anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Declarație politică în Senat

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Primarul Mihai Chirica ne lasă să murim lent în Iași (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Rar mai vezi Iașul pe locul I în țară într-un domeniu pozitiv. În schimb, poziția de „campion” negativ e greu să-i fie luată, mai ales de când administrarea orașului a intrat pe mâna proastă a primarului Mihai Chirica, urmașul unui alt edil care a reușit numai performanțe pe minus. 

Iașul este de ani de zile pe primul loc la poluare în România. Este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară.

Murim lent, căci inspirăm particule în suspensie și alte substanțe nocive care depășesc nivelul normal. Cine e responsabil pentru aceasta?
Da, răspunsul e evident: primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași. 

Doar că nu o spun eu, adversar politic declarat al acestui individ care a distrus orașul nostru.

O spune Ministerul Mediului, pe baza unor măsurători obiective, într-un răspuns la întrebarea pe care am adresat-o în calitate de senator USR.

Am întrebat Ministerul Mediului care sunt principalele cauze ale poluării masive din Iași și ce măsuri iau autoritățile pentru eliminarea lor. 

Reprezentanții Guvernului au confirmat ceea ce noi simțim în plămâni în fiecare zi: nu se face nimic. Nici o măsură de patru ani. Deși soluții există, iar Primăria le cunoaște foarte bine. 

Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).

Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen,  dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.

Ministerul Mediului ne mai spune că a fost realizat un plan pentru îmbunătățirea calității aerului încă din 2018. Deci, acum patru ani, când tot Chirica era responsabil, Primăria Iași se angaja să scadă toți indicatorii toxici. 

Documentul de acum patru ani arăta cauza poluării: o sursă de poluare este traficul auto, pentru că nu există o centură ocolitoare a orașului, care să preia traficul greu, dar și „starea precară a căilor rutiere”. Planul de îmbunătățire a calității aerului cuprinde și 23 de soluții.

Tot Ministerul Mediului ne spune, într-un ordin, și cine este responsabil cu implementarea acestor măsuri: primarul municipiului Iași. Da, chiar Mihai Chirica.

Ce a făcut primarul iubitorul de parastase din 2018 până astăzi? Simțim în fiecare zi când deschidem fereastra și în casă pătrund toate aceste substanțe nocive, simțim în fiecare zi când stăm în trafic, în aglomerații care alimentează poluarea, simțim când mergem la serviciu sau când ieșim la plimbare cu copiii.

Din păcate, nimic. Iașul continuă să fie pe primele locuri în țară la poluare. Iar noi continuăm să ne intoxicăm lent pentru că primarul Chirica e ocupat să facă poze cu neveste de interlopi.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.