Sărbătoarea nelegiuiţilor de la Iaşi. Val de dosare închise pentru tot felul de pungaşi şi indivizi periculoşi. Iată lista şi motivul!
În fapt, în toate cazurile, judecatorii au constatat prescriptia raspunderii penale a au (...)
citeste totsambata, 04.02.2023
Până în anul 2025, 90% din populația Uniunii Europene (UE) care îndeplinește criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon și de col uterin. Această recomandare a Uniunii Europene a Sănătății pentru diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice face parte din Planul European pentru Combaterea Cancerului.
Scopul modificărilor propuse este de a crește numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri țintă și mai multor forme de cancer.
Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că, potrivit statisticilor, în 2020 aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza acestor boli. Practic, se estimează că unul din doi cetățeni din UE va dezvolta cancer de-a lungul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții și doar jumătate din toți pacienții cu cancer vor supraviețui.
În acest context, îmbunătățirea detectării timpurii este unul dintre cele patru domenii cheie din Planul European pentru Combaterea Cancerului.
”Indiscutabil, aceste măsuri vor salva multe vieți. De exemplu, la Maternitatea Cuza Vodă noi facem deja gratuit testul Babeș Papanicolau, pentru a putea depista în stadii incipiente cancerul de col uterin. Mai mult, în acest moment se montează un mamograf performant pentru screeningul cancerului mamar și, sperăm, ca din luna ianuarie femeile să se poată adresa spitalului pentru a face gratuit această examinare medicală. Facem aceste investigații pentru că, realmente, în România, aceste două tipuri de cancer sunt extrem de frecvente”, a precizat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar ginecolog la Maternitatea ”Cuza Vodă”.
Schimbările urmăresc să accelereze adoptarea screening-ului pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin din grupurile țintă până în 2025. Astfel, screening-ul va acoperi cancerele care reprezintă împreună aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an.
Cine intră în grupul țintă de testare
În ceea ce privește cancerul de sân, noua schemă lărgește grupul țintă pentru screening și include femei cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani. Inițial planul lua în calcul doar femeile cu vârsta între 50 de ani și 69 de ani.
Testarea papilomavirusului uman (HPV) este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani la fiecare 5 ani sau mai mult pentru a detecta cancerul de col uterin, ținând cont de starea vaccinării împotriva HPV.
”Din păcate, România se află printre țările cu o morbiditate și o mortalitate prin cancer de sân și col uterim extrem de importantă. Nu am să înțeleg niciodată cum poți să alegi să mori, din neglijență și lipsă de educație sanitară, de o boală care este perfect tratabilă, cum este cancerul de sân. Am văzut paciente care au venit la spital după 3-4 ani după ce le-au fost depistate formațiuni tumorale mamare. Și au venit când aveau deja metastaze. Este de neacceptat”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu.
Triajul cancerului colorectal este recomandat pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 - 74 de ani prin imunochimie fecală pentru a determina urmărirea potențială prin endoscopie/colonoscopie.
Mai mult, sunt de părere specialiștii, screening-ul țintă ar trebui extins pentru a se diagnostica cancerul de prostată, plămâni și cancerul la stomac.
”Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor legate de cancer", a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor în Comisia Europeană.
Pentru implementarea noilor recomandări este planificată o asistență financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul Horizon Europa.
”Este perfect că se alocă sume importante pentru screeningul acestor tipuri de cancer. Dar nu este suficient. Aceste eforturi financiare trebuie dublate cu educație sanitară, în primul rând în școli, dar și pentru restul populației. Este o falsă pudoare să spui că îți este rușine să mergi la ginecolog, mai ales că sunt și multe femei în această specialitate. Pe de altă parte, sistemul medical din România ar trebui să se organizeze mai bine, după modelul țărilor mai dezvoltate din acest punct de vedere. De exemplu, în aceste țări, femeile depistate cu cancer se află într-o bază de date și sunt invitate periodic, la 2-3 ani, în funcție de situație, prin scrisori medicale, pentru a fi reevaluate de către medicul lor curant. Și, astfel, lucrurile sunt ținute sub control”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu.
Comisia va oferi finanțare suplimentară pentru programele de screening în cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijinul poate fi oferit și de Fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.
Încă trei tipuri de cancer incluse în screening
Până la sfârșitul anului 2025 se dorește extinderea screeningului, în afara suferințelor de sân, colon și col uterin, avându-se în vedere încă 3 tipuri de cancer: cancerul pulmonar, cancerul de prostată și cancerul de stomac.
Vor fi vizați fumătorii actuali și foști fumători ”înrăiți” cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani.
Screeningul pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani se va face pe baza testării antigenului specific prostatei și a rezonanței magnetice nucleare (RMN) ca examen de urmărire iar pentru cancerul gastric se va testa pentru Helicobacter pylori și vor fi supravegheate leziunile gastrice precanceroase în zonele cu incidență și mortalitate ridicate din cauza acestei afecțiuni.
Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socio-economice, persoanelor cu dizabilități și persoanelor care trăiesc în zone rurale sau îndepărtate.
Cuvinte cheie: + cancer, testare, Onofriescu, screening, grup tinta, recomandari, ue
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Pasagerii decedaţi din autocarul răsturnat în Slovenia nu erau din Iaşi
Secretar de stat: “Chirica trebuie să plătească 300 000 de euro!”
Un bărbat din Singapore a dat în judecată o femeie care voia să fie doar prieteni, nu iubită
Lovitură de teatru în cazul şoferului testat de poliţiştii de la Rutieră ca fiind drogat
Filmul "Gladiator 2", de Ridley Scott, va fi lansat la finalul lui 2024
Bărbat ademenit cu servicii sexuale, scos din ghearele prădătorilor de jandarmi
O învăţătoare apreciată a murit după ce maşina pe care o conducea a fost zdrobită de un TIR
Pentagon susţine că un alt balon chinezesc de spionaj tranzitează America Latină
Un puternic val de frig arctic s-a abătut asupra nord-estului Statelor Unite
Miliardarul Elon Musk a scăpat cu faţa curată după ce a indus în eroare investitorii Tesla
Imagini care stârnesc indignare: Un deţinut iranian a slăbit 52 kg şi a ajus numai piele şi os!
Premierul Nicolae Ciucă începe sâmbătă o vizită de două zile în Egipt
Cine este Abigail Tyson, iubita “secretă” a lui Tristan Tate
Cristina Şişcanu, enervată la culme după ce Mădălin Ionescu, soţul ei, a fost amendat în Italia
SUA vrea să folosească fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina
Un elev de 16 ani a fost arestat preventiv din cauză că solicita taxă de protecţie de la colegi
Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2%, din cauza îngrijorărilor privind majorările de dobânzi
Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă
Studenţii se pot înscrie gratuit la cluburile artistice ale Casei de Cultură. Care sunt acestea?
Danemarca se opune participării ruşilor la JO din 2024, chiar şi sub drapel neutru
Un tânăr de 25 de ani şi-a bătut bunica cu o bâtă. Femeia a avut noroc de vecini!
Zelenski: Ucraina va lupta pentru "fortăreaţa" Bahmut cât de mult timp va putea
China recunoaşte că balonul care a survolat SUA îi aparţine, dar spune că este unul civil
Marius Florin Medrea, expert la Parchetul General, semn obscen la adresa unei copii a lui Trump
Germania dă undă verde pentru trimiterea tancurilor Leopard 1 în Ucraina
A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă era în vârstă de 88 de ani
Internaţionalul german Joshua Kimmich va apărea într-un episod al serialului poliţist Tatort
Compania chineză Sinohydro se chinuie să finalizeze 5,5 km de pe centura ocolitoare Zalău
Când nu sunt ucişi de ucraineni, soldaţii ruşi se omoară între ei
Ruşii au cumpărat anul trecut un număr record de lingouri de aur
MAE vine cu clarificări în cazul accidentului din Slovenia în care şi-au pierdut viaţa trei români
Nicolae GRECUStupida lex, sed lex!Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi. |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI) |
arh. Ionel OANCEABlocul, pacoste sau nevoie? |
Radu POPESCUCa piatra-n lac |
Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.