Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

900.000 de voturi pentru Maia?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Nu e vreun secret, cei aproximativ 228.000 de moldoveni care au votat în primul tur cu Renato Usatîi ar urma să încline balanţa în turul 2. Profilul alegătorilor lui Usatîi rămâne însă cumva secret. Chiar şi în cazul, puţin probabil, în care Usatîi va transmite un mesaj public de susţinere a Maiei Sandu, nimeni nu e convins că va fi ascultat. De altfel, Usatîi e un personaj suficient de histrionic şi sofisticat încât să îndemne alegătorii spre Vest fără să audă cineva „v”-ul.

Victoria Maiei Sandu în primul tur al alegerilor din Moldova a fost primită cu mult entuziasm pe malul românesc al Prutului. Valul de emoţie revărsat pe reţelele sociale s-a datorat în primul rând rezultatului surprinzător, în condiţiile în care toate sondajele de opinie îl creditau câştigător în „semifinale” pe rusofilul Igor Dodon. Pentru cei mai mulţi dintre românii care trag cu ochiul la situaţia politică de la Chişinău, lucrurile par clare: Maia Sandu a devenit principala favorită la căştigarea scrutinului. La o privire mai atentă, observăm că zarurile sunt departe de a fi fost aruncate, ba chiar Dodon porneşte cu un uşor avantaj.

În primul rând, în ciuda mobilizării exemplare la urne a diasporei din Occident, cifrele arată că Maia Sandu a obţinut mai puţine voturi duminică decât în primul tur din 2016. Un „minus” deloc neglijabil, tradus prin mai mult de 60.000 de sufragii, la o prezenţă la urne uşor mai scăzută. De partea cealaltă, Dodon a obţinut cu circa 240.000 de voturi mai puţin decât în primul tur din 2016. Cu alte cuvinte, nu atât Maia Sandu a câştigat primul tur, ci preşedintele în funcţie l-a pierdut. Majoritatea observatorilor explică scorul slab obţinut de Dodon printr-un oarecare dezinteres al Rusiei faţă de principalul „pion” de la Chişinău. Practic, Moscova s-a ferit să investească suficiente resurse şi „informaţii” în campania socialistului-independent, dintr-un motiv aparent lesne de înţeles: Kremlinul nu-şi permite să finanţeze nevoile economice al Moldovei, aşa că nu ar fi prea deranjat dacă Uniunea Europeană şi partenerii occidentali îşi asumă să ia ţara în cârcă, atâta vreme cât politica externă a Chişinăului se va înscrie pe o linie previzibilă şi uşor de „îndreptat”. Aceasta ar fi explicaţia optimistă pentru Maia Sandru. Cealaltă variantă e un pic mai sumbră. Moscova, la fel ca mai toate cancelariile, sconta pe o victorie lejeră a lui Dodon în primul tur, în acord cu toate estimările sociologice, şi a păstrat artileria grea pentru marea finală. Dacă acest scenariu se confirmă, vom afla în următoarele zile multe detalii scandaloase despre Maia Sandu, eventual cu montaje video, pe acel eşafodaj de „fake news” la care ruşii sunt inegalabili.

Nu e vreun secret, cei aproximativ 228.000 de moldoveni care au votat în primul tur cu Renato Usatîi ar urma să încline balanţa în turul 2. Profilul alegătorilor lui Usatîi rămâne însă cumva secret. Presa şi observatorii scenei politice de la Chişinău evită orice pronostic privind opţiunile acestui electorat, la fel de imprevizibil şi excentric precum candidatul „Partidului Nostru”. Chiar şi în cazul, puţin probabil, în care Usatîi va transmite un mesaj public de susţinere a Maiei Sandu, nimeni nu e convins că va fi ascultat. De altfel, Usatîi e un personaj suficient de histrionic şi sofisticat încât să îndemne alegătorii spre Vest fără să audă cineva „v”-ul.

Este de aşteptat ca suspansul votului din 15 noiembrie să se prelungească până spre dimineaţa zilei de luni, pe măsură ce vor fi numărate voturile din diaspora. Indiferent însă de câştigător, marea miză va fi, cred, cifra rotundă de voturi din dreptul Maiei Sandu. În 2016, candidatul PAS a obţinut în turul 2 în jur de 766.000 de voturi. Dacă în ultimii patru ani măcar alţi 150.000 de moldoveni s-au lăsat „convertiţi” la valorile occidentale, PAS-ul făcut de Chişinău în direcţia Vest poate fi prezumat ca decisiv şi ireversibil. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri