
85 mil. euro pleacă anual din Iași spre China. Înapoi vin de cinci ori mai puțin. Ce spune un om de afaceri ieșean ce produce în China?

În fiecare casă se găsește cel puțin un obiect adus din China, ceea ce reflectă amploarea schimburilor comerciale globale. În județul nostru, această tendință se vede în datele comerciale, care arată o discrepanță uriașă între valoarea importurilor și cea a exporturilor.
„Ziarul de Iași” a analizat statisticile din anul 2020 încoace, date care arată că balanța comercială a Iașului cu China a devenit mai defavorabilă anul trecut comparativ cu anii anteriori, în condițiile în care importurile Iașului din această țară au crescut constant în perioada 2020 – 2023, însă au ajuns la un maxim în primele zece luni ale anului trecut, când au atins aproximativ 85 mil. euro. O valoare de peste cinci ori mai mare față de cât a exportat județul Iași către această țară în același interval de timp, mai exact mărfuri de numai 16,2 mil. euro, diferență care evidențiază dependența de produsele chinezești.
China, un centru major de fabricație pentru multe industrii
Nu trebuie să fii economist ca să știi măcar câteva motive pentru care țările importă masiv din China, printre care costurile reduse de producție, diversitatea și disponibilitatea produselor, dar și calitatea și inovația unor produse specifice. Practic, în China se produce orice: de la electronice la textile, ceea ce îi permite să satisfacă diverse nevoi ale pieței globale. „Ziarul de Iași” a vorbit cu administratorul unei firme din Iași care produce echipamente electrice în China sub brandul propriu de aproape 11 ani. Spune că a ales să producă în China datorită costurilor mai reduse și a infrastructurii dezvoltate, dar și pentru accesul facil la materia primă și tehnologie de înaltă calitate.
Povestea acestui antreprenor local este doar o mică parte dintr-un tablou mai amplu al relațiilor comerciale dintre Iași și China. În timp ce această firmă din Iași a găsit oportunități în producția în China, datele oficiale arată, cum altfel, o relație comercială neechilibrată. Județul Iași a avut un deficit comercial cu China în fiecare dintre acești ani, valoarea importurilor depășind-o cu mult pe cea a exporturilor, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Iași. La fel ca în 2023, și în primele zece luni din anul 2022 au fost aduse mărfuri din China în județul nostru de o valoare care a depășit pragul de 80 mil. euro, însă exporturile au fost aproape duble în aceeași perioadă. Astfel, între ianuarie – octombrie 2022, importurile au ajuns la 82,6 mil. euro, iar exporturile au fost de 34,2 mil. euro.
Cele mai mici importuri din China între anii 2020 – 2023 au fost înregistrate în anul 2021, aproape 68,5 mil. euro în primele zece luni, timp în care exporturile au fost de 41,8 mil. euro, cea mai mare valoare înregistrată în perioada analizată. Dacă privim datele din anul 2020, observăm că importurile (75,5 mil. euro) au fost de două ori mai mari decât exporturile Iașului către China (32,6 mil. euro).
China oferă costuri de mână de lucru și producție mai mici
Portofoliul firmei din Iași care produce din anul 2013 în China sub brandul propriu o gamă complexă de echipamente electrice, printre care surse de iluminat cu led și încărcare solară, aparataj electric și prelungitoare, dar și o gamă variată de corpuri de iluminat decorative, clasice și cu led, cuprinde peste 400 de produse. Obiectul principal de activitate al societății ieșene îl reprezintă producția și distribuția de materiale electrice la nivel național.
„Avem un brand de materiale electrice cu peste 400 de produse în portofoliu. De ce am ales să producem acolo? Păi, în România ar trebui să dețin o fabrică, echipamente, iar dacă aș produce la noi în țară aș avea nevoie de materie primă. Să nu uităm și de mâna de lucru mai scumpă aici, implicit prețuri de producție mai mari. Acestea sunt doar câteva motive pentru care am ales să producem în China sub brandul propriu. China oferă costuri de mână de lucru și producție mai mici, ceea ce se traduce în prețuri mai competitive pentru bunuri. În plus, China a investit masiv în infrastructura de producție și logistică, iar asta înseamnă eficiență ridicată și timp de livrare scurt. Se mai poate produce în Turcia, dar costurile sunt mai mari și acolo decât în China”, ne-a spus omul de afaceri din Iași.
China nu se află printre țările partenere ale Iașului în derularea exporturilor (pe primul loc fiind Germania), însă o vedem prezentă mereu pe lista țărilor partenere în derularea importurilor. Anul trecut, în perioada ianuarie – octombrie, China a fost pe al treilea loc pe această listă: pe primul loc a fost Germania (17,4%), Italia (10,2%), China (7,9%), țări urmate de Moldova (6,3%), Ucraina (5,8%) și Polonia (5,2%).
Potrivit oec.world, în decembrie 2023, exporturile de top ale Chinei au fost telefoane (20,5 miliarde dolari), circuite integrate (14,1 miliarde dolari), calculatoare (13,1 miliarde dolari), mărfuri nespecificate în altă parte (8,13 miliarde dolari) și mașini (6,42 miliarde dolari). Pe de altă parte, tot în decembrie 2023, cele mai importante importuri ale Chinei au fost circuite integrate (33,4 miliarde dolari), petrol brut (29,3 miliarde dolari), minereu de fier (12,4 miliarde dolari), gaze petroliere (9,06 miliarde dolari) și aur (6,14 miliarde dolari).
Publicitate și alte recomandări video