Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

7 lucruri surprinzătoare care te stresează fără să ştii

GALERIE
stress
  • stress
- +

Probabil ca esti constient de toate sursele majore generatoare de stres: banii, seful nesuferit, colegii barfitori, autoritatile locale care au stricat parcul din apropierea casei tale, muncitorii de la drumuri care au inceput sa foloseasca pickamerul la 5 dimineata. Insa stresul si anxietatea nu vin doar din sursele negative evidente.

„Exista o multime de constrangeri si provocari marunte care desi nu te coplesec imediat pe termen lung sunt deranjante”, sustine Scott Schieman, profesor de Socializare la Universitatea din Toronto. Acestea sunt lucrurile surprinzatoare si neasteptate care iti dau un sentiment de anxietate ori agitatie. Insa daca le recunosti vei fi pregatit sa le infrunti.

Jumatatea ta

Chiar daca ai o relatie de cuplu fericita exista lucruri pe care atunci cand le faceti il calca pe nervi pe celalalt. „Inceputul relatie inseamna spatiu si obiceiuri – ca de exemplu modul in care stragi tubul cu pasta de dinti, de la mijloc ori de la capat. Mai tarziu disputele ar putea fi legate de modul in care va cresteti copiii sau de bani”, sustine Ken Yeager, profesor de psihiatrie la Ohio State University Wexner Medical Center. Care este cheia pentru ca relatia sa supravietuiasca? Gasirea echilibrului: sa petreceti suficient timp impreuna, nici prea mult insa nici prea putin, sa faceti compromisuri, sa comunicati, sa fiti onesti si sa va amintiti zilnic motivele pentru care v-ati indragostit si va iubiti.

Enervarile zilnice

Am fost invatati sa nu dam atentie lucrurilor marunte, insa uneori acestea au cel mai mare impact asura starii noastre de spirit: casiera nepoliticoasa de la magazinul din colt, ori cele 20 de minute petrecute incercand sa gasesti un loc de parcare. „Lasam aceste ganduri sa ne deranjeze pentru ca declanseaza temeri ascunse”, spune Yeager – frica de a fi etichetat drept iresponsabil, sa fii jenat sau sa intarzii mereu. „Uneori este indicat sa faci un pas in spate si sa realizezi ca faci tot ce poti in circumstantele date”, marturiseste Yeager.

Stresul altor oameni

Potrivit unui studiu german realizat in 2014, stresul este contagios. O serie de experimente a aratat ca participatii care doar i-au urmarit pe altii implicati in sarcini stresante au experimentat ei insisi o crestere a productiei de cortizol – fenomentul se numeste stres empatic. Poti fi stresat si daca o persoana cunoscuta a fost afectata de un eveniment traumatizant, precum un accident auto ori o boala cronica. „Incepi sa te ingrijorezi: <<Doamne, mi s-ar putea intampla si mie?>>. Nu ne prea gandim la aceste lucruri rele pana cand nu li se intampla unor apropiati”, sustine Yeager.

Site-urile de socializare

S-ar parea ca Facebook este unica modalitate de a fi la curent cu tot ce se intampla cu prietenii tau cu care nu poti sa te vezi in mod regulat. Insa prin intermediul acestor site-uri de socializare afli despre situatiile stresante in care traiesc amicii tai ceea ce adauga mai mult stres in viata ta.

Distractia


Distractia poate fi un lucru bun pentru a mai uita de situatia stresata in care te afli sau cand ai de luat o decizie dificila, iar o iesire cu prietenii in oras pare tot ce-ti trebuie. Totusi, miscarea se poate dovedi o sabie cu doua taisuri: esti atat de preocupat de un anumit lucru incat nu te poti bucura de ceea ce se intampla in jurul tau, iar o astfel de distractie se transforma intr-o sursa de stres. Practicarea concentrarii atentiei ii ofera creierului pauza de care are nevoie, considera Richard Lenox, director of the Student Counseling Center at Texas Tech University. Fii atent la ceea ce se intampla in jurul tau atunci cand mergi ori conduci pentru ca si acest lucru te ajuta. „Stresul si anxietatea dispar atunci cand mintea iti este concentrata pe momentul prezent”.

Copilaria

Evenimentele traumatizante care au avut loc in copilarie iti pot afecta nivelul de stres si starea de sanatate si in perioada adulta. Un studiu realizat in 2014 de catre Universitatea din Wisconsin-Madison a scos la iveala ca experientele avute cand erai copil pot afecta partile creierului care proceseaza stresul si emotiile. Modul in care ai fost crescut poate, de asemenea, avea un impact asupra angoaselor de zi cu zi, sugereaza o cercetarea facuta de Johns Hopkins University. Oamenii de stiinta au descoperit ca micutii cu parinti care sufera de anxietate sociala se pot confrunta cu aceeasi problema si nu din cauza genelor, ci a modului in care sunt tratati de catre parinti: adica fara afectiune ori criticati de fiecare data cand fac ceva.

Ceai si ciocolata

Cu siguranta stii ca ar trebui s-o lasi mai moale cu cafeaua atunci cand simti ca esti extrem de tensionat. „Cafeina intotdeauna inrautateste efectele stresului”, dezvaluie Yeager. Insa poate ca nu la fel gandesti cand este vorba despre o ceasca de ceai sau un baton de ciocolata neagra – insa ambele pot contine la fel de multa cafeina precum o ceasca de cafea. „Ciocolata este o sursa mare de cafeina. Cunosc oameni care nu beau cafea insa consuma pana la 6 batoane de ciocolata in doua ore pentru ca doresc sa simta aceeasi energie”. Prea multa cafeina, indiferent de forma in care vine, poate cauza probleme cu somnul, digestia si iritabilitate.

 

sfatulparintilor.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri