​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Primarul Mihai Chirica ne lasă să murim lent în Iași (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Declarație politică în Senat

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Primarul Mihai Chirica ne lasă să murim lent în Iași (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Rar mai vezi Iașul pe locul I în țară într-un domeniu pozitiv. În schimb, poziția de „campion” negativ e greu să-i fie luată, mai ales de când administrarea orașului a intrat pe mâna proastă a primarului Mihai Chirica, urmașul unui alt edil care a reușit numai performanțe pe minus. 

Iașul este de ani de zile pe primul loc la poluare în România. Este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară.

Murim lent, căci inspirăm particule în suspensie și alte substanțe nocive care depășesc nivelul normal. Cine e responsabil pentru aceasta?
Da, răspunsul e evident: primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași. 

Doar că nu o spun eu, adversar politic declarat al acestui individ care a distrus orașul nostru.

O spune Ministerul Mediului, pe baza unor măsurători obiective, într-un răspuns la întrebarea pe care am adresat-o în calitate de senator USR.

Am întrebat Ministerul Mediului care sunt principalele cauze ale poluării masive din Iași și ce măsuri iau autoritățile pentru eliminarea lor. 

Reprezentanții Guvernului au confirmat ceea ce noi simțim în plămâni în fiecare zi: nu se face nimic. Nici o măsură de patru ani. Deși soluții există, iar Primăria le cunoaște foarte bine. 

Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).

Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen,  dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.

Ministerul Mediului ne mai spune că a fost realizat un plan pentru îmbunătățirea calității aerului încă din 2018. Deci, acum patru ani, când tot Chirica era responsabil, Primăria Iași se angaja să scadă toți indicatorii toxici. 

Documentul de acum patru ani arăta cauza poluării: o sursă de poluare este traficul auto, pentru că nu există o centură ocolitoare a orașului, care să preia traficul greu, dar și „starea precară a căilor rutiere”. Planul de îmbunătățire a calității aerului cuprinde și 23 de soluții.

Tot Ministerul Mediului ne spune, într-un ordin, și cine este responsabil cu implementarea acestor măsuri: primarul municipiului Iași. Da, chiar Mihai Chirica.

Ce a făcut primarul iubitorul de parastase din 2018 până astăzi? Simțim în fiecare zi când deschidem fereastra și în casă pătrund toate aceste substanțe nocive, simțim în fiecare zi când stăm în trafic, în aglomerații care alimentează poluarea, simțim când mergem la serviciu sau când ieșim la plimbare cu copiii.

Din păcate, nimic. Iașul continuă să fie pe primele locuri în țară la poluare. Iar noi continuăm să ne intoxicăm lent pentru că primarul Chirica e ocupat să facă poze cu neveste de interlopi.


 
Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X