Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Comunicat de presă

​​Problema traficului în Iași nu va putea fi rezolvată fără mari centre școlare care să deservească zona metropolitană! (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
  • template cover ziarul de iasi-02
- +

Debutul noului an școlar va înseamna, din nou, nervi și înghesuială în traficul din Iași. Ore și ore întregi pierdute săptămânal de părinții care își duc copiii dinspre noile zone rezidențiale ale Iașului spre centrul orașului, acolo unde se află majoritatea școlilor și liceelor preferate de locuitori. Este un scenariu previzibil care se va repeta atâta vreme cât nu vom înțelege că putem investi și 1 miliard de euro în infrastructura rutieră, dar că fără mari centre școlare construite acolo unde locuiesc cei circa 120.000 de ieșeni din zona metropolitane, care să preia populația școlară, de mii de elevi, nu vom rezolva niciodată problema. Toată infrastructura școlară din municipiul Iași a răspuns necesităților din anii ’70-’80 când Iașul avea oricum o întindere de două ori mai mică decât în prezent.

Este motivul pentru care revin asupra proiectului propus în primăvară, și anume realizarea a trei hub-uri școlare în puncte strategice din marginea Iașului care, odată implementate, ar rezolva două probleme esențiale cauzate de dezvoltarea accelerată a orașului: descongestionarea traficului spre zona centrală, precum și reașezarea pe baze de secol 21 a infrastructurii educaționale preșcolare din municipiu și din zona metropolitană.

Avem 120.000 de ieșeni care trăiesc în Zona Metropolitană. Valea Lupului, cu 15.000 de locuitori pe doar câțiva km pătrați, e una din cele mai aglomerate suburbii din România. Miroslava a depășit 30.000 de locuitori și e mai mare, în momentul acesta, în cifre reale, decât Pașcaniul. Avem Rediu, cu 10.000 de locuitori, avem confluența municipiului cu zona Rediu-Viticultori, unde se construiește enorm, Ciurea-Lunca Cetățuii cu zeci de blocuri și sute de case la Șoseaua de Centură, iar Socola-Bucium-Vișani reprezintă o zonă imensă, unde avem un flux cotidian de 100.000 de oameni. Se nasc orașe propriu-zise în jurul Iașului și nu se construiește deloc infrastructură urbană!

1. Hub școlar pe amplasamentul Școlii „Veronica Micle” din Bucium

Școala „Veronica Micle” din Bucium trebuie modernizată la nivelul secolului XXI, după modelul hub-urilor școlare din Vest, pentru a putea satisface cererea tuturor celor din zona Bucium-Vișani până la Bârnova. Aceasta ar putea deservi cele circa 20.000 de familii zonă. 

Acești locuitori ar fi încântați să aibă în suburbie o asemenea școală: cu amenajări noi, cu sală de sport cu gradene, cu parc și amfiteatru și terenuri de sport și cantină. Aici trebuie să învețe cel puțin 2.000 de elevi într-una dintre cele mai moderne școli din România.

2. Hub școlar pe spațiul Școlii Normale din Copou

O clădire istorică de mari proporții și un parc dendrologic de câteva hectare în jur. O bijuterie! Actuala administrație a abandonat această școală în care mai învață 800 de elevi. Lucrările de reabilitare au fost abandonate în 2017. E o tragedie, toată suflarea ieșeană deplânge situația acestui liceu de mare tradiție.
 
Aici pot învăța până la 2.500 de elevi, absorbind cererea din toată zona Rediu, o bună parte a Copoului, cartierul în expansiune Moara de Vânt și Aroneanu. Ai avea o nouă extremitate a Iașului acoperită cu un hub școlar de mari dimensiuni, adus la standarde occidentale prin modernizări. Mihai Chirica se dovedește de-o ignoranță crasă lăsând Școala Normală să se dărâme!

El cerea înstrăinarea patrimoniului în loc să gândească un proiect mare pentru cererea imensă de infrastructură școlară în zonă.

3. Hub școlar în zona Uricani

Iașul poate da exemplul de gândire strategică în domeniul educațional prin construirea de la zero al celui mai mare hub școlar pe terenul public din capătul cartierului Păcurari-Canta, în apropiere de viitoarea șosea Uricani-Cicoarei, pe Șes Bahlui, crede Marius Bodea. 

Sensul acestor centre școlare este: 

» să se afle la confluența marilor rute de trafic, pentru a fi accesibile de la distanțe mari 
» să fie de dimensiuni mari pentru a satisface creșterea populației școlare pe termen foarte îndepărtat, la scară istorică
» să dispună de suprafețe mari libere în jur, pentru a putea dezvolta o infrastructură de mari proporții, eliberată de orice constrângeri
» să nu se afle în înghesuiala zonelor centrale, pe străduțe înguste din interiorul orașelor.

Amplasamentul din zona Șes Bahlui-Păcurari satisface toate aceste cerințe. Un hub școlar cu ciclu de învățământ complet, de la clasa I până la a XII-a, ar fi excelent plasat pentru toți locuitorii din Miroslava, de la Uricani-Cornești până la Valea Adâncă și Horpaz, care pot veni pe Șoseaua de Centură în 5-10 minute. Toți acești locuitori nu ar mai intra zilnic în oraș cu mii de copii care sunt duși la școală în zona centrală.

Hub-ul din capăt Păcurari ar fi ideal pentru toți locuitorii din Valea Lupului, pentru o bună parte din locuitorii cartierelor Dacia-Canta-Păcurari, s-ar adresa celor din cartierul Zorilor sau a celor din partea de vest a Rediului. Sunt 100.000 de locuitori cărora li se adresează acest liceu. 

Iașul trebuie să dea un exemplu de investiție în educație întregii țări. Noua școală ar putea fi cel mai mare hub școlar din Moldova. 

Va fi modelul de liceu american implementat la Iași: spații de învățământ care pot primi, în timp, până la 2.500-3.000 de elevi, terenuri de sport, pistă de atletism, sală multifuncțională cu gradene, amfiteatru, laboratoare moderne, cantină, spații de cazare, parc dendrologic, alei...

Prin dotările sale, prin ambientul creat, acest hub va atrage mii de elevi din zonele țintă. Suprafața sa va fi de câteva hectare și preconizăm construirea a aproximativ 40.000 de metri pătrați de clădiri și anexe“. 

Estimez investiția la 50 milioane de euro și poate fi realizată în patru ani din momentul lansării proiectării. 

Avem fonduri europene pentru infrastructura educațională și vom găsi toate resursele necesare din momentul în care voi prelua mandatul de primar al Municipiului Iași!

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri