Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Declarație politică în Senat

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Primarul Mihai Chirica ne lasă să murim lent în Iași (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
  • template cover ziarul de iasi-02
- +

Rar mai vezi Iașul pe locul I în țară într-un domeniu pozitiv. În schimb, poziția de „campion” negativ e greu să-i fie luată, mai ales de când administrarea orașului a intrat pe mâna proastă a primarului Mihai Chirica, urmașul unui alt edil care a reușit numai performanțe pe minus. 

Iașul este de ani de zile pe primul loc la poluare în România. Este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară.

Murim lent, căci inspirăm particule în suspensie și alte substanțe nocive care depășesc nivelul normal. Cine e responsabil pentru aceasta?
Da, răspunsul e evident: primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași. 

Doar că nu o spun eu, adversar politic declarat al acestui individ care a distrus orașul nostru.

O spune Ministerul Mediului, pe baza unor măsurători obiective, într-un răspuns la întrebarea pe care am adresat-o în calitate de senator USR.

Am întrebat Ministerul Mediului care sunt principalele cauze ale poluării masive din Iași și ce măsuri iau autoritățile pentru eliminarea lor. 

Reprezentanții Guvernului au confirmat ceea ce noi simțim în plămâni în fiecare zi: nu se face nimic. Nici o măsură de patru ani. Deși soluții există, iar Primăria le cunoaște foarte bine. 

Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).

Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen,  dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.

Ministerul Mediului ne mai spune că a fost realizat un plan pentru îmbunătățirea calității aerului încă din 2018. Deci, acum patru ani, când tot Chirica era responsabil, Primăria Iași se angaja să scadă toți indicatorii toxici. 

Documentul de acum patru ani arăta cauza poluării: o sursă de poluare este traficul auto, pentru că nu există o centură ocolitoare a orașului, care să preia traficul greu, dar și „starea precară a căilor rutiere”. Planul de îmbunătățire a calității aerului cuprinde și 23 de soluții.

Tot Ministerul Mediului ne spune, într-un ordin, și cine este responsabil cu implementarea acestor măsuri: primarul municipiului Iași. Da, chiar Mihai Chirica.

Ce a făcut primarul iubitorul de parastase din 2018 până astăzi? Simțim în fiecare zi când deschidem fereastra și în casă pătrund toate aceste substanțe nocive, simțim în fiecare zi când stăm în trafic, în aglomerații care alimentează poluarea, simțim când mergem la serviciu sau când ieșim la plimbare cu copiii.

Din păcate, nimic. Iașul continuă să fie pe primele locuri în țară la poluare. Iar noi continuăm să ne intoxicăm lent pentru că primarul Chirica e ocupat să facă poze cu neveste de interlopi.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri