​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Președintele Iohannis, PNL și PSD se tem de România educată (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Declarație politică în Senat

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Președintele Iohannis, PNL și PSD se tem de România educată (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Dacă de astăzi, printr-un miracol, politicienii și experții în educație ar începe cu adevărat să facă se preocupe de școala românească, tot ar mai fi nevoie de minimum 15 ani ca efectele asupra societății să fie resimțite. 

Un copil care a primit o educație de slabă calitate și care ajunge, de exemplu, analfabet funcțional la maturitate nu e ca o piesă din metal pe care, dacă ai greșit-o, o dai la topit și faci alta. „Defecțiunile” provocate unui tânăr de o școală cu cadre didactice fără vocație și cu dotări de secol XIX sunt, de cele mai multe ori, pe viață. 

Efectele negative se simt zeci de ani. Dovada clară o avem astăzi, când pandemia de coronavirus a confirmat că o țară needucată este o țară moartă. Din păcate, de prea multe ori, de sute și de mii de ori, la propriu.

Așadar, dacă dorim ca România să nu se piardă de tot și dacă vrem să ajungă, măcar în deceniul următor, o țară real europeană, trebuie chiar de azi să insistăm pe educație. Prin fapte. 

Din păcate, vedem realitatea politică e pe dos. Președintele Klaus Iohannis și-a asumat o strategie națională numită frumos „România educată”, menită să schimbe societatea „la orizontul anului 2030”. Documentul, realizat cu implicarea a numeroși specialiști și organizații din domeniul educației, a ajuns însă doar o adunătură de foi de hârtie, cu scop exclusiv electoral, uitată într-un sertar de la Cotroceni. 

Președintele are alte preocupări acum decât „să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, cum scrie în descrierea proiectului. Acum prioritare sunt vânzarea funcțiilor către politicieni plagiatori, analfabeți, cu diplome cumpărate, care și-au construit cariera nu pe performanță, ci pe trafic de influență, nu pe onestitate, ci pe minciună, nu pe integritate, ci pe corupție. 

Copiii nu mai interesează pe nimeni din noua guvernare uselistă a țării. Iar copiii din mediul rural, copiii de la țară, nici nu există pentru președintele României. Asta deși situația școlilor din comune este sub orice critică, după cum o recunoaște chiar mărețul proiect girat de Klaus Iohannis.

50% dintre unitățile școlare cu personalitate juridică se află în mediul rural. Acestea au 80% dintre toate structurile arondate școlilor din România. 

Dar, scrie în „România educată”, doar 43,9% dintre elevi învață în unități cu spații adecvate, pentru ceilalți procesul educațional având loc în școli supraaglomerate sau sub utilizate.

Bibliotecile școlare lipsesc în 60% dintre școlile primare sau gimnaziale din mediul rural, comparativ cu 20% din mediul urban. Laboratoarele lipsesc în 72% dintre unitățile de învățământ secundar din mediul rural. Despre celebrele „toalete din curte” nu mai amintim, problema, ieftin de rezolvat, e încă prezentă. 
Infrastructura școlară din mediul rural nu este demnă decât în puține cazuri de secolul XXI și nu există perspective prea mari să fie modernizată în anii următori, având în vedere că, așa cum am spus mai sus, singura preocupare a președintelui României, ale PNL și ale PSD este doar împărțirea ciolanului. 

Apăruse o speranță de modernizare o dată cu aprobarea PNRR, dar sunt sceptic că banii europeni destinați școlilor și reformei din educație vor mai ajunge la destinatari, cât timp PNL și PSD nu vor să îndeplinească obiectivele asumate în fața Comisiei Europene. 

România educată e periculoasă pentru politicienii care trăiesc doar din combinații în culise și din corupție. Aceștia preferă o țară condusă cu o sticlă de ulei și un kilogram de făină. 

În timpul acesta, peste 35% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. Iar „mediul rural rămâne defavorizat în privința ratei de participare la educație, în special, la nivelul învățământului gimnazial”. O spune chiar proiectul abandonat al lui Klaus Iohannis.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X