anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

​​Problema traficului în Iași nu va putea fi rezolvată fără mari centre școlare care să deservească zona metropolitană! (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Debutul noului an școlar va înseamna, din nou, nervi și înghesuială în traficul din Iași. Ore și ore întregi pierdute săptămânal de părinții care își duc copiii dinspre noile zone rezidențiale ale Iașului spre centrul orașului, acolo unde se află majoritatea școlilor și liceelor preferate de locuitori. Este un scenariu previzibil care se va repeta atâta vreme cât nu vom înțelege că putem investi și 1 miliard de euro în infrastructura rutieră, dar că fără mari centre școlare construite acolo unde locuiesc cei circa 120.000 de ieșeni din zona metropolitane, care să preia populația școlară, de mii de elevi, nu vom rezolva niciodată problema. Toată infrastructura școlară din municipiul Iași a răspuns necesităților din anii ’70-’80 când Iașul avea oricum o întindere de două ori mai mică decât în prezent.

Este motivul pentru care revin asupra proiectului propus în primăvară, și anume realizarea a trei hub-uri școlare în puncte strategice din marginea Iașului care, odată implementate, ar rezolva două probleme esențiale cauzate de dezvoltarea accelerată a orașului: descongestionarea traficului spre zona centrală, precum și reașezarea pe baze de secol 21 a infrastructurii educaționale preșcolare din municipiu și din zona metropolitană.

Avem 120.000 de ieșeni care trăiesc în Zona Metropolitană. Valea Lupului, cu 15.000 de locuitori pe doar câțiva km pătrați, e una din cele mai aglomerate suburbii din România. Miroslava a depășit 30.000 de locuitori și e mai mare, în momentul acesta, în cifre reale, decât Pașcaniul. Avem Rediu, cu 10.000 de locuitori, avem confluența municipiului cu zona Rediu-Viticultori, unde se construiește enorm, Ciurea-Lunca Cetățuii cu zeci de blocuri și sute de case la Șoseaua de Centură, iar Socola-Bucium-Vișani reprezintă o zonă imensă, unde avem un flux cotidian de 100.000 de oameni. Se nasc orașe propriu-zise în jurul Iașului și nu se construiește deloc infrastructură urbană!

1. Hub școlar pe amplasamentul Școlii „Veronica Micle” din Bucium

Școala „Veronica Micle” din Bucium trebuie modernizată la nivelul secolului XXI, după modelul hub-urilor școlare din Vest, pentru a putea satisface cererea tuturor celor din zona Bucium-Vișani până la Bârnova. Aceasta ar putea deservi cele circa 20.000 de familii zonă. 

Acești locuitori ar fi încântați să aibă în suburbie o asemenea școală: cu amenajări noi, cu sală de sport cu gradene, cu parc și amfiteatru și terenuri de sport și cantină. Aici trebuie să învețe cel puțin 2.000 de elevi într-una dintre cele mai moderne școli din România.

2. Hub școlar pe spațiul Școlii Normale din Copou

O clădire istorică de mari proporții și un parc dendrologic de câteva hectare în jur. O bijuterie! Actuala administrație a abandonat această școală în care mai învață 800 de elevi. Lucrările de reabilitare au fost abandonate în 2017. E o tragedie, toată suflarea ieșeană deplânge situația acestui liceu de mare tradiție.
 
Aici pot învăța până la 2.500 de elevi, absorbind cererea din toată zona Rediu, o bună parte a Copoului, cartierul în expansiune Moara de Vânt și Aroneanu. Ai avea o nouă extremitate a Iașului acoperită cu un hub școlar de mari dimensiuni, adus la standarde occidentale prin modernizări. Mihai Chirica se dovedește de-o ignoranță crasă lăsând Școala Normală să se dărâme!

El cerea înstrăinarea patrimoniului în loc să gândească un proiect mare pentru cererea imensă de infrastructură școlară în zonă.

3. Hub școlar în zona Uricani

Iașul poate da exemplul de gândire strategică în domeniul educațional prin construirea de la zero al celui mai mare hub școlar pe terenul public din capătul cartierului Păcurari-Canta, în apropiere de viitoarea șosea Uricani-Cicoarei, pe Șes Bahlui, crede Marius Bodea. 

Sensul acestor centre școlare este: 

» să se afle la confluența marilor rute de trafic, pentru a fi accesibile de la distanțe mari 
» să fie de dimensiuni mari pentru a satisface creșterea populației școlare pe termen foarte îndepărtat, la scară istorică
» să dispună de suprafețe mari libere în jur, pentru a putea dezvolta o infrastructură de mari proporții, eliberată de orice constrângeri
» să nu se afle în înghesuiala zonelor centrale, pe străduțe înguste din interiorul orașelor.

Amplasamentul din zona Șes Bahlui-Păcurari satisface toate aceste cerințe. Un hub școlar cu ciclu de învățământ complet, de la clasa I până la a XII-a, ar fi excelent plasat pentru toți locuitorii din Miroslava, de la Uricani-Cornești până la Valea Adâncă și Horpaz, care pot veni pe Șoseaua de Centură în 5-10 minute. Toți acești locuitori nu ar mai intra zilnic în oraș cu mii de copii care sunt duși la școală în zona centrală.

Hub-ul din capăt Păcurari ar fi ideal pentru toți locuitorii din Valea Lupului, pentru o bună parte din locuitorii cartierelor Dacia-Canta-Păcurari, s-ar adresa celor din cartierul Zorilor sau a celor din partea de vest a Rediului. Sunt 100.000 de locuitori cărora li se adresează acest liceu. 

Iașul trebuie să dea un exemplu de investiție în educație întregii țări. Noua școală ar putea fi cel mai mare hub școlar din Moldova. 

Va fi modelul de liceu american implementat la Iași: spații de învățământ care pot primi, în timp, până la 2.500-3.000 de elevi, terenuri de sport, pistă de atletism, sală multifuncțională cu gradene, amfiteatru, laboratoare moderne, cantină, spații de cazare, parc dendrologic, alei...

Prin dotările sale, prin ambientul creat, acest hub va atrage mii de elevi din zonele țintă. Suprafața sa va fi de câteva hectare și preconizăm construirea a aproximativ 40.000 de metri pătrați de clădiri și anexe“. 

Estimez investiția la 50 milioane de euro și poate fi realizată în patru ani din momentul lansării proiectării. 

Avem fonduri europene pentru infrastructura educațională și vom găsi toate resursele necesare din momentul în care voi prelua mandatul de primar al Municipiului Iași!

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.