anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESA

75.136 de copii au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar 22.662 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea părinţilor

Salvați Copiii Iași anunță deschiderea a patru noi programe locale destinate acestora, în Iași și în două comunități rurale: Ceplenița și Răducăneni

GALERIE
copii singuri
 • copii singuri
- +

Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Salvați Copiii Iași deschide patru noi programe locale în județul Iași în parteneriat cu Primăria Ceplenița și Primăria Răducăneni, prin proiectul „Familie fără frontiere”. Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților. Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea Nord-Est este pe primul loc în țară cu 27.031 copii rămași singuri acasă, dintre care 4.874 copii din județul Iași (Autoritătea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - http://andpdca.gov.ro ).

Cercetările realizate de Salvaţi Copiii România au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni.

„Copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate se pot confrunta cu trăiri emoționale puternice, care le influențează atât modul de relaționare, cât și perfomanțele școlare. Sunt copii care trebuie să se adapteze cu lipsa unui părinte sau chiar a ambilor părinți și de aceea au nevoie de sprijin psiho-socio-educațional pentru a face față acestor situații.”, a explicat Ioana Atasiei, Președinte Salvați Copiii Iași.            

În acest context, proiectul „Familie fără frontiere” își propune să susțină participarea la educația formală și nonformală pentru 270 de copii din județul Iași, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, din care 28 de etnie romă și 170 din mediul rural, comunele Ceplenița și Răducăneni, în vederea diminuării fenomenului de părăsire timpurie a școlii și a excluziunii sociale.  

Pachetul de servicii integrate include o serie de intervenții inovatoare pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, precum:

 • Program tip școală după școală, de care vor beneficia 200 de copii;
 • Grădinița estivală pentru 40 de preșcolari;
 • Programe de educație nonformală - învățare prin experimente, Școala Mobilă în comunitățile de unde provin copiii, dramaterapie, Teatru Forum;
 • Oferirea de suport material prin acordarea unei mese pentru 200 de copii care provin din familii cu statut socio-economic scăzut;
 • Program de educație parentală și consiliere pentru 100 de părinți/tutori/persoane de îngrijire;
 • Dezvoltarea abilităților de răspuns a comunităților locale la problematica copiilor și familiilor afectate de migrație prin activarea consiliilor consultative locale;
 • Dezvoltarea unor parteneriate cu școli care se confruntă cu problematica copiilor afectați de migrație;
 • Ateliere de dezvoltare a abilităților digitale pentru copiii care au nevoie de alfabetizare digitală;
 • Campanii de informare și conștientizare cu privire la implicațiile plecării părinților la muncă în străinătate asupra copiilor, precum și obligațiile acestora la plecarea din țară.

***Familie fără frontiere, cod MySMIS: 137429, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Beneficiar: Asociația Salvați Copiii Iași.

Perioada de implementare a proiectului este de 31 luni, între 18 mai 2021 și 17 decembrie 2023.

Valoarea totală a proiectului este de 4.766.420,20 lei  lei, din care valoare cofinanțare UE: 4.059. 957,20 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 698.060,15 lei, iar 18.402,85 lei reprezintă cofinanțarea pusă la dispoziție de partenerii din cadrul proeictului.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a  Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Persoana de contact:

Corina Mighiu – Manager proiect

E-mail: corinamighiu@salvaticopiii.ro

Telefon: 0726 210 196

***Despre Organizaţia Salvaţi Copiii Iași:

De 30 de ani, Salvați Copiii Iași construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din regiunea de NE a României. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

www.salvaticopiii-iasi.ro   

 

                         

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.