Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul, în topul naţional al judeţelor cu cele mai multe mame minore

733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"

GALERIE
mame, minore
  • mame, minore
- +

Suntem pe locul 4 la nivel naţional, cu 733 de mame cu vârsta până la 19 ani. Aceste fetiţe care trebuie să se joace cu păpuşile sunt condamnate şi cred că implicarea autorităţilor locale, a asistentului social şi comunitar ar trebui să fie una zilnică", a explicat dr. Maria Stamatin, şefa Secţiei de Neonatologie II de la Maternitatea "Cuza Vodă". Multe dintre mamele minore nasc prematur. "De multe ori, familia îşi reneagă copilul şi fetiţa ajunge în cel mai bun caz într-un sistem de asistenţă maternală împreună cu copilul ei", arată dr. Maria Stamatin

Iaşul se înscrie în topul judeţelor cu mai mult de 500 de naşteri la adolescente cu vârsta până la 19 ani, fiind pe locul al patrulea între judeţele cu cele mai multe mame adolescente, cu 733 de mame minore la nivelul anului 2019. În România, cele mai multe mame minore sunt în Mureş - 931, în Dolj – 838, în Braşov – 830, urmate de Iaşi – 733 şi de Bacău - 722. Datele prezentate de organizaţia "Salvaţi Copiii" sunt îngrijorătoare pentru întreaga ţară, mai ales dacă avem în vedere că din totalul naşterilor din 2019 – 199.720 de naşteri, 749 naşteri sunt la mame cu vârsta sub 15 ani.

În cadrul unei dezbateri organizate de "Salvaţi Copiii", cu numele "România are cele mai multe naşteri din Europa la mame având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?", medici şi specialişti din domeniul sănătăţii şi-au exprimat îngrijorarea referitor la numărul mare al mamelor minore, precum şi la problemele ulterioare care apar. "Distanţa mare faţă de cabinetele medicale şi lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum şi lipsa de informaţii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic şi de multe ori acestea aşteaptă până când situaţia se înrăutăţeşte sau recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susţinute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puşi în situaţii de risc", spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al "Salvaţi Copiii România".

Aceasta a mai spus că mamele minore ar trebui susţinute suplimentar astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puşi în situaţii de risc. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andreea Moldovan, a descris care este profilul adolescentelor care devin mame: cele sub 15 ani nu apucă să aibă un nivel corespunzător de educaţie şi aparţin de multe ori comunităţii rome, iar cele peste 15 ani fie aparţin unor grupuri vulnerabile, provenind din familii sărace sau cu părinţi plecaţi în străinătate, fie au renunţat la şcoală şi ajung să formeze un cuplu mult prea devreme. Astfel, patru din zece adolescente ajung să nască prematur, foarte multe dintre ele nu sunt înscrise nici la medicul de familie, iar astfel mortalitatea infantilă continuă să fie o problemă majoră.

"Fetiţe amputate toată viaţa din punct de vedere psihic şi psihologic"

Prof. dr. Maria Stamatin, şefa Secţiei de Neonatologie II de la Maternitatea "Cuza Vodă", a precizat că naşterea în rândul mamelor minore este o problemă extrem de delicată din toate punctele de vedere, ajungând ca mamele minore să rămână "amputate toată viaţa din punct de vedere psihic şi psihologic". "Vorbim de aceste lucruri de câţiva ani, însă ar trebui să plecăm de la faptul că educaţia în familie lipseşte. Zona Moldovei este o zonă cu status economico-social precar şi dacă toţi factorii de decizie s-ar implica în educaţia familiei, în educaţia copiilor noştri, lucrurile ar sta altfel. Aceste fetiţe care trebuie să se joace cu păpuşile sunt condamnate şi cred că implicarea autorităţilor locale, a asistentului social şi comunitar ar trebui să fie una zilnică", a explicat prof. dr. Maria Stamatin.

Medicul a precizat că, recent, la Maternitatea "Cuza Vodă", o adolescentă de 16 ani a născut pentru a doua oară, fiind o naştere prematură. Prematuritatea în aceste situaţii este foarte frecventă pentru că nici corpul fetelor nu este pregătit pentru o sarcină, acesta aflându-se în proces de dezvoltare. "Complicaţiile prematurităţii vor pune şi mai multă presiune pe mamă, pe familie. De multe ori, familia îşi reneagă copilul şi fetiţa ajunge în cel mai bun caz într-un sistem de asistenţă maternală împreună cu copilul ei", a mai precizat şefa Secţiei de Neonatologie II de la "Cuza Vodă".

Din cauză că viitoarele mame nu merg la medic şi nu sunt evaluate din niciun punct de vedere, aduc pe lume copii cu malformaţii care nu sunt compatibile cu viaţa sau care au nevoie ulterior de intervenţii multiple. Având în vedere întreaga situaţie, prof. dr. Maria Stamatin a propus ca Ministerul Educaţiei să impună cursuri de educaţie pentru sănătate. "Atunci când copiii ajung adolescenţi, încep să citească pe Internet în loc să afle aceste lucruri de la medici, psihologi, educatori. Eu cred că ar trebui să introducem în şcoli această educaţie pentru sănătate", a completat medicul ieşean. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri