Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR): Susțin deschis aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
  • template cover ziarul de iasi-02
- +

Aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, opțiune pe care toate cele trei țări au exprimat deschis de mulți ani, este firească în noul context mondial. 

Susțin deschis, din calitatea mea de senator USR, includerea celor trei țări în comunitatea care le-ar menține pe drumul spre reformă, le-ar asigura bunăstarea pe care toți ne-o dorim și, în cele din urmă, le-ar proteja populația și teritoriul. 

Republica Moldova a dovedit în ultimii aproape doi ani că s-a înscris ferm pe drumul reformelor, spre modernizare și spre Europa. Președintele Maia Sandu, guvernul Nataliei Gavriliță și parlamentarii care susțin guvernarea au făcut pași importanți împotriva corupției care a sărăcit, din păcate, țara, dar și înspre ruperea dependenței economice și politice față de Rusia. 

Moldova colaborează deja strâns cu România și implicit cu Uniunea Europeană, iar Bucureștiul și Bruxelles-ul susțin deja Chișinăul politic și prin programe economice. 

Ucraina a dovedit în ultima săptămână un eroism remarcabil. Dar ei rezistă, de fapt, de opt ani, de când o parte din teritoriul țării a fost rupt, abuziv, tot prin război, de către Rusia. 

De opt ani, de la revoluția din Maidan, ucrainenii au arătat, cu prețul vieții efectiv, că vor să fie parte din comunitatea europeană, că înțeleg și aderă la valorile europene și că nu mai vor să fie parte dintr-un trecut autocratic și care generează doar sărăcie. 

Lupta ucrainenilor nu este doar pentru pământul patriei lor, este pentru Europa. Și, da, putem spune fără teamă că exagerăm, sacrificiul lor de azi înseamnă un scut pentru întregul continent. 

Opțiunea europeană a Georgiei este, de asemenea, exprimată de mulți ani, dar a fost blocată, brutal, tot printr-un război, în 2008, tot de către Rusia. Atunci, comunitatea internațională nu a știut să îi apere pe georgieni. 

Azi, din fericire, a învățat să fie un apărător solid al tuturor celor care vor să trăiască liberi. Și a venit vremea ca UE să-și plătească datoria și față de acest popor puternic încercat, dar care aparține lumii moderne și pașnice pe care o putem construi doar împreună.


 
Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri