
Târgul de Carte LIBREX revine la Iași cu cea de-a 29-a ediție, sub titulatura „Pagini cu hărţi pentru regăsirea prin cuvinte”.
Peste 70 de edituri vor fi prezente în perioada 10-14 aprilie, la Palas Mall, zona Atrium, cu cele mai noi apariții editoriale, cele mai bine vândute cărți și cele mai valoroase colecții. Sunt programate numeroase lansări de carte și dezbateri, printre care și conferințe pe teme de actualitate, cu invitați de seamă, precum Adrian Cioroianu, Alexandru Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Pr. Francisc Doboș și Adrian Papahagi.
La Târgul de Carte LIBREX, care începe mâine, 10 aprilie, vor participa 73 de edituri din România, care acoperă peste 60% din totalul producției editoriale din țară. Dintre acestea amintim editurile Bookzone, Corint, Art, Gama, Humanitas, Junimea, Polirom, Niculescu, Litera, Medicala, Niculescu, Paralela 45 sau Crime Scene Press.
„Ediția de anul acesta își propune, în primul rând, să reușeașcă să smulgă puțin din cotidianul zilnic, cel în care suntem aplecați foarte mult către device-uri și tehnologie și să ne aducă în preajma cărților. Nu în mod întâmplător tema aleasă este «Pagini cu hărți pentru regăsirea prin cuvinte». Ne propunem să aducem din nou plăcerea cititului în rândul celor care, poate, pe parcurs l-au pierdut. Am încercat să realizăm acest lucru și prin invitații pe care i-am adus la această ediție, în cadrul conferințelor”, a menționat Leonard Radu, director al Târgului de Carte LIBREX.
Târgul de Carte LIBREX începe miercuri, 10 aprilie, de la ora 10:30, cu un intermezzo muzical ce va fi urmat de festivitatea de deschidere, de la ora 11, în zona Atrium, Palas Mall.
Peste 50 de evenimente fac parte din agenda Târgului de Carte, precum lansarea ultimelor apariții editoriale, prezentări de carte, întâlniri cu autorii și sesiuni de autografe. În plus, cititorii vor avea ocazia să cumpere cărți dintr-o diversitate de domenii de specialitate – beletristică, artă, știință, IT, medicină, comunicare, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, cărți pentru copii, enciclopedii.
Patru conferințe cu invitați de seamă
Ediția de anul acesta aduce în atenția cititorilor patru conferințe marca LIBREX, care au în vedere teme de actualitate. Joi, 11 aprilie, de la ora 17, la Congres Hall (Palas Mall), se va desfășura conferința „Captivii care vor să ne elibereze. Despre suveraniști, populiști și eurosceptici”, la care va participa Adrian Cioroianu.
Vineri, de la 12, în aceeași locație, Alexandru Vlad Ciurea va fi prezent la conferința „Suprema dorință umană: Sănătatea creierului”. Pr. Constantin Necula și Pr. Francisc Doboș vor aduce în discuție „Provocările frățietății”, tot vineri, 12 aprilie, de la ora 18.
Seria conferințelor LIBREX se încheie sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17, cu „Inteligența artificială și prostia naturală”, la care va lua parte Adrian Papahagi.
Premiile LIBREX 2024
Decernarea Premiilor LIBREX se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 13, în Atrium, Palas Mall. În momentul înscrierii la Târgul de Carte, editurile au propus câteva apariții editoriale în vederea acordării premiilor, însă, potrivit lui Radu Leonard, în perioada desfășurării, membrii juriului vor merge printre standurile editurilor și vor alege ceea ce vor considera că este interesant, de actualitate și de valoare pentru a putea fi premiat.
„Sunt trei decenii de când an de an fac parte din echipa juriului acestui eveniment editorial, cultural și comercial. LIBREX-ul este un eveniment complex, care ține cont de oferta editorială de un spectru larg, iar de la bun început au fost premiate programe editoriale, adică proiecte mai largi decât o carte frumoasă și la modă. Proiectele editoriale sunt importante, cu atât mai mult cu cât alunecăm din ce în ce mai mult în lumea a ecranelor”, a precizat Florin Cîntic, membru al juriului LIBREX.
Din comisia de jurizare și premiere fac parte Cassian Maria Spiridon, scriitor și președinte al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Florin Cîntic, istoric, scriitor și director al Arhivelor Naționale Iași, Nicu Gavriluță, profesor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Dragoș Pătrașcu, artisti plastic și profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Valeriu Stancu, scriitor, traducător și manager cultural, Ioan Milică, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, Petru Radu, președintele Organizației Patronale „Agora” a Societăților pentru Difuzarea Tipăriturilor și a altor Bunuri Culturale din România, Mihaela Antipa, în calitate de secretar al juriului.
„Juriul are o componență diversă. Sunt colegi care vin din domeniul artelor, a istoriei, a științelor și literaturii. Fiecare dintre noi are câte o agendă personală, adică frecventăm acele edituri care sunt prezente la Târgul de Carte, ne notăm datele semnificative, cunoaștem editurile prestigioase, autorii apreciați și în ședința în care ne întâlnim fiecare vine cu punctul lui de vedere și, apoi, fără nicio excepție, ne punem de acord și distribuim aceste premii. Proiectul inițiat de Sedcom Libris, care se apropie de 30 de ani, ne pune și în situația de a ține cont de dorințele publicului”, a declarat Nicu Gavriluță, membru al juriului.
Premiile LIBREX 2024 sunt Marele Premiu LIBREX (pentru cel mai valoros program editorial), Premiul OVIDIU (pentru editarea culturii clasice), Premiul SOCEC (pentru promovarea culturii române contemporane), Premiul ȘARAGA (pentru cea mai importantă ediție critică), Premiul BESTSELLER (pentru cartea de cultură cu cel mai mare succes în librărie), Premiul OTILIA CAZIMIR (pentru editarea de literatură pentru copii și tineret), Premiul DOSOFTEI (pentru bibliografie), Premiul VASILE POGOR (pentru importul de carte, publicații culturale și științifice), Premiul IOAN PETRU CULIANU (pentru cea mai importantă editură care promovează istoria culturii și civilizației), Premiul MIHAIL KOGĂLNICEANU (pentru editarea cărții științifice și de specialitate), Premiul THEOFIL SIMENSCHY (pentru editarea literaturii universale), Premiul LAURENȚIU ULICI (pentru antologie literară), Premiul THEODOR PALLADY (pentru cartea de artă), Premiul PETRU CARAMAN (pentru multiculturalitate) și Premiul CEZARE IVĂNESCU (pentru editarea operei poetice).
Accesul publicului la Târgul de Carte și, implicit, la conferințe, este liber, zilnic, între orele 10:00 şi 22:00.
Publicitate și alte recomandări video