Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 30.09.2023

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR): Propaganda putinistă și idioții utili din România (P)

GALERIE
cover ziarul de iasi-02
  • cover ziarul de iasi-02
- +

Războiul a două lumi – una liberă și alta dictatorială. Tu din care ai vrea să faci parte?

„De ce îi ajutăm pe ucraineni și nu pe copiii săraci?”, „Ucraina a provocat Rusia, când a vrut în NATO!”, „Nu e treaba noastră, noi trebuie să rămânem neutri!”, „Putin are dreptate, e teritoriu rusesc, doar ia ce i se cuvine!”, „Zelenski e vinovat pentru că nu s-a predat din prima!”, „Să-i lăsăm pe ruși să facă ce vor, ca să fie pace!”. 

Acestea sunt doar câteva dintre liniile propagandei putiniste care circulă în spațiul public românesc. Evident, toate sunt false. Sunt mulți români care îi ajută pe alți români săraci. Sprijinul dat refugiaților ucraineni, oameni care fug de bombe și care au pierdut tot, este uman, firesc și nu trebuie oprit, indiferent de atacurile aberante ale celor care cred altfel. 

România nu poate și nu trebuie să fie un stat neutru. În primul rând, pentru că este parte a NATO și și-a asumat o serie de angajamente, inclusiv militare, pe care are obligația să le respecte. În plus, ceea ce se întâmplă în Ucraina ne privește și pe noi, pentru că ucrainenii luptă și pentru libertatea noastră, dar și pentru independența și libertatea fraților noștri din Moldova. Este războiul a două lumi – una liberă și alta dictatorială. Tu din care ai vrea să faci parte?

Ucraina nu este teritoriu rusesc. Este un stat independent, care are dreptul să-și decidă singur viitorul: dacă vrea într-o alianță care-i garantează securitatea, cum e NATO, atunci trebuie să aibă libertatea de opta astfel. Putin încalcă dreptul internațional atunci când intră într-un stat vecin cu armata pentru a-i bloca dezvoltarea. Ucraina nu e teritoriu rusesc, dar în final nici măcar nu e vorba despre etnie ori despre istorie, ci despre prezent și viitor. Ucrainenii sunt singurii care pot decide ce sunt. 

Când țara pe care o conduci este atacată militar de un stat vecin, îți este imposibil, ca președinte, să nu lupți să o aperi, fără să fii acuzat de trădare și fără să cazi, pe veci, în dizgrație. Nimeni nu vrea război, războiul este cea mai sinistră dintre activitățile umane. Dar Ucraina nu este un stat agresor, este o victimă. Nu poți să îi ceri victimei să tacă din gură când este agresată. E de neconceput acest lucru. 

De asemenea, cu toții ne dorim pace. Dar pacea nu poate fi obținută când un dictator se apucă să ucidă copii și pe părinții lor, când distruge orașe, fără nici un discernământ. Nu ai cum să negociezi cu un criminal, dar Vladimir Putin este un ucigaș cu sânge rece. Un ucigaș al celor pe care pretinde că vrea să îi salveze. Iată, în plus, cum realitatea dezvăluie propaganda: cele mai mari lupte se dau în acest moment în teritoriile cu cei mai mulți etnici ruși. Putin își ucide poporul, deși pretextul războiul său infam a fost că vrea să îi apere. 

Propaganda este la fel de ticăloasă precum războiul. Pentru că spală minți, pentru că schimbă adevărul și pentru că este parte a crimei. Am scris toate acestea aici tocmai pentru a demonta minciunile spuse de la Moscova. 

Pentru că doar adevărul ne ajută să rămânem liberi! 

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*

Eugen MUNTEANU

Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*

Continuăm prezentarea punerii în circulație în cultura românească a manuscrisului latinesc original al scrierii cantemiriene Descriptio Moldavie, sarcină asumată de Academia Română în primii ei ani de funcționare.

opinii

Anonimul zilelor noastre

arh. Ionel OANCEA

Anonimul zilelor noastre

Lipsit de tradiţie ȋndelungată, rolul arhitectului ȋn societatea noastră este palid. Din experienţa mea majoritatea zdrobitoare a românilor nici nu pot ȋnţelege cuvântul ca atare. Deseori ca să le „ridice” statutul social arhitecţii sunt numiţi ingineri. 

Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău

Radu POPESCU

Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău

Peste doar o săptămână, în Republica Moldova se va da startul campaniei electorale pentru alegerile locale care vor avea loc pe 3 noiembrie, în acest an. În contextul apropierii declanșării negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, acest scrutin local se profilează a fi unul dintre cele mai importante din istoria Republicii Moldova, rezultatul acestor alegeri urmând să influențeze în mod direct – din mai multe motive – traiectoria politică și economică a țării în ceea ce privește integrarea europeană:

Cât de problematic este Picasso?

George PLEȘU

Cât de problematic este Picasso?

Interesat mai mult de operele artiştilor decât de vieţile lor, aflasem doar anecdotic de caracterul extrem de dificil al lui Picasso, cât şi de tumultuoasa viaţă romantică. Însă cartea lui Gilot, completată ulterior cu fragmente din alte relatări (printre care „Picasso, bunicul meu” a Marinei Picasso, nepoata de la fiul Paolo, din căsătoria cu balerina rusă Olga Khakhlova), m-au făcut să înţeleg o parte din ura pe care unele femei o au faţă de bărbatul Picasso, ca reprezentant al unui model masculin.

pulspulspuls

Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ

Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ

Toată lumea a urmărit săptămâna asta giumbuşlucurile Guvernului şi ale coaliţiei parlamentare care-l susţine, mai ales cele care vor, chipurile, să acopere gaura bugetară, dar o altă vorbă spusă aşa, într-o doară, de premierul Ciolacu a dat fiori pe şira spinării la Iaşi.

Caricatura zilei

Ședință între Marceli, mai precis Boloș și Ciolacu

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri