De Sănătate

Punem punctul pe știi

8 ani de la tragedia prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova: amintirea celor patru eroi ieșeni care au murit

miercuri, 05 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 8 ani de la tragedia prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova: amintirea celor patru eroi ieșeni care au murit

Ziua de 2 iunie a însumat un nou moment de reculegere pentru serviciile de urgență din Iași, care au comemorat 8 ani de la moartea celor patru colegi după prăbușirea elicopterului SMURD aflat în misiune în Republica Moldova, raionul Cantemir, localitatea Haragâș. O delegație formată din mai mulți medici, asistente și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Iași a asistat la locul accidentului la o slujbă de comemorare a tragediei.

În urmă cu opt ani, pe 2 iunie 2016, în jurul orei 14.00, elicopterul SMURD care trecuse granița pentru a asista un pacient cu probleme care avea nevoie urgentă de transfer la spital a dispărut de pe radar după ce s-a întâlnit cu un front puternic de furtună. Ulterior, echipele de salvare mobilizate în Republica Moldova au descoperit că acesta se prăbușise și au găsit trupurile carbonizate ale celor patru salvatori.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 9

A fost cea de-a doua tragedie care a lovit SMURD Iași, după prăbușirea unui alt elicopter în 2006, de același model, în zona Aroneanu, în timpul unui zbor tehnic de test derulat cu echipaj complet.

Cei patru eroi

Medicul care se afla în misiune în Republica Moldova era Mihaela Dumea, medic de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon“ din luna martie 2005, mamă a unui copil de 4 ani. A terminat Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) în anul 2003, iar colegii acesteia au povestit pentru „Ziarul de Iași” că era medic specialist şi se pregătea pentru examenul de primariat. În plus, era cadru didactic al UMF, angajat pe post de asistent din 2008, fiind de altfel un dascăl apreciat de colegi şi iubit de studenţi. Avea un copil de patru ani şi făcea foarte des ture pe elicopter, fiind pasionată de ceea ce făcea. Preda de opt ani medicina de urgenţă la UMF, în coordonarea prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Asistentul Gabriel Sandu (40 de ani), tatăl unui copil de clasa I, lucra din anul 2000 la UPU şi de 11 ani făcea şi gărzi pe elicopter. De asemenea, şi soţia sa, Clara Sandu, lucra la momentul respectiv în acelaşi loc, şi în cursul zilei tragediei era chiar de gardă. Cei care l-au cunoscut îl descriu ca fiind un bun profesionist, unul dintre asistenţii cu cele mai multe gărzi pe elicopter, dar şi un coleg deosebit, cu un apreciat simţ al umorului.

Pilotul navei, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, s-a născut în localitatea Viişoara, din Botoşani, însă locuia împreună cu soţia şi copilul în Iaşi. Timp de 20 de ani, acesta a lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Acesta locuia împreună cu soţia la o casă din Bucium, pe care o terminase de construit cu un an înainte de tragedie. Soţia lucra ca economist la Aeroportul Iaşi. Comandorul Gavril era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi din luna mai 2015, structură aflată în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie.

În privinţa copilotului, respectiv căpitanul comandor Voicu Şocae, în vârstă de 36 de ani, acesta era încadrat în structurile militare din anul 2003 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1.480 de ore. El absolvise Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ din Braşov, era căsătorit şi avea doi copii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii