anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

70 de noi autorizaţii de construire: multe blocuri-turn în zone centrale

Cine sunt principalii investitori ale acestor noi proiecte urbanistice?

GALERIE
constructie blocuri turn
  • constructie blocuri turn
- +

Primăria a dat undă verde mai multor proiecte imobiliare. Potrivit unui raport publicat pe site-ul municipalităţii, luna trecută au fost emise aproape 70 de autorizaţii de construire. Printre proiectele avizate se numără şi unele iniţiative de amploare. 

De exemplu, pe bld. Poitiers, Primăria a autorizat lucrările de construire la primele blocuri din ansamblul care va cuprinde, în final, 8 imobile la un regim maxim cu 11 etaje. Cat Construct SRL, patronată de Cătălin Tudosă, investitorul de la ansamblul Vişoianu, va amenaja, în primă etapă, aproape 300 de apartamente. În ceea ce priveşte parcajele, proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prevede un număr de 342 de locuri de parcare, cea mai mare parte a acestora fiind la subsol (257). Dintre cele 297 de apartamente, cele mai multe (171) sunt cu o cameră, iar restul cu două (60) şi trei camere (66). Regimul de înălţime a blocurilor a fost stabilit cu două niveluri în subteran, parter, mezanin şi 11 etaje. Un alt proiect de amploare este în zona Elena Doamna (în axul străzii Anastasie Panu).

În această zonă, omul de afaceri Cristin Zămosteanu, prin firma M.Chim, are mai multe parcele de teren unde vrea să construiască un ansamblu imobiliar mixt. Luna trecută, Primăria a autorizat o modificare de proiect pe una dintre parcele, care are o suprafaţă de aproape 3.000 mp. „Modificările aduse proiectului autorizat iniţial constau în extinderea suprafeţei parcării subterane cu 857 mp (de la suprafaţa de 1.220 mp la 2.077 mp) şi realizarea unui număr suplimentar de parcări de 149 locuri la subsol (de la 108 locuri la 257 de locuri). Parte din teren a fost concesionat de la Primărie, respectiv terenul care avea, anterior, o folosinţă de parcare. Potrivit autorizaţiei 435/2020, parcarea va avea cinci niveluri în subteran şi parter. Un alt proiect autorizat aparţine Fagi Imobiliare SRL, firmă care deţine Casa Kiser (imobilul „lipit” de Hotelul Continental de pe str. 14 Decembrie).

Autorizaţia vizează continuarea lucrărilor, în condiţiile în care avizul iniţial datează din ianuarie 2016. „Conform memoriului justificativ au mai rămas de executat lucrări în proporţie de 20% şi anume: montarea tâmplăriilor, montarea balustradelor, realizarea finisajelor exterioare şi interioare”, se precizează în autorizaţia 441/2020. O altă autorizaţie emisă de Primărie vizează o zonă din Păcurari care se aglomerează din ce mai puternic: Colina Însorită-Viticultori. Proiectul de PUZ a fost aprobat în CL încă din decembrie 2009, dar investiţia a fost resuscitată prin autorizaţia 484/2020 al cărei beneficiar este firma KPD Comercial, patronată de oameni de afaceri italieni. Proiectul prevede construire de blocuri cu 8 etaje care să găzduiască 122 de apartamente, amplasamentul fiind pe strada Iancu Flondor 2B.

Printre proiectele urbanistice se numără şi unele iniţiative derulate de autorităţi publice: ApaVital (extinderea reţea canalizare pe 680 ml în aleea Plopii fără Soţ), Primăria Iaşi (demolarea unui imobil, continuarea lucrărilor la şos. Bârnova şi amenajarea mai multor terenuri de sport la şcoli şi licee), Universitatea Agronomică (reabilitarea unor reţele de apă) şi Consiliul Judeţean (o casă de tip familial şi refacerea scărilor de acces la sediul Academiei Române din Copou).

În ceea ce priveşte certificatele de urbanism, care arată, de regulă, proiectele imobiliare aflate în fază incipientă, Primăria a emis luna trecută aproape 200 de astfel de acte urbanistice. Printre iniţiative se numără noi ansambluri de blocuri în zone precum Galata, Centru, Bucium, Copou şi Frumoasa. De asemenea, noi clădiri de birouri sunt pregătite în Zona Industrială (Calea Chişinăului 132) şi Dacia (zona Rampei). În cazul unui proiect deja autorizat, respectiv Silk District, beneficiarul a obţinut şapte certificate de urbanism pentru construirea a tot atâtea imobile de birouri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.