​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Ministerul Dezvoltării minte fără rușine despre alocările din Fondul de Rezervă către primăriile din țară (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Ministerul Dezvoltării minte fără rușine despre alocările din Fondul de Rezervă către primăriile din țară (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Un minister minte cu nerușinare un senator al României despre modul cum a fost împărțit un miliard de lei din banii publici, banii noștri, pe criterii exclusiv de partid.

La începutul lunii octombrie, cu puțin timp înainte să fie destituit prin cea mai votată moțiune de cenzură, prim-minstrul Florin Cîțu a distribuit 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului aproape exclusiv primarilor PNL. 

Distribuirea banilor a fost atât de evident politică că a nemulțumit până și PSD, azi partener de guvernare al liberalilor, dar în octombrie încă adversar – în teorie – al actualului său aliat.

Florin Cîțu a avut grijă ca banii din fondul de rezervă să nu ajungă și la primarii USR. Presa remarca faptul că toate primăriile USR au fost eliminate chirurgical de la alocarea decisă la Palatul Victoria.
Astfel, cu excepția orașului Breaza, nici un alt oraș condus de primar USR (Alba Iulia, Brașov, Bacău, Cîmpulung Muscel, Timișoara), nu au primit bani.

Florin Cîțu nu a explicat care au fost criteriile după care a împărțit miliardul și cum s-a făcut că aproape numai primarii PNL le-au fost alocate sume de la buget. 

Am adresat, prin urmare, o întrebare oficială Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, indicat ca fiind cel care a stabilit lista de priorități, pentru a afla dacă a existat, totuși, un criteriu obiectiv de alocare, cum ar fi fost normal.

Răspunsul primit m-a șocat. Ministerul a mințit într-un document oficial. „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, afirmă această instituție în răspunsul la solicitarea mea adresată în calitate de senator. 

Altfel spus, MDLPA susține că nici un primar USR nu a solicitat ajutor de la Guvern, din moment ce nici un oraș administrat de un coleg de-al meu nu a primit nici un ban. 

Ceea ce este complet fals. Primarii au făcut aceste cereri de sprijin pe care le invocă Ministerul, doar că au fost complet ignorate de premierul PNL și de partenerii săi de la UDMR.  

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în octombrie că a făcut o solicitare pentru a salva Colterm, operatorul de termoficare din oraș. A fost ignorat, iar timișorenii au rămas în frig. Doar pentru că așa a vrut președintele PNL. 

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a enumerat public proiectele pentru care a cerut bani de la Guvern: construirea unei grădinițe și extinderea unei cantine de liceu, conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centrul Expozițional Corp Principal E; extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii unui centru de zi pentru persoane vârstnice și încă altele. 

„Din suma totală de 19.532.000 cât ar fi fost necesar pentru Alba Iulia, ex-premierul Cîțu, plin de infatuare și sictir a alocat fix 0 (zero) lei”, scria în octombrie Gabriel Pleșa.
Ăsta e nivelul la care lucrează Guvernul României. Și, din păcate, prezentul arată că se poate și mai rău.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X