anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR): Propaganda putinistă și idioții utili din România (P)

GALERIE
cover ziarul de iasi-02
 • cover ziarul de iasi-02
- +

Războiul a două lumi – una liberă și alta dictatorială. Tu din care ai vrea să faci parte?

„De ce îi ajutăm pe ucraineni și nu pe copiii săraci?”, „Ucraina a provocat Rusia, când a vrut în NATO!”, „Nu e treaba noastră, noi trebuie să rămânem neutri!”, „Putin are dreptate, e teritoriu rusesc, doar ia ce i se cuvine!”, „Zelenski e vinovat pentru că nu s-a predat din prima!”, „Să-i lăsăm pe ruși să facă ce vor, ca să fie pace!”. 

Acestea sunt doar câteva dintre liniile propagandei putiniste care circulă în spațiul public românesc. Evident, toate sunt false. Sunt mulți români care îi ajută pe alți români săraci. Sprijinul dat refugiaților ucraineni, oameni care fug de bombe și care au pierdut tot, este uman, firesc și nu trebuie oprit, indiferent de atacurile aberante ale celor care cred altfel. 

România nu poate și nu trebuie să fie un stat neutru. În primul rând, pentru că este parte a NATO și și-a asumat o serie de angajamente, inclusiv militare, pe care are obligația să le respecte. În plus, ceea ce se întâmplă în Ucraina ne privește și pe noi, pentru că ucrainenii luptă și pentru libertatea noastră, dar și pentru independența și libertatea fraților noștri din Moldova. Este războiul a două lumi – una liberă și alta dictatorială. Tu din care ai vrea să faci parte?

Ucraina nu este teritoriu rusesc. Este un stat independent, care are dreptul să-și decidă singur viitorul: dacă vrea într-o alianță care-i garantează securitatea, cum e NATO, atunci trebuie să aibă libertatea de opta astfel. Putin încalcă dreptul internațional atunci când intră într-un stat vecin cu armata pentru a-i bloca dezvoltarea. Ucraina nu e teritoriu rusesc, dar în final nici măcar nu e vorba despre etnie ori despre istorie, ci despre prezent și viitor. Ucrainenii sunt singurii care pot decide ce sunt. 

Când țara pe care o conduci este atacată militar de un stat vecin, îți este imposibil, ca președinte, să nu lupți să o aperi, fără să fii acuzat de trădare și fără să cazi, pe veci, în dizgrație. Nimeni nu vrea război, războiul este cea mai sinistră dintre activitățile umane. Dar Ucraina nu este un stat agresor, este o victimă. Nu poți să îi ceri victimei să tacă din gură când este agresată. E de neconceput acest lucru. 

De asemenea, cu toții ne dorim pace. Dar pacea nu poate fi obținută când un dictator se apucă să ucidă copii și pe părinții lor, când distruge orașe, fără nici un discernământ. Nu ai cum să negociezi cu un criminal, dar Vladimir Putin este un ucigaș cu sânge rece. Un ucigaș al celor pe care pretinde că vrea să îi salveze. Iată, în plus, cum realitatea dezvăluie propaganda: cele mai mari lupte se dau în acest moment în teritoriile cu cei mai mulți etnici ruși. Putin își ucide poporul, deși pretextul războiul său infam a fost că vrea să îi apere. 

Propaganda este la fel de ticăloasă precum războiul. Pentru că spală minți, pentru că schimbă adevărul și pentru că este parte a crimei. Am scris toate acestea aici tocmai pentru a demonta minciunile spuse de la Moscova. 

Pentru că doar adevărul ne ajută să rămânem liberi! 

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.