anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Iașul – cel mai toxic aer din țară. România, bună de plată la Curtea de Justiție a UE (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Moartea vine prin aer și tocmai celor care ar trebui să ne protejeze sănătatea nu le pasă. Deși, chiar și ei, „reprezentanții autorității”, respiră același aer toxic. Unul din cinci decese în România are drept cauză poluarea, arată un raport al Agenției Europene de Mediu de anul trecut. Cifra este uriașă, dublă față de media Uniunii Europene. 

Bunicii, părinții, copiii, prietenii noștri mor de cancer, boli cardiovasculare, astm sau alte afecțiuni pulmonare provocate sau agravate de poluarea din aer. Și nimeni nu este protejat, ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi, căci fiecare respirație e doar un pas mai aproape de boală.

Ce fac autoritățile de care aminteam mai sus? Nimic. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

Printre alte acuzații figurează și cea potrivit căreia România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul directivei privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici.

Documentul prevede reducere a emisiilor industriale nocive în aer, apă și sol și să prevină generarea de deșeuri. Bucureștiul ar fi trebuit să transmită Comisiei Europene acest program până la 1 aprilie 2019. Suntem în 2021. Nu e.

Doar că problemele de poluare nu pot fi rezolvate la nivel național, când la nivel local de mediu se ocupă incompetenți și politicieni corupți, care fac jocurile mafiei imobiliare și visează ca tot ce e verde să fie betonat.

Da, mă refer la primarul Mihai Chirica. Iașul este pe primul loc la poluare în România, este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară. Iar situația durează de ani de zile. 
Primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași, așa cum a indicat chiar Ministerul Mediului.

Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).

Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen, dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.

Primăria a realizat în 2018 un plan pentru îmbunătățirea calității aerului prin care se angaja să scadă toți indicatorii toxici, căci a identificat cauzele poluării și 23 de soluții. 

A fost aplicată vreo soluție? Din contră, în ultimii patru ani și mai multe spații verzi din Iași au dispărut sub blocuri construite inclusiv ilegal, așa cum arată dosarele penale deschise de DIICOT.

Ce-i de făcut? Evident, nu ne putem opri din respirat. În schimb, avem datoria, ca cetățeni care își apără dreptul fundamental la viață, să punem presiune pe autoritățile care trebuie să limiteze poluarea. Azi.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.