Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Ministerul Dezvoltării minte fără rușine despre alocările din Fondul de Rezervă către primăriile din țară (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
  • template cover ziarul de iasi-02
- +

Un minister minte cu nerușinare un senator al României despre modul cum a fost împărțit un miliard de lei din banii publici, banii noștri, pe criterii exclusiv de partid.

La începutul lunii octombrie, cu puțin timp înainte să fie destituit prin cea mai votată moțiune de cenzură, prim-minstrul Florin Cîțu a distribuit 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului aproape exclusiv primarilor PNL. 

Distribuirea banilor a fost atât de evident politică că a nemulțumit până și PSD, azi partener de guvernare al liberalilor, dar în octombrie încă adversar – în teorie – al actualului său aliat.

Florin Cîțu a avut grijă ca banii din fondul de rezervă să nu ajungă și la primarii USR. Presa remarca faptul că toate primăriile USR au fost eliminate chirurgical de la alocarea decisă la Palatul Victoria.
Astfel, cu excepția orașului Breaza, nici un alt oraș condus de primar USR (Alba Iulia, Brașov, Bacău, Cîmpulung Muscel, Timișoara), nu au primit bani.

Florin Cîțu nu a explicat care au fost criteriile după care a împărțit miliardul și cum s-a făcut că aproape numai primarii PNL le-au fost alocate sume de la buget. 

Am adresat, prin urmare, o întrebare oficială Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, indicat ca fiind cel care a stabilit lista de priorități, pentru a afla dacă a existat, totuși, un criteriu obiectiv de alocare, cum ar fi fost normal.

Răspunsul primit m-a șocat. Ministerul a mințit într-un document oficial. „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, afirmă această instituție în răspunsul la solicitarea mea adresată în calitate de senator. 

Altfel spus, MDLPA susține că nici un primar USR nu a solicitat ajutor de la Guvern, din moment ce nici un oraș administrat de un coleg de-al meu nu a primit nici un ban. 

Ceea ce este complet fals. Primarii au făcut aceste cereri de sprijin pe care le invocă Ministerul, doar că au fost complet ignorate de premierul PNL și de partenerii săi de la UDMR.  

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în octombrie că a făcut o solicitare pentru a salva Colterm, operatorul de termoficare din oraș. A fost ignorat, iar timișorenii au rămas în frig. Doar pentru că așa a vrut președintele PNL. 

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a enumerat public proiectele pentru care a cerut bani de la Guvern: construirea unei grădinițe și extinderea unei cantine de liceu, conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centrul Expozițional Corp Principal E; extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii unui centru de zi pentru persoane vârstnice și încă altele. 

„Din suma totală de 19.532.000 cât ar fi fost necesar pentru Alba Iulia, ex-premierul Cîțu, plin de infatuare și sictir a alocat fix 0 (zero) lei”, scria în octombrie Gabriel Pleșa.
Ăsta e nivelul la care lucrează Guvernul României. Și, din păcate, prezentul arată că se poate și mai rău.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri