anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Iașul – cel mai toxic aer din țară. România, bună de plată la Curtea de Justiție a UE (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
  • template cover ziarul de iasi-02
- +

Moartea vine prin aer și tocmai celor care ar trebui să ne protejeze sănătatea nu le pasă. Deși, chiar și ei, „reprezentanții autorității”, respiră același aer toxic. Unul din cinci decese în România are drept cauză poluarea, arată un raport al Agenției Europene de Mediu de anul trecut. Cifra este uriașă, dublă față de media Uniunii Europene. 

Bunicii, părinții, copiii, prietenii noștri mor de cancer, boli cardiovasculare, astm sau alte afecțiuni pulmonare provocate sau agravate de poluarea din aer. Și nimeni nu este protejat, ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi, căci fiecare respirație e doar un pas mai aproape de boală.

Ce fac autoritățile de care aminteam mai sus? Nimic. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

Printre alte acuzații figurează și cea potrivit căreia România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul directivei privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici.

Documentul prevede reducere a emisiilor industriale nocive în aer, apă și sol și să prevină generarea de deșeuri. Bucureștiul ar fi trebuit să transmită Comisiei Europene acest program până la 1 aprilie 2019. Suntem în 2021. Nu e.

Doar că problemele de poluare nu pot fi rezolvate la nivel național, când la nivel local de mediu se ocupă incompetenți și politicieni corupți, care fac jocurile mafiei imobiliare și visează ca tot ce e verde să fie betonat.

Da, mă refer la primarul Mihai Chirica. Iașul este pe primul loc la poluare în România, este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară. Iar situația durează de ani de zile. 
Primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași, așa cum a indicat chiar Ministerul Mediului.

Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).

Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen, dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.

Primăria a realizat în 2018 un plan pentru îmbunătățirea calității aerului prin care se angaja să scadă toți indicatorii toxici, căci a identificat cauzele poluării și 23 de soluții. 

A fost aplicată vreo soluție? Din contră, în ultimii patru ani și mai multe spații verzi din Iași au dispărut sub blocuri construite inclusiv ilegal, așa cum arată dosarele penale deschise de DIICOT.

Ce-i de făcut? Evident, nu ne putem opri din respirat. În schimb, avem datoria, ca cetățeni care își apără dreptul fundamental la viață, să punem presiune pe autoritățile care trebuie să limiteze poluarea. Azi.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri