Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„137 de ani de istorie ne demonstrează că UMF Iași nu începe și nu se va termina cu noi”. Zilele UMF

GALERIE
deschidere festiva (8)deschidere festiva (12)deschidere festiva (13)deschidere festiva (16)deschidere festiva (7)deschidere festiva (5)deschidere festiva (3)deschidere festiva (1)carte (4)
  • deschidere festiva (8)
  • deschidere festiva (12)
  • deschidere festiva (13)
  • deschidere festiva (16)
  • deschidere festiva (7)
  • deschidere festiva (5)
  • deschidere festiva (3)
  • deschidere festiva (1)
  • carte (4)
- +

Aula ”George Emil Palade” a fost neîncăpătoare miercuri dimineață pentru studenții, profesorii și personalități ale urbei care nu au vrut să lipsească de la ceremonia aniversară a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași.  Mihai Chirica, primarul Iașului, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și rectorii celor cinci universități de stat au felicitat universitatea de medicină ieșeană pentru împlinirea a 137 de ani de la înființare, la întîlnirea prezidată de prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF și moderată de către dr. Richard Constantinescu.  

 „Îmi doresc să ne dorim împreună aceleași lucruri, aceleași fapte și același viitor. Îmi doresc să ne sincronizăm inspirul și expirul nu doar la momente aniversare, ci zi de zi, oră de oră. Îmi doresc nu doar să respirăm împreună, ci să aspirăm împreună spre un bine comun, care poate fi exprimat într-o simplă frază: să lăsăm în urmă măcar un pic mai bine decât am găsit. 137 de ani de istorie ne demonstrează că UMF Iași nu începe și nu se va termina cu noi. Nu vom avea busturi și portrete, dar gloria noastră trăiește în sănătatea pe care ne-am angajat s-o veghem. Gloria noastră există în binele atâtor mii de oameni pe care să fiți siguri că activitatea noastră, medicii pe care îi pregătim, îi vor atinge. V-am mai spus-o, nu uitați, va rog: halatul alb este cea mai nobilă uniformă în această lume”?”, a punctat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, în discursul său. 

”137 de ani de istorie ne demonstrează că UMF Iași nu începe și nu se va termina cu noi. Nu vom avea busturi și portrete, dar gloria noastră trăiește în sănătatea pe care ne-am angajat s-o veghem. Gloria noastră există în binele atâtor mii de oameni pe care să fiți siguri că activitatea noastră, medicii pe care îi pregătim, îi vor atinge”, a conchis rectorul UMF Iași.  

Moderatorul evenimentului, dr. Richard Constantinescu, l-a evocat, la ceas aniversar, pe dr. Leon  Scully, cel care a ținut, în 1879, cursul inaugural la Facultatea de Medicină din Iași. ”Sărbătorirea <Zilelor universității> stă cumva sub semnul chirurgiei sau al bisturiului. Facultatea de Medicină și-a început cursurile cu o prelegere de anatomie a unui tânăr profesor de 26 de ani, Leon Scully. A  fost un spirit polemic. Conflicte au existat permanent, au fost mulți profesori sau doctori care s-au opus și au pus piedici înființării facultății, după cum i-au pus piedici și lui Leon Scully, care s-a trezit la un moment dat cu paturile și cu bolnavii afară. A avut însă și sprijinitori și a fost ajutat să-și deschidă o clinică”.

Domnul Mihai Chirica, primarul Iașului, a ținut să aducă în discuție lupta care se duce, în această perioadă, împotriva educației: ”Nebunia începe cu lupta împotriva educației și cred că în aceste zile, ce se întâmplă de-a lungul presei românești este o formă aleasă a nebuniei care o trăim”. ”În rest, la 137 de ani, ce poți să spui? Că nu a supraviețuit universitatea pentru că au vrut alții, ci pentru că ați vrut dumneavoastră prin muncă, prin sacrificiu personal, prin știința de carte pe care ați sădit-o în sufletul și în mintea celor care v-au fost studenți. Doar așa poate să supraviețuiască o universitate 137 de ani, și pe vreme de pace, și pe vreme de război”, a mai subliniat primarul, în discursul său. 

Domnul Maricel Popa, președintele CJ, a ținut să felicite conducerea UMF pentru ”performanțele obținute de studenții dumneavostră la Rezidențiat. Este un motiv de bucurie și mândrie, nu doar pentru cei de aici, dar pentru tot județul nostru. Mi-aș dori ca foarte mulți dintre viitorii rezidenți să rămână în țară, să-și continue studiile aici, pentru că avem nevoie de specialiști foarte bine pregătiți în spitalele noastre”.  

Prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” a transmis salutul rectorilor universităților din Iași. ”Există în Iași un cvintet de ași, este vorba de cele cinci universități. De fapt, ar putea fi un pătrat în centrul căruia existați dumneavoastră, Universitatea de Medicină și Farmacie, pentru că trebuie să recunoaștem, sunteți cei care protejați subiectul activității noastre, viața. Dumneavoastră protejați viața, noi, inginerii, indiferent de la ce facultate provenim, îi asigurăm confortul, umaniștii îi creează spiritul iar artele îi hrănesc sufletul”. Rectorul Universității Tehnice a pus accent, în discursul său, și pe ”nevoia de solidaritate”,  în perioada tulbure pe care o traversăm: ”Este nevoie de solidaritate la nivelul Iașului, este nevoie de solidaritate la nivelul universităților, împreună cu autoritățile locale, pentru că dincolo de aspectele și de partidismul politic, Iașul trebuie să arate că este unit, că este o forță în ceea ce privește învățământul. Că nu este undeva unde, practic, doar armata a trecut munții, văd că nici autostrada nu trece munții acum... Dar nu suntem izolați și Iașul, așa cum o arată toate clasamentele, indiferent de natura lor, are universități care se găsesc în primele locuri”.

Film  documentar, expoziție de pictură, lansări de carte

La sfîrșitul discursurilor, în partea doua a ceremoniei aniversare, a avut loc proiecția filmului ” Arta chirurgului”, realizat de Adrian Buga, critic de artă, despre colecția de tablouri a renumitului oncolog prof. dr. Ion Chiricuță, proiecție urmată de o discuție, iar de la ora 12.00, în holul Aulei ”George Emil Palade” s-a desfășurat vernisajul expoziției de pictură, grafică și obiect ”Vivat Academia”. Expoziția, care va putea fi vizitată timp de o lună, reunește 20 de lucrări de pictură, grafică și obiect, semnate de șase artiști, Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, Christian Paraschiv, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu și Victoria Zidaru.

Ziua aniversară s-a încheiat cu cinci lansări de carte ale Editurii ”Grigore T. Popa”, Editura Medicală și Editura Academiei: 

- ”Tratat de terapie intensivă pediatrică”. Autori: C. Iordache și Adina Costina Luca, Editura Medicală, București, 2016. A prezentat Prof. Univ. Dr. Ingrith Miron. 

- ”Istoria Universală a Medicinei și Farmaciei”. Autor: Radu Iftimovici,  Editura Academiei Române, 2015, în prezența autorului. Au prezentat Prof. Univ. Dr. Hortenziu Aldea și Prof. Univ. Dr. Dana Baran

- ”Manualul chirurgului de gardă”. Autori: Cristian Dragomir, Iulian Radu, Raluca Dragomir, Dragoș Scripcariu, Editura “Grigore T. Popa” U.M.F. Iași, 2016. A prezintat Prof. Univ. Dr. Cristian Lupașcu.

- ”Elemente de instrumentație biomedicală”. Autori: Călin Corciovă, Radu Ciorap, Editura “Grigore T. Popa” U.M.F. Iași, 2016. Au prezentat Prof. Univ. Dr. Dragoș Arotăriței și Prof. Univ. Dr. Anca Galaction.

- ”Decani și rectori ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași (1879-2016)”. Autor: Dana Baran, Editura “Grigore T. Popa” U.M.F. Iași, 2016. A prezentat Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu

Programul zilei de joi, 8 decembrie

De la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, rectorul universității, prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu va decerna titlurile de profesori emeriți prof.univ. dr. Sandu-Gabriel Aprodu, prof.univ. dr. Vasile Astărăstoae, prof.univ. dr. Magda Bădescu și prof.univ. dr. Mihai Nechifor. În cadrul aceleiași ceremonii, domnul rector va acorda o diplomă de excelență domnului prof.univ.dr. George Popa, pentru pentru activitate culturală și publicistică prodigioasă. De asemenea, vor fi premiați rezidenții care au obținut cele mai mari note din țară:  Alina Săcărescu și Ioana-Nicoleta David.

Imediat după ceremonie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi a organizat un spectacol caritabil, „Balul Iernii“,  în folosul copiilor de la Bogdăneşti. Ne vor introduce în atmosfera sărbătorilor colindele cântate de corul studenților UMF „Ceata de mediciniști” și de corul studenților Universității de Arte „George Enescu”.

Programul complet, aici: http://www.umfiasi.ro/Documents/2016-2017/Zilele%20UMF/program%20Zilele%20UMF%202016.pdf 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri