anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

900.000 de voturi pentru Maia?

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Nu e vreun secret, cei aproximativ 228.000 de moldoveni care au votat în primul tur cu Renato Usatîi ar urma să încline balanţa în turul 2. Profilul alegătorilor lui Usatîi rămâne însă cumva secret. Chiar şi în cazul, puţin probabil, în care Usatîi va transmite un mesaj public de susţinere a Maiei Sandu, nimeni nu e convins că va fi ascultat. De altfel, Usatîi e un personaj suficient de histrionic şi sofisticat încât să îndemne alegătorii spre Vest fără să audă cineva „v”-ul.

Victoria Maiei Sandu în primul tur al alegerilor din Moldova a fost primită cu mult entuziasm pe malul românesc al Prutului. Valul de emoţie revărsat pe reţelele sociale s-a datorat în primul rând rezultatului surprinzător, în condiţiile în care toate sondajele de opinie îl creditau câştigător în „semifinale” pe rusofilul Igor Dodon. Pentru cei mai mulţi dintre românii care trag cu ochiul la situaţia politică de la Chişinău, lucrurile par clare: Maia Sandu a devenit principala favorită la căştigarea scrutinului. La o privire mai atentă, observăm că zarurile sunt departe de a fi fost aruncate, ba chiar Dodon porneşte cu un uşor avantaj.

În primul rând, în ciuda mobilizării exemplare la urne a diasporei din Occident, cifrele arată că Maia Sandu a obţinut mai puţine voturi duminică decât în primul tur din 2016. Un „minus” deloc neglijabil, tradus prin mai mult de 60.000 de sufragii, la o prezenţă la urne uşor mai scăzută. De partea cealaltă, Dodon a obţinut cu circa 240.000 de voturi mai puţin decât în primul tur din 2016. Cu alte cuvinte, nu atât Maia Sandu a câştigat primul tur, ci preşedintele în funcţie l-a pierdut. Majoritatea observatorilor explică scorul slab obţinut de Dodon printr-un oarecare dezinteres al Rusiei faţă de principalul „pion” de la Chişinău. Practic, Moscova s-a ferit să investească suficiente resurse şi „informaţii” în campania socialistului-independent, dintr-un motiv aparent lesne de înţeles: Kremlinul nu-şi permite să finanţeze nevoile economice al Moldovei, aşa că nu ar fi prea deranjat dacă Uniunea Europeană şi partenerii occidentali îşi asumă să ia ţara în cârcă, atâta vreme cât politica externă a Chişinăului se va înscrie pe o linie previzibilă şi uşor de „îndreptat”. Aceasta ar fi explicaţia optimistă pentru Maia Sandru. Cealaltă variantă e un pic mai sumbră. Moscova, la fel ca mai toate cancelariile, sconta pe o victorie lejeră a lui Dodon în primul tur, în acord cu toate estimările sociologice, şi a păstrat artileria grea pentru marea finală. Dacă acest scenariu se confirmă, vom afla în următoarele zile multe detalii scandaloase despre Maia Sandu, eventual cu montaje video, pe acel eşafodaj de „fake news” la care ruşii sunt inegalabili.

Nu e vreun secret, cei aproximativ 228.000 de moldoveni care au votat în primul tur cu Renato Usatîi ar urma să încline balanţa în turul 2. Profilul alegătorilor lui Usatîi rămâne însă cumva secret. Presa şi observatorii scenei politice de la Chişinău evită orice pronostic privind opţiunile acestui electorat, la fel de imprevizibil şi excentric precum candidatul „Partidului Nostru”. Chiar şi în cazul, puţin probabil, în care Usatîi va transmite un mesaj public de susţinere a Maiei Sandu, nimeni nu e convins că va fi ascultat. De altfel, Usatîi e un personaj suficient de histrionic şi sofisticat încât să îndemne alegătorii spre Vest fără să audă cineva „v”-ul.

Este de aşteptat ca suspansul votului din 15 noiembrie să se prelungească până spre dimineaţa zilei de luni, pe măsură ce vor fi numărate voturile din diaspora. Indiferent însă de câştigător, marea miză va fi, cred, cifra rotundă de voturi din dreptul Maiei Sandu. În 2016, candidatul PAS a obţinut în turul 2 în jur de 766.000 de voturi. Dacă în ultimii patru ani măcar alţi 150.000 de moldoveni s-au lăsat „convertiţi” la valorile occidentale, PAS-ul făcut de Chişinău în direcţia Vest poate fi prezumat ca decisiv şi ireversibil. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.