80% din smartphone-uri vor include o formă de inteligenţă artificială până în 2023
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

80% din smartphone-uri vor include o formă de inteligenţă artificială până în 2023

GALERIE
ai
  • ai
- +

În următorii 5 ani, numărul smartphone-urilor dotate cu un chip sau un algoritm de inteligenţă artificială va creşte semnificativ.

Firma de cercetare Strategy Analytics a publicat studiul Smartphones: Global Artificial Intelligence Technologies Forecast care concluzionează că 80% din smartphone-uri vor fi dotate cu AI în următorii cinci ani.

În prezent, conform aceleiaşi surse, deja 47,7% din telefoanele inteligente disponibile pe piaţă includ o formă de inteligenţă artificială.

Prezenţa AI în smartphone-uri are două componente: cea hardware şi cea software.

Pe de o parte, inteligenţa artificială necesită un chip specializat, care, mai nou, este inclus în platforme precum Snapdragon a celor de la Qualcomm. Pe de altă parte, AI-ul nu ar putea exista fără un algoritm software, conectat eventual la o reţea neuronală stocată (sau nu) în cloud.

Deocamdată, AI-ul aduce mici îmbunătăţiri punctuale smartphone-urilor. De exemplu, deja mulţi producători îl folosesc pentru reglarea automată a setărilor camerei foto în funcţie de condiţiile de iluminare şi pentru prelucrarea automată a fotografiilor realizate.

Însă, pot exista şi beneficii mai importante. Google, spre exemplu, va folosi AI-ul în următoarea versiune de Android pentru a personaliza gestionarea resurselor de către sistemul de operare. Acesta va deprinde comportamentul utilizatorului şi va şti când şi ce componente sunt necesare sau pot fi oprite. Astfel, ar trebui să se obţină o autonomie mai bună.

Smartphone-ul este primul bastion al inteligenţei artificiale la nivel de utilizator final. Datorită răspândirii şi al interesului foarte mare pentru acest gen de dispozitive, producătorilor le este relativ facil să implementeze un AI pe un astfel de device.

Iar aceştia nu o fac doar pentru a-şi îmbunătăţii telefoanele, ci şi dintr-un motiv egoist: milioanele de utilizatori care-l folosesc contribuie indirect la perfecţionarea AI-ului, care învaţă din comenzile şi obişnuinţele de utilizare ale posesorilor.

De exemplu, Google include un algoritm de inteligenţă artificială în tastatura Gboard care învaţă de la utilizatori şi oferă sugestii de corectare din ce în ce mai bune.

Un alt reprezentant al inteligenţei artificiale este aşa-numitul asistent digital, precum Google Assistant sau Siri, care foloseşte AI în diverse scopuri, precum înţelegerea şi răspunderea într-o formă cât mai naturală la întrebările utilizatorilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.