anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR): Ce face Guvernul Ciucă pentru a elimina valurile de panică ale românilor? (P)

GALERIE
COVER-02
 • COVER-02
- +

Am asistat în ultimele două săptămâni la două momente de panică: românii s-au înghesuit la stațiile de combustibil, după ce s-a rostogolit un fals, și anume că, de a doua zi, prețul benzinei și motorinei va trece de 10 lei, și apoi în supermarketuri, convinși că nu se va mai găsi ulei de floarea soarelui sau se va scumpi exagerat. 

Multă lume i-a ironizat pe acești români. Au fost ridiculizați în fel și chip. Panica s-a dovedit nejustificată: prețul la combustibil nu a crescut atât de mult, deși a ajuns la cele mai mari valori din istorie, iar stocurile de ulei sunt suficiente, ne asigură Guvernul. Și nu avem motive să nu îl credem.

Dar glumele nu rezolvă problemele. Iar dacă opinia publică mai poate face haz de necaz, autoritățile nu au acest drept.

Criza economică generată de pandemia de COVID-19 este acum amplificată de războiul din Ucraina și de sancțiunile fără precedent impuse Rusiei de către Uniunea Europeană. Măsurile sunt justificate, pentru că invazia criminală a lui Putin trebuie oprită, inclusiv prin tăierea finanțărilor, iar Rusia trebuie să-și învețe lecția, o dată pentru totdeauna. 

Dar efectele nenorocirii create de dictatorul de la Moscova le simțim cu toții. Adevărul este că prețurile au crescut și, la cum arată lucrurile, probabil vor mai crește. Este datoria Guvernului să conștientizeze șocul economic ce urmează și să dezamorseze alte și alte momente de panică, momente care nu e exclus să fie create inclusiv în cadrul războiului comunicațional declanșat de Rusia. 

Deocamdată, constatăm doar că Guvernul nu are nici un plan prin care să combată inflația ce crește simțitor, nu există măsuri reale de atenuare, în colaborare cu Banca Națională a României, nu există soluții utile, aplicabile fără să afecteze mecanismele economiei de piață.

Doar promisiuni fără acoperire și vorbe goale. 

Nimeni din rândul coaliției de guvernare nu vorbește despre faptul că prețurile la produsele alimentare de bază din import, precum carnea de porc, au crescut cu 70 la sută în ultima perioadă, iar această creștere o vom resimți în curând la raft pentru toate produsele procesate. Chiar și medicamentele se scumpesc de la o zi la alta. 

Înțelegem limitele unei intervenții a statului într-o piață liberă. Nu suntem de acord și nici nu sunt de dorit măsuri cu iz comunisto-orbanist, de genul plafonărilor de prețuri, care au efecte contrare – fie de dispariție a produselor, ori de transferare a lor în zona neagră. 

Dar o comunicare transparentă – absentă în ultimii doi ani – ar fi un prin pas în direcția dezamorsării problemelor ce se amplifică. 

Pentru că doar adevărul ne ajută să rămânem liberi! 

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.