
95 de note de 10 în județ – Bacalaureat: rezultatele simulării la Iași. Rata de promovare, peste cea națională

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat 2025, organizată de Ministerul Educației și Cercetării, au fost transmise elevilor marți, 8 aprilie. În județul Iași, rata de promovare la proba obligatorie a profilului (Matematică și Istorie) se apropie de 70%
La celelalte probe rata de promovare depășește acest prag, situându-se cu cel puțin 3,65 puncte procentuale peste media națională la fiecare dintre acestea. Sunt 95 de note de 10 în județul Iași – 4 la Limba română, 33 la Matematică sau Istorie și 58 la proba la alegere.
La cerere, Rodica Leontieș, inspector școlar general al ISJ Iași, a transmis rata de promovare a fiecărei probe în parte și numărul notelor maxime din județul Iași. În județul Iași, rata de promovare la Limba și literatura română este de 72,14%, cu 5,3 procente peste rata de 66,84% înregistrată la nivel național. În cazul probei obligatorii a profilului (Matematică sau Istorie), nivelul de promovare, la nivelul județului, a atins 69,82%, cu 6,54 peste nivelul național. Și în cazul probei la alegere a profilului și specializării procentul celor care au promovat în județul Iași este peste cel național, întrucât rata de promovare în județ este de 73,11%, în timp ce la nivel anțional este 69,46%.
„Sunt patru note de 10 la Limba și literatura română, 33 de note de 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) și 58 la proba la alegere a profilului”, a precizat Rodica Leontieș, pentru „Ziarul de Iași”.
Aproape un elev din 4 la nivel județean nu a luat notă de trecere la Limba română
Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise a examenului de Bacalaureat și a publicat o sinteză a acestora.
Astfel, la nivel național, se observă că la Limba și literatura română un sfert (25,27%) dintre notele obținute de cei 101.433 de elevi participanți sunt între 5,00 și 5,99. Apoi, 18,59% dintre elevii din România care au participat la simulare au obținut între între 4,00 și 4,99, urmați de 16,63% dintre canditați care au note în intervalul 6,00-6,99. Sunt 45 de note de 10 la nivel național, dintre care patru din județul Iași.
„Notele arată că la partea a treia copiii au avut un subiect puțin mai dificil, la care nu se așteptau și atunci sunt rezultate mai slabe”, a menționat Anca-Narcisa Adochiei, profesoară de Limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași
Aproape 1 din 4 elevi la nivelul județului Iași și 1 din 3 elevi la nivel național nu a obținut cel puțin nota 5 la simularea la Limba și literatura română. Mai exact, 27,86% dintre participanții la nivel județean și 33,16% dintre cei la nivel național nu au promovat această probă.
„Constat ceea ce era de așteptat, că acei copii care au tratat alt roman decât «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» nu au fost punctați și, deși sunt copii foarte buni, au luat în jur de 7. Nimeni nu a citit pledoaria lor pentru componenta psihologică dintr-un roman precum «Enigma Otiliei». Mi se pare că nu există un minim de efort ca să nu poți atinge măcar nota 5, chiar acă nu faci al treilea subiect. Probabil că școala pe care au făcut-o în perioada pandemiei este o cauză a acestor rezultate”, a transmis Serinella Zara, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Aproape trei din 10 elevi la nivelul județului nu au luat cel puțin 5 la Matematică sau Istorie
În ceea ce privește proba obligatorie a profilului, din 99.958 de participanți, 14,57% au obținut note între 5,00 și 5,99, în timp ce 13,27% au primit note din intervalul 6,00-6,99, fiind urmați apoi de 12,99% cu note între 7,00 și 7,99 și de 12,53% cu note între 8,00 și 8,99. Aproape 1 din 10 elevi a luat note din intervalul 1,00-1,99 la Matematică sau Istorie. Sunt 593 de note de 10 la proba obligatorie a profilului, dintre care 33 din județul Iași.
„Eu am note mari la clasă, nu a fost cea mai grea simulare la Matematică la profilul Matematică-Informatică. Trebuie, însă, să înțelegem că sunt mai multe categorii de elevi care susțin Bacalaureatul. De exemplu, la Matematică-Informatică, sunt elevi care vor da examen la Litere, Drept sau Medicină, deci nu vor avea nevoie de Matematică pentru admitere și nici pentru facultate. În plus, la o parte dintre ele nici nu mai contează media de la Bacalaureat, elevii concentrându-se pe examenul de admitere. Mai sunt elevi care pleacă la facultate în altă țară, unde nu au nevoie de media de la Bacalaureat și nu mai simt aceeași presiune”, a precizat Gabriela Zanoschi, profesoară de Matematică la Colegiul Național din Iași.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Aproape 3 din 10 elevi la nivel județean și 4 din 10 elevi la nicel național nu au luat notă de trecere la proba obligatorie a profilului. Mai exact, 30,18% dintre elevii din județul Iași nu au luat o notă egală sau mai mare decât 5, în timp ce la nivel național 36,72% sunt în această situație.
„La liceul nostru, procentul de promovare este mult mai mare decât cel de la simularea din luna decembrie. La majoritatea claselor, procentul este peste 50%, iar la unele se apropie chiar de 100%. Sunt note peste 9 chiar și la profilul tehnologic”, a declarat Carmen Oniciuc, profesoară de Matematică la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Iași.
Aproape un elev din 4 din județ nu a luat cel puțin 5 la proba la alegere de la simulare
Tot la nivel național, la proba la alegere a profilului și specializării aut participat 98.347 de elevi, iar 16,25% dintre aceștia au primit note între 8,00 și 8,99. Urmează 14,80% dintre participanți cu note din intervalul 9,00-9,99 și 14,19% cu note de la 7,00 la 7,99. Sunt 767 de note de 10 la această probă, dintre care 58 din județul Iași.
În județul Iași, 26,89% dintre cei care au participat la această probă nu au obținut notă de trecere, în timp ce la nivel național vorbim despre 30,54% dintre candidați. Pe scurt, aproape 1 din 4 elevi din județul Iași și 1 din 3 din țară nu au primit minim nota 5 la proba la alegere a profilului și specializării (Biologie, Chimie, Fizică, Logică etc.)
Simularea examenului de Bacalaureat în județul Iași
Rezultatele probelor scrise de la simulare au fost comunicate individual elevilor. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a transmis rezultatele către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale, iar elevii urmează să primească și borderourile de notare. Lucrările scrise ale elevilor se află în unitățile de învățământ în care au susținut probele scrise.
„Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele în care susțin cursuri, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către candidați.
Simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2025, organizată la nivel național de Ministerul Educației și Cercetării, s-a desfășurat în perioada 24-26 martie. În județul Iași, au fost așteptați să participe 5.301 elevi de a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.
Citește și:
- Simularea Evaluării Naționale în Iași: discrepanțe majore între urban și rural, mai ales la Limba română. Raport oficial
- Un elev din zece nu a identificat un nume și o lună a anului în text, la simularea Evaluării Naționale. „Mi se pare incredibil. Efectul rețelelor sociale”
- Simularea Evaluării Naționale: peste jumătate dintre elevi, punctaj zero la trei exerciții de gramatică și vocabular. Opinii ale profesorilor ieșeni
Publicitate și alte recomandări video