anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Declaratie de presa

​​Marius Bodea (Senator USR): Susțin deschis aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, opțiune pe care toate cele trei țări au exprimat deschis de mulți ani, este firească în noul context mondial. 

Susțin deschis, din calitatea mea de senator USR, includerea celor trei țări în comunitatea care le-ar menține pe drumul spre reformă, le-ar asigura bunăstarea pe care toți ne-o dorim și, în cele din urmă, le-ar proteja populația și teritoriul. 

Republica Moldova a dovedit în ultimii aproape doi ani că s-a înscris ferm pe drumul reformelor, spre modernizare și spre Europa. Președintele Maia Sandu, guvernul Nataliei Gavriliță și parlamentarii care susțin guvernarea au făcut pași importanți împotriva corupției care a sărăcit, din păcate, țara, dar și înspre ruperea dependenței economice și politice față de Rusia. 

Moldova colaborează deja strâns cu România și implicit cu Uniunea Europeană, iar Bucureștiul și Bruxelles-ul susțin deja Chișinăul politic și prin programe economice. 

Ucraina a dovedit în ultima săptămână un eroism remarcabil. Dar ei rezistă, de fapt, de opt ani, de când o parte din teritoriul țării a fost rupt, abuziv, tot prin război, de către Rusia. 

De opt ani, de la revoluția din Maidan, ucrainenii au arătat, cu prețul vieții efectiv, că vor să fie parte din comunitatea europeană, că înțeleg și aderă la valorile europene și că nu mai vor să fie parte dintr-un trecut autocratic și care generează doar sărăcie. 

Lupta ucrainenilor nu este doar pentru pământul patriei lor, este pentru Europa. Și, da, putem spune fără teamă că exagerăm, sacrificiul lor de azi înseamnă un scut pentru întregul continent. 

Opțiunea europeană a Georgiei este, de asemenea, exprimată de mulți ani, dar a fost blocată, brutal, tot printr-un război, în 2008, tot de către Rusia. Atunci, comunitatea internațională nu a știut să îi apere pe georgieni. 

Azi, din fericire, a învățat să fie un apărător solid al tuturor celor care vor să trăiască liberi. Și a venit vremea ca UE să-și plătească datoria și față de acest popor puternic încercat, dar care aparține lumii moderne și pașnice pe care o putem construi doar împreună.


 
Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.