anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Advertorial

7 intrebari despre certificatul energetic la care trebuie sa stii raspunsul

GALERIE
certificat-energetic-ieftin
 • certificat-energetic-ieftin
- +

Certificatul energetic este unul dintre cele mai importante documente de care are nevoie proprietarul unei constructii. Acesta este util atat pentru eficientizarea energetica a cladirii, cat si pentru obtinerea unui pret corect, in cazul instrainarii ei. Nu doar utilitatea face acest certificat extrem de important, ci si obligativitatea.

Pentru cei care sunt nevoiti sa obtina un certificat energetic si nu stiu cu exactitate ce sa faca, am pregatit o lista cu intrebari si raspunsuri, deosebit de utile.

1) Care sunt actele necesare pentru obtinerea unui certificat energetic?

In principiu, auditorul energetic care elibereaza certificatul de performanta energetica va cere mai multe detalii. In ceea ce priveste actele, pentru apartamente (de exemplu) va cere un plan releveu al apartamentului (schita de la cadastru).

2) Care este legea care face certificatul energetic obligatoriu?

Din anul 2013 orice proprietar de imobil trebuie sa detina un certificat energetic.
Reglementarile legale in acest domeniu sunt:
•    Legea nr. 372/2005 republicata – privind performanta energetica a cladirilor;
•    Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 -privind performanta energetica a cladirilor.
•    Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

3) Care este pretul unui certificat energetic?

Foarte multa lume este preocupata de costul unui astfel de certificat energetic. Din fericire, acesta nu este foate mare, fiind accesibil pentru oricine. La firmele de profil costurile incep de la 130 de lei si cresc in functie de dimensiunile imobilului, insa nu foarte mult. Pentru un apartament cu 4 camere, spre exemplu, pretul este de 170 de lei. Desigur, fiind o piata libera, puteti gasi si preturi mai mari, fiecare auditor energetic putand sa-si stabileasca preturile cum crede de cuviinta.

4) Cat timp este valabil un certificat energetic?

Valabilitatea acestui document este destul de mare, ajungand la 10 ani de la data eliberarii. Atentie insa! In cazul in care asupra cladirii sunt efectuate modificari de structura sau renovari moderne, care schimba costurile energetice, se recomanda sa fie emis un nou certificat energetic (acest lucru este avantajos pentru dumneavoastra).

5) Ce informatii contine un certificat energetic?

In functie de eficienta energetica a cladirii, un astfel de certificat incadreaza imobilul intr-una dintre cele 7 clase de eficienta energetica, notate cu litere de la A pana la G. Cladirile aflate in clasa de eficienta energetica A au un consum energetic de ana la 125 de kWh/m2/an, in timp ce cladirile aflata in clasa de eficienta energetica G au un consum ce depaseste 820 kWh/m2/an.

6) Cine poate sa emita certificate energetice?

Cei care au posibilitatea sa elibereze astfel de documente sunt auditorii energetici. In functie de pregatire, acestia pot fi de gradul I si de gradul II. Auditorii de gradul I au competente mai mari, putand intocmeasca certificate de performanta energetica pentru toate tipurile de cladiri si audituri energetice.
Auditorii de gradul II pot elibera certificate energetice, insa au anumite limitari in ceea ce priveste cladirile pentru care pot face acest lucru si nu pot elibera audit energetic.

7) Exista cladiri pentru care nu trebuie sa fie eliberat un certificat energetic?

Da, exista si exceptii, care constau in constructii pentru care nu este nevoie de un certificat energetic. Aceste exceptii sunt cladirile si monumentele protejate, care au valoare istorica deosebita, lacasurile de cult sau alte constructii cu caracter religios sau cladirile care sunt prevazute pentru a fi utilizate maxim 2 ani. De asemenea, nu este nevoie de certificare energetica pentru cladirile care sunt folosite mai putin de 4 luni pe an sau cele care au o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.
In afara de aceste cladiri, toate constructiile au nevoie de un certificat energetic.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.