80% dintre terenurile agricole ieșene nu sunt înregistrate în Sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

80% dintre terenurile agricole ieșene nu sunt înregistrate în Sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară

GALERIE
DSC_5315Cabinet Parlamentar - Dan Lungu
 • DSC_5315
 • Cabinet Parlamentar - Dan Lungu
- +

Conform Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile-Daniel Suciu, în România, la momentul actual, în Sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară sunt înregistrate aproximativ 8.700.000 de construcții și aproape 9.500.00 de hectare de terenuri agricole.

Dintre acestea, 293.333 de construcții și 252.908 de hectare de teren agricol se află în județul Iași. Tot la nivel județean, doar 70% dintre clădiri sunt înregistrate și, din întreaga suprafață a terenurilor agricole, numai un procent de 20%.

Aceste informații fac parte dintr-un răspuns al Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, trimis Senatorului USR Dan Lungu după ce acesta i-a adresat, în timpul unei ședințe a Senatului, câteva întrebări ministrului Daniel Suciu, referitoare la Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Întrebările au fost urmări ale faptului că programul răspunde măsurilor stabilite în Programul de guvernare 2017 - 2020, care prevede ca procentul de 40% al proprietăților cadastrate și înregistrate până în anul 2017 să crească, până în 2019, până la 80% în cazul locuințelor și până la un procent de 100% în cazul terenurilor agricole.

Din anul 2017  până în prezent, bugetul alocat lucrărilor de înregistrare sistematică a fost unul în valoare de 11,13 milioane de lei. „În cadrul finanțării de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, pentru UAT-urile din județul Iași, au fost efectuate plăți în valoare de 490,78 mii de lei”, a mai menționat ministrul Daniel Suciu.

„Cadastrarea rămâne o problemă. E adevărat că, potrivit bilanțului întocmit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul proprietăților înregistrate a crescut , multe cărți funciare fiind deschise chiar pe parcursul anului trecut, dar suntem încă departe de ce ar trebui să fie, lucrurile se mișcă încet.  Primăriile pot accesa fonduri gratuite în acest sens – însă ele trebuie să-și și dorească. Trebuie să începem să facem ordine, să organizăm actele de proprietate, pentru că numai așa putem să ne dezvoltăm sănătos local și național. Dar se pare că nu toată lumea dorește acest lucru; nu numai birocrația ne ține pe loc, ci și posibilele surprize din urma clarificărilor”, a menționat senatorul Dan Lungu.

Răspunsul primit din partea Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice poate fi consultata accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2019%2006%20lungu%20d%202767%20a.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X