70 de noi autorizaţii de construire: multe blocuri-turn în zone centrale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 24.02.2021

70 de noi autorizaţii de construire: multe blocuri-turn în zone centrale

Cine sunt principalii investitori ale acestor noi proiecte urbanistice?

GALERIE
constructie blocuri turn
  • constructie blocuri turn
- +

Primăria a dat undă verde mai multor proiecte imobiliare. Potrivit unui raport publicat pe site-ul municipalităţii, luna trecută au fost emise aproape 70 de autorizaţii de construire. Printre proiectele avizate se numără şi unele iniţiative de amploare. 

De exemplu, pe bld. Poitiers, Primăria a autorizat lucrările de construire la primele blocuri din ansamblul care va cuprinde, în final, 8 imobile la un regim maxim cu 11 etaje. Cat Construct SRL, patronată de Cătălin Tudosă, investitorul de la ansamblul Vişoianu, va amenaja, în primă etapă, aproape 300 de apartamente. În ceea ce priveşte parcajele, proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prevede un număr de 342 de locuri de parcare, cea mai mare parte a acestora fiind la subsol (257). Dintre cele 297 de apartamente, cele mai multe (171) sunt cu o cameră, iar restul cu două (60) şi trei camere (66). Regimul de înălţime a blocurilor a fost stabilit cu două niveluri în subteran, parter, mezanin şi 11 etaje. Un alt proiect de amploare este în zona Elena Doamna (în axul străzii Anastasie Panu).

În această zonă, omul de afaceri Cristin Zămosteanu, prin firma M.Chim, are mai multe parcele de teren unde vrea să construiască un ansamblu imobiliar mixt. Luna trecută, Primăria a autorizat o modificare de proiect pe una dintre parcele, care are o suprafaţă de aproape 3.000 mp. „Modificările aduse proiectului autorizat iniţial constau în extinderea suprafeţei parcării subterane cu 857 mp (de la suprafaţa de 1.220 mp la 2.077 mp) şi realizarea unui număr suplimentar de parcări de 149 locuri la subsol (de la 108 locuri la 257 de locuri). Parte din teren a fost concesionat de la Primărie, respectiv terenul care avea, anterior, o folosinţă de parcare. Potrivit autorizaţiei 435/2020, parcarea va avea cinci niveluri în subteran şi parter. Un alt proiect autorizat aparţine Fagi Imobiliare SRL, firmă care deţine Casa Kiser (imobilul „lipit” de Hotelul Continental de pe str. 14 Decembrie).

Autorizaţia vizează continuarea lucrărilor, în condiţiile în care avizul iniţial datează din ianuarie 2016. „Conform memoriului justificativ au mai rămas de executat lucrări în proporţie de 20% şi anume: montarea tâmplăriilor, montarea balustradelor, realizarea finisajelor exterioare şi interioare”, se precizează în autorizaţia 441/2020. O altă autorizaţie emisă de Primărie vizează o zonă din Păcurari care se aglomerează din ce mai puternic: Colina Însorită-Viticultori. Proiectul de PUZ a fost aprobat în CL încă din decembrie 2009, dar investiţia a fost resuscitată prin autorizaţia 484/2020 al cărei beneficiar este firma KPD Comercial, patronată de oameni de afaceri italieni. Proiectul prevede construire de blocuri cu 8 etaje care să găzduiască 122 de apartamente, amplasamentul fiind pe strada Iancu Flondor 2B.

Printre proiectele urbanistice se numără şi unele iniţiative derulate de autorităţi publice: ApaVital (extinderea reţea canalizare pe 680 ml în aleea Plopii fără Soţ), Primăria Iaşi (demolarea unui imobil, continuarea lucrărilor la şos. Bârnova şi amenajarea mai multor terenuri de sport la şcoli şi licee), Universitatea Agronomică (reabilitarea unor reţele de apă) şi Consiliul Judeţean (o casă de tip familial şi refacerea scărilor de acces la sediul Academiei Române din Copou).

În ceea ce priveşte certificatele de urbanism, care arată, de regulă, proiectele imobiliare aflate în fază incipientă, Primăria a emis luna trecută aproape 200 de astfel de acte urbanistice. Printre iniţiative se numără noi ansambluri de blocuri în zone precum Galata, Centru, Bucium, Copou şi Frumoasa. De asemenea, noi clădiri de birouri sunt pregătite în Zona Industrială (Calea Chişinăului 132) şi Dacia (zona Rampei). În cazul unui proiect deja autorizat, respectiv Silk District, beneficiarul a obţinut şapte certificate de urbanism pentru construirea a tot atâtea imobile de birouri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro? Mai bine nu

Lucian DÎRDALA

Euro? Mai bine nu

Guvernul şi clasa politică nu au niciun chef să introducă moneda unică, dar - spre deosebire de omologii lor maghiari sau polonezi - nu au curajul să o afirme explicit. De parcă întreg continentul nu s-ar putea odihni, noaptea, de grija intrării României în zona euro.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (II)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (II)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Cu Vio la Veneţia

Radu PĂRPĂUȚĂ

Cu Vio la Veneţia

Cu Vio am lucrat pe vremea lui Ceaşcă la un institut de cercetare. Prin '95-'96 ne-am întâlnit încă o dată, după care l-am pierdut (credeam definitiv). Era hotărât să plece în Occident.

Uriaşul cu suflet mare

Alex VASILIU

Uriaşul cu suflet mare

Dacă priveşti de sus, de pe dealul Mestecănişului, ori dacă o iei spre valea Iacobenilor, îţi atrag atenţia case mici „aruncate” pe-o coastă, uitate acolo de-un veac, două. 

pulspulspuls

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Două vorbe pe azi, din prima, ca să nu uităm de el, despre noul subpprifect userist de Iaşi, junele Fănică de la Popricani. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.