7034 de elevi din județul Iași sunt așteptați să participe la Evaluarea Națională 2024

luni, 24 iunie 2024, 11:40
3 MIN
 7034 de elevi din județul Iași sunt așteptați să participe la Evaluarea Națională 2024

La nivelul județului Iași, în vederea susținerii probelor pentru examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-au înscris 7034 de elevi.

Datele existente în acest moment arată că pentru 95 de elevi din 49 de școli ale județului Iași, Comisia județeană de evaluare națională a propusadaptarea procedurilor de susținere a examenului în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.

Pentru elevii înscriși, 3300 din mediul rural și 3734 din mediul urban, sunt organizate 164 de centre de examen, 108 în mediul rural și 56 în mediul urban. Totodată, pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iași, 4 centre de evaluare.

Absolvenții claselor a VIII-a care susțin Evaluarea Națională au învățat după un curriculum axat pe crearea de competențe, subiectele fiind construite după modelul PISA și sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broșură care include atât cerințele, cât și spațiile pentru rezolvarea acestora.

La Evaluarea Națională 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată.

Absolvenții claselor a VIII-a vor susține prima probă, la limba și literatura română, pe 25 iunie, iar pe 27 iunie este programată proba la matematică.

Conform calendarului, pe 3 iulie vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor (până la ora 14.00), iar contestațiile pot fi depuse, în zilele de 3 iulie (ora 16.00 – ora 19.00) și 4 iulie (ora 8.00 – ora 12.00). În perioada 4– 9 iulie se vor soluționa contestațiile, iar pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Precizări importante pentru toți elevii care participă la Evaluarea Națională:

  • Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8:00 până la 8:30. Examenul va începe la ora 9:00.
  • La probele scrise ale evaluării naționale elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul.
  • Timpul pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.
  • La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
  • La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă ȋn marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
  • La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.
  • La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
  • La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
  • La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.”

Inspectoratul Școlar Județean Iași va monitoriza unitățile de învățământ care constituie centre de examen și centre de evaluare, astfel încât să fie respectate prevederile metodologice de organizarea a concursului, principiile de corectitudine a evaluării și de acordare a șanselor egale pentru toți candidații.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii