Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

75.136 de copii au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar 22.662 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea părinţilor

Salvați Copiii Iași anunță deschiderea a patru noi programe locale destinate acestora, în Iași și în două comunități rurale: Ceplenița și Răducăneni

GALERIE
copii singuri
  • copii singuri
- +

Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Salvați Copiii Iași deschide patru noi programe locale în județul Iași în parteneriat cu Primăria Ceplenița și Primăria Răducăneni, prin proiectul „Familie fără frontiere”. Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților. Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea Nord-Est este pe primul loc în țară cu 27.031 copii rămași singuri acasă, dintre care 4.874 copii din județul Iași (Autoritătea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - http://andpdca.gov.ro ).

Cercetările realizate de Salvaţi Copiii România au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni.

„Copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate se pot confrunta cu trăiri emoționale puternice, care le influențează atât modul de relaționare, cât și perfomanțele școlare. Sunt copii care trebuie să se adapteze cu lipsa unui părinte sau chiar a ambilor părinți și de aceea au nevoie de sprijin psiho-socio-educațional pentru a face față acestor situații.”, a explicat Ioana Atasiei, Președinte Salvați Copiii Iași.            

În acest context, proiectul „Familie fără frontiere” își propune să susțină participarea la educația formală și nonformală pentru 270 de copii din județul Iași, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, din care 28 de etnie romă și 170 din mediul rural, comunele Ceplenița și Răducăneni, în vederea diminuării fenomenului de părăsire timpurie a școlii și a excluziunii sociale.  

Pachetul de servicii integrate include o serie de intervenții inovatoare pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, precum:

  • Program tip școală după școală, de care vor beneficia 200 de copii;
  • Grădinița estivală pentru 40 de preșcolari;
  • Programe de educație nonformală - învățare prin experimente, Școala Mobilă în comunitățile de unde provin copiii, dramaterapie, Teatru Forum;
  • Oferirea de suport material prin acordarea unei mese pentru 200 de copii care provin din familii cu statut socio-economic scăzut;
  • Program de educație parentală și consiliere pentru 100 de părinți/tutori/persoane de îngrijire;
  • Dezvoltarea abilităților de răspuns a comunităților locale la problematica copiilor și familiilor afectate de migrație prin activarea consiliilor consultative locale;
  • Dezvoltarea unor parteneriate cu școli care se confruntă cu problematica copiilor afectați de migrație;
  • Ateliere de dezvoltare a abilităților digitale pentru copiii care au nevoie de alfabetizare digitală;
  • Campanii de informare și conștientizare cu privire la implicațiile plecării părinților la muncă în străinătate asupra copiilor, precum și obligațiile acestora la plecarea din țară.

***Familie fără frontiere, cod MySMIS: 137429, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Beneficiar: Asociația Salvați Copiii Iași.

Perioada de implementare a proiectului este de 31 luni, între 18 mai 2021 și 17 decembrie 2023.

Valoarea totală a proiectului este de 4.766.420,20 lei  lei, din care valoare cofinanțare UE: 4.059. 957,20 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 698.060,15 lei, iar 18.402,85 lei reprezintă cofinanțarea pusă la dispoziție de partenerii din cadrul proeictului.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a  Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Persoana de contact:

Corina Mighiu – Manager proiect

E-mail: corinamighiu@salvaticopiii.ro

Telefon: 0726 210 196

***Despre Organizaţia Salvaţi Copiii Iași:

De 30 de ani, Salvați Copiii Iași construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din regiunea de NE a României. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

www.salvaticopiii-iasi.ro   

 

                         

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri