anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Advertorial

9 Mai, trei celebrări şi trei ambianţe separate (P)

GALERIE
vasile citea dep
 • vasile citea dep
- +

Chiar dacă această dată numită „Ziua Victoriei” este atât de importantă în Rusia, ziua de 9 Mai este o zi cu profundă rezonanţă în istoria poporului român.

Sunt 3 evenimente importante: Ziua Independenţei, când se împlinesc astăzi 145 de ani de când ţara noastră şi-a proclamat Independenţa, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite, când aniversăm 77 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în Cel De-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei.

Contrastul este izbitor între Rusia care profită de memoria Marelui Război Patriotic pentru propriul război actual şi, pe de altă parte, marea pace europeană celebrată la Strasbourg. Aceasta este raţiunea de a fi a proiectului european şi sentimentul de apartenenţă la Uniunea Europeană.

Data a fost aleasă de membrii fondatori ai UE cu referire la 9 mai 1950. Ea corespunde „Declaraţiei Schumann”.

La vremea respectivă, ministrul francez de externe, Maurice Schumann, considerat unul dintre arhitecţii construcţiilor europene, îşi prezentase în acea zi propunerea referitoare la organizarea Europei: „Declaraţia Schumann” este considerată certificatul de naştere al Uniunii Europene.

Trebuie să fim conştienţi de importanţa calităţii de cetăţeni europeni, de drepturile şi obligaţiile pe care le presupune apartenenţa noastră la Uniunea Europeană.

Avem de realizat în fiecare zi cerinţele impuse de integrarea cu adevărat în structurile acestor uniuni de state suverane! Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi mentalitatea şi să înţelegem rolul nostru în noul context european.

Toţi aceşti ani au reprezentat momente istorice pline de semnificaţie, care au adus independenţă, pace şi perspectivă economică, socială statului român modern.

Trăim într-o Uniune Europeană întemeiată pe principiile statului de drept, deţinând un sistem democratic bazat pe suveranitatea populară şi pe valorile acum incontestabile şi împărtăşite de marea majoritate a popoarelor europene. Iar sensul sărbătorii trebuie să constea în a nu uita calea parcursă pentru a realiza afirmarea acestor principii şi valori.

Suntem români, suntem cetăţeni europeni şi susţinem Ucraina!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

LA MULȚI ANI, UNIUNEA EUROPEANĂ!

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.