Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A ”reînviat” covidul în China. Alertă de 65 milioane de cazuri

GALERIE
covid, china
  • covid, china
- +

China se pregăteşte pentru un nou val de infecţii Covid şi ar putea înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână la momentul în care va atinge punctul culminant, prognozat la sfârşitul lunii iunie, relatează News.ro citând NBC News.

Este o predicţie surprinzătoare într-o ţară unde a luat naştere pandemia, la sfârşitul anului 2019, dar care, până acum câteva luni aplicase unul dintre cele mai dure protocoale de control al bolii de pe planetă. Acum, cu cea mai recentă variantă a tulpinii Omicron, XBB, care alimentează o recrudescenţă a cazurilor, răspunsul guvernului chinez şi al publicului este cel mult discret, relatează corespondenţii locali ai postului american de televiziune.

Această creştere apare la şase luni după ce ţara şi-a demontat infrastructura tentaculară pusă la punct pentru a face faţă Covidului, care a inclus carantine stricte, testări în masă, izolări sufocante şi cerinţe draconice în ceea ce priveşte portul măştilor de protecţie.

Un sentiment diferit


„Oamenii au un sentiment diferit în legătură cu acest val”, a declarat Qi Zhang, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la o companie financiară din oraşul Tianjin din nordul ţării. „Ultima dată, toată lumea a fost îngrozită, dar acum cred că nu mai înseamnă mare lucru”, a declarat ea joi pentru NBC News.

Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferinţă medicală organizată săptămâna aceasta în oraşul Guangzhou, din sudul ţării. Potrivit presei de stat, acesta a declarat în faţa audienţei că valul care a început la sfârşitul lunii aprilie a fost „anticipat” şi că modelarea sa sugerează că China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecţii pe săptămână. Până la sfârşitul lunii iunie, a spus el, numărul săptămânal de infecţii va atinge un vârf de 65 de milioane.

Statele Unite, prin comparaţie, raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la momentul culminant al epidemiei, în ianuarie anul trecut. La fel ca SUA, China a încetat să mai furnizeze actualizări săptămânale ale cazurilor în această lună, ceea ce face dificilă perceperea extinderii reale a epidemiei actuale.

SUA se consultă cu aliații și partenerii


Departamentul de Stat a declarat că SUA - care în ianuarie a impus testarea obligatorie pentru călătorii din China, dar a ridicat măsura în martie - discută despre acest al doilea val de Covid din China cu aliaţii şi partenerii, dar a refuzat să spună dacă sunt luate în considerare restricţii de călătorie. Purtătorul de cuvânt Matt Miller a declarat că Departamentul va monitoriza situaţia împreună cu Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor înainte de a actualiza recomandările de călătorie.

În timpul primului val de infecţii cu omicron din China, în decembrie şi ianuarie, o variantă diferită a coronavirusului infecta zilnic milioane de oameni, copleşind spitalele şi crematoriile din oraşele din întreaga ţară. Rafturile farmaciilor au fost golite de medicamente pentru febră, iar şcolile au fost închise. Aproximativ 80% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost infectaţi în timpul acelui val, a declarat în ianuarie Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor. Dar este posibil ca imunitatea să se fi diminuat în lunile care au trecut de atunci, crescând riscul de reinfectare.
Dr. Zhong a declarat în cadrul conferinţei medicale că guvernul a dat aprobarea preliminară pentru două vaccinuri care vizează subvariantele XBB, care circulă deja în SUA, iar altele ar putea fi aprobate în curând.

Schimbare de ton în China


Joey Wang, în vârstă de 24 de ani, un student din provincia Hebei, a declarat că mulţi oameni au constatat că simptomele Covid sunt mai puţin severe de această dată. Dar temerile publicului par să fi fost, de asemenea, atenuate de schimbarea mesajelor guvernamentale. Presa nu mai încearcă să îngrozească publicul, nu mai există videoclipuri scurte de tipul „luptă împotriva pandemiei” pentru a alerta oamenii şi nu mai există măsuri dure, cum ar fi carantina, a arătat el.

Răspunsul moderat al guvernului chinez vine în contextul în care acesta încearcă să revigoreze economia şi să liniştească companiile americane şi străine, care ar reacţiona negativ la revenirea restricţiilor.

„Aplicarea politicii zero-Covid a fost foarte dăunătoare pentru afaceri”, a declarat Michael Hart, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din China, „aşa că am spus din nou şi din nou guvernului chinez: de ceea ce au nevoie companiile este stabilitate, claritate, astfel încât să îşi poată face planuri”.


Tânăra Qi Zhang spune că unii colegi care au fost recent depistaţi pozitiv au ales să vină oricum la serviciu, contrastând cu primul val, când toată lumea petrecea perioade lungi de timp lucrând de acasă. „Când privesc înapoi la măsurile atât de stricte, mi se pare un vis”, a mărturisit ea. „Mă face să mă îndoiesc dacă toate acele măsuri stricte de izolare au fost corecte, dacă tot am ajuns aici oricum”, a adăugat ea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri