moldova
- +

Scrisoarea prin care solicităm respectuos Președintelui Comisiei Europene, Comisarul Jourová, Comisarului Hahn și Comisarului Várhelyi (https://bit.ly/3jxD1cz), realocarea de fonduri anulate (40 de milioane de euro - https://bit.ly/3jcA15d) din programul de asistență macrofinanciară destinate autorităților Republicii Moldova, către programul ECIPES, a fost co-semnată de 7 eurodeputați români: dna. Carmen Avram, dl. Tudor Ciuhodaru, dl. Gheorghe Falcă, dna. Maria Grapini, dl. Marian-Jean Marinescu, dl. Cristian Terhes, dl. Lorant Vincze.

Programul ECIPES (https://bit.ly/2TsjY8L și pe scurt explicat https://bit.ly/2TrzbqP) a fost dezvoltat de cetățeni pentru cetățeni. Fiind susținut de personalități și instituții notorii din UE, acest program este propus să fie lansat în ianuarie 2021 și pus în aplicare, gestionat și implementat direct de Comisia Europeană de la Bruxelles, folosind o platformă online pentru contactul direct cu beneficiarii, fără participarea oricărui coordonator local, ceea ce constituie o novație în lume, care a devenit posibilă de a fi implementată datorită tehnologiilor informaționale moderne.

Comisia Europeană este invitată pentru prima dată în istorie, să utilizeze oportunitatea unică, de a primi cu titlu gratuit rodul muncii unei echipe mici, dar energice și ambițioase, care va avea impact pentru 17% din populația Republicii Moldova, 50% din primării și 2.000 tineri, cu 0 (zero) investiții! Da, corect, zero investiții! Doar direcționarea surselor alocate conform acordului UE-RM semnat în 2017 ultimei tranșe de 40 milioane de euro, anulate în iulie 2020, direct către cetățenii Republicii Moldova, prin programul pe care tot Comisia Europeană să îl implementeze în interesul poporului moldav!

Readucerea fondurilor destinate Republicii Moldova, prevede o procedură foarte și foarte anevoioasă, care poate fi parcursă doar prin dialog cu personalități și instituții notorii, la care venim cu argumente, prevederi din Tratate, Acorduri și Memorandumuri, în speranța de a utiliza și clauza situației excepționale în care ne alfăm momentan, ce ar putea servi ca declanșator pentru inițierea procedurii de realocare a fondurilor. Pentru direcționarea fondurilor alocate Republicii Moldova direct către cetățeni pot fi utilizate 2 prevederi legale:

1. Condițiile acordului de suport macro-financiar pot fi revizuite conform prevederilor „situațiilor excepționale”, care fac parte automat din orice acord!

2. Conform Regulamentului Financiar al Comsiei Europene (Recitals (10), Article 36 (2a) and (3e)2) trebuie identificate metodele pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene. Acest deziderat este posibil prin utilizarea programului ECIPES, care va reduce costurile adiministrative (de la aproximativ 30% la doar 3-5% Monitoring și Evaluare prin utilizarea platformei online coordonată de Comisie http://bit.ly/2HDquqX).

Sigur că acest program, autodeclarat de autorii – Calestru Iurie și Garbiel Margineanu, drept program pentru cetățeni, primării și tineri, viitori antreprenori, fiind consultat cu instituții europene (Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor Europene, Comisia Europeană, 1000 tineri din instittuții de învățământ și 150 (15%) din primariile din Republica Moldova, Asociații de business și peste 70 antreprenori moldoveni, ș.a.) timp de 15 luni a ajuns la maturitate pentru a fi pus în aplicare! Cu certitudine, că bază legală pentru a asigura acest deziderat a fost identificat de autorii programului ECIPES, dar decizia este așteptată de la Comisia Europeană!

Calestru Iurie, co-autorul programului ECIPES, a fost onorat să fie catalogat drept "Arhitect al Integrării Europene a Republicii Moldova" în timpul întrevederii cu dl. Mathieu BOUSQUET, reprezentant al Comisiei Europene, directoratul Extindere și Vecinătate (DG Near), conducătorul responsabil de relația cu Republica Moldova. Calestru Iurie și Gabriel Mărgineanu, consideră că Integrarea Republicii Moldova în UE, poate fi realizată doar cu susținerea directă a cetățenilor, pentru care a fost elaborat Programul ECIPES  ce va avea acces la standardele comunității europene în casa sa (televizor, frigider sau mașină de spălat rufe), în localitea sa prin proiecte UE cu componentă eco (https://bit.ly/35Dplrf) și start-up-uri eco lansate de tânăra generație, toate aceste combinate cu piața de desfacere Europeană (datorită conectivității îmbunătățite prin autostrada Tg.Mureș-Iași-Ungheni - https://bit.ly/3e3L7IO) ar contribui la integrarea Republicii Moldova în UE. Noi mecanisme de finanțare, prevăzute de Programul ECIPES vor asigura eficientizarea indicatorilor finanțărilor Uniunii Europene, care vor contribui la formarea unei atitudini certe de aderare la valorile europene a cetățenilor oricărei țări, care speră la o integrare europeană adevărată.

Urmează o periodadă deloc ușoară, o perioadă în care cetățenii moldoveni vor avea nevoie să fie susținuți direct, rapid și concret! Exact cum propune programul ECIPES. Criza pandemică, care se acutizează zilnic, va sărăci și mai mult oamenii, comunitățile și tinerii, anume ei - tinerii, sunt majoritatea celor ce emigrează din Moldova. Programul ECIPES a reușit să devină pe parcursul acestui an un model pentru sprijinul concret al cetățenilor moldoveni rapid, concret și din surse care deja au fost planificate pentru a fi alocate Republicii Moldova. Deci, din sursele disponibile pentru Republica Moldova, Comisia Europeană poate demara unul din cele mai eficiente programe pilot din istoria sa, validând impactul scontat – sprijinul cetățeanului în aceste vremuri deloc ușoare, care necesită mecanisle novatorii concentrate pe necesitățile prioritare.

Practic, este posibil de obținut un model de reper la etapa actuală, pentru cele mai avansate mecanisme de finanțare între state. Acest concept de program, propus spre realizare Comisiei Europene, a fost discutat în Republica Moldova, România, Bruxelles si Strasbourg, cu cele mai importante instituții, iar opiniile acestora au fost incluse în varianta finală pentru a asigura transparență maximală utilizării fondurilor, reducerii termenilor implementării, majorării eficienței indicatorilor obținuți, diminuării esențiale a costurilor administrative și implementarea celor mai avansate modele de digitalizare în interesul direct, ferm și cert al cetățeanului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Amintiri

Cătălin ONOFREI

Amintiri

Ultimele zile ale comunismului.

Filmuletul zilei

opinii

Românitate absolută

Codrin Liviu CUȚITARU

Românitate absolută

Nu se mai putea sta în incinta clocotitoare! În frunte cu rectorul şi cu drapelul naţional, intonând, marţial, cântecul „Noi suntem români”, participanţii, încolonaţi militar, au ieşit vehement pe coridoare şi ulterior în stradă...

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

Bogdan ILIESCU

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

„It is the long history of humankind (and animal kind, too) that those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”/ „Este învăţătura istoriei îndelungate a omului (şi a animalelor, de asemenea) că cei care au învăţat să colaboreze şi să improvizeze cel mai eficient au triumfat.” - Charles Darwin

pulspulspuls

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Fiţi atenţi aicea, stimaţi telespectatori, cam cum se pune problema şi şmenul între conţilierii partidoiului ieşean, când e vorba de votat au ba în calitate de vice al premarelui pe omul buhaiului şantajist Ghihocel, cel pus pe liste de dipotatul deştept Grămadă în urma unui şantaj, aşa cum se aude prin piaţă la Alexandru, ba chiar şi pe la Nicolina (unii zic chiar că şi pe la piaţa de cornute de la Podu Iloaiei, lunea dimineaţă)! 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.