​​Marius Bodea (Senator USR): Cum eșuează o națiune (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Comunicat de presa

​​Marius Bodea (Senator USR): Cum eșuează o națiune (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
  • template cover ziarul de iasi-02
- +

Am început pandemia cu tancurile în stradă, jaful general prin Unifarm și numărând cutele de pe geaca lui Vela. Am dus-o la apocalipsă în Vara Fiestei în Ițari, cu chiuituri și bucuria Lambadei Naționale. Astăzi avem două mari etichete lipite de frunte, ca banii dați lăutarilor: disoluția totală a statului român și studiu mondial de caz despre cum ratezi vaccinarea și numeri morții de covid.

Ne dorim o țară ca afară, dar total lipsită de reguli. Să avem prosperitatea și civilizația Occidentului, dar să sfidăm orice normă minimală de conduită morală și sanitară.

Vara pandemiei noastre a fost posibilă pentru că lumii politice i-au clănțănit dinții de frică. Riscăm astăzi să lăsăm țara în 2024 pe mâna populiștilor și extremiștilor deoarece, la modul cel mai laș cu putință, un premier decuplat de la realitate și luat de valul alegerilor interne a decretat că în România s-a abolit covidul. Ordonanță de Urgență cu articol unic: „de la 1 iunie, în țărișoară la noi să nu mai prindem picior de Sars-Cov-2!“. 

Nu este un eșec, cel de azi, doar al clasei politice însă. Este un eșec fundamental al unei întregi societăți care, în loc să scoată la suprafață rațiune și cumpătare, a împroșcat conspirație și ură. 

Trăim în țara în care ceea ce comunică Guvernul n-are nici valoarea unei cepe degerate. Una în care legile și regulile sunt bune doar ca să apară în Monitorul Oficial, noua Urzica umoristică a românilor. 

Sigur, clasa politică e rea, e ticăloasă. Exact în aceeași măsură în care sunt și românii, ca oglindă fidelă a fibrei noastre naționale. Și la fel cum politica e înțesată de ticăloși, este înțesată și de oameni onești, în aceeași proporție în care există oamenii și în tabloul „Natura moartă cu covid“. Nu suntem toți cei din politică ticăloși, cum nici toți românii nu pot fi făcuți astfel.

Scoateți un picior în afara României cât încă se mai poate, în Europa. O să vedeți masca purtată corect, regulile de distanțare respectate și, mai ales, rate de 80-90% de populație vaccinată. Oameni disciplinați și premieri cărora nu le tremură izmenele atunci când semnează un decret prin care să aplice restricții și să oblige cetățenii să le respecte.

Am eșuat. Cu toții. Și-am ajuns obiect al curiozității, ca niște animale de la Zoo, pentru întreaga comunitate internațională din lumea civilizată după care tânjim și ai cărei membri pretindem uneori că suntem. 

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.