Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Absolutismul” libertăţii de expresie

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

Traduc din germană citatul în cauză: „Absolutismul libertăţii de exprimare nu este o poziţie neutră. Putem să ne prefacem c-ar fi, dar pentru asta trebuie să ne prefacem că n-ar exista defel vreo dinamică a puterii. Profitorii actualului nostru status quo pur şi simplu iubesc acest joc special al iluzionării. De ce n-ar face-o? E manipulat în favoarea lor”.

Declaraţia aparţine scriitoarei americane de sf şi fantasy Nora Keita Jemisin (*1972 la Iowa City, tradusă şi pe la noi, din câte am văzut).

Am căutat şi originalul. Şi l-am găsit: e vorba de-un tweet din 8 iunie 2020: „Free speech absolutism is *not* a neutral position. We can pretend that it is, but that requires pretending that power dynamics don't exist. The beneficiaries of our current status quo just love that particular game of pretend! Why wouldn't they? It's rigged in their favor.”

Acuma, treaba cu not între cele două steluţe mă depăşeşte: vorba lui Lilla, va fi ţinând de fixarea pe tot felul de simboluri. Ţin loc de ghilimele? Spui nu, dar sugerezi că ai fi putut spune şi da?? Să trecem peste.

Ia să traduc, deci, şi din original, să vedem dacă iese aceeaşi idee halucinantă: „Absolutismul exprimării libere nu este o poziţie neutră. Putem pretinde că este, dar asta presupune să pretindem că nu există dinamica puterii. Beneficiarii existentului nostru status quo pur şi simplu iubesc acest joc special de-a pretinselea! De ce n-ar face-o? E manipulat în favoarea lor.

Mda. Ideea e fix aceeaşi. Am avut ceva probleme cu verbul rigging, dar în principiu varianta cu sensul de manipulat e corectă. Zice Cambridge Dictionary că la figurat rigging înseamnă „the dishonest or illegalactivity of influencing or changing something in order to get the result that you want”: deci, activitatea neonestă ori ilegală de-a influenţa ori schimba ceva în vederea de-a obţine rezultatul pe care-l doreşti. Manipulare, pe scurt.

O prostie”, a fost replica lui Lilla la citatul din Jemisin. „Unul din lucrurile împotriva cărora chiar trebuie să argumentezi - şi treaba asta coboară mult, până la marxism, este că totul este o relaţie de putere. Dacă N.K. Jemisin chiar ar crede asta, ea n-ar fi trebuit să rostească fraza. Există o relaţie între vorbire, limbă şi putere, iar limba este una din posibilităţile de-a exercita putere ori de-a i te opune - dar asta o faci, totuşi, cu argumente. Iar oamenii îşi pot schimba părerea, pot învăţa ceva unii de la alţii. Chiar devine periculos pentru o mişcare politică atunci când nu mai vrea să audă critici. Astfel sfârşeşte prin a se tâmpi. E un pic la fel ca şi cu tiranii. Motivul pentru care cade un tiran e că nu-i spune nimeni adevărul. Tiranul pierde contactul cu propriul popor şi ca atare se prăbuşeşte. Acest fenomen e valabil şi pentru mişcări sociale şi ideologii.

Hm. Bine spus, dar parcă prea... îmbrăcat (dacă facem abstracţie de „O prostie”). Miezul problemei, dincolo de aberaţia de-a dori relativizarea a cam oricărui principiu şi a cam oricărei valori ce stau la baza democraţiei liberale (liberale, de la liber/tate şi libertăţi!!!), cum ar fi, în cazul de faţă, libertatea de exprimare, mie unuia mi se pare a fi prins în fraza „limba este una din posibilităţile de-a exercita putere ori de-a i te opune - dar asta o faci, totuşi, cu argumente.

Nu-i aşa că sună banal să invoci necesitatea unor argumente pentru a susţine ori a contrazice ceva anume? Păi, sună, dar neo-activiştii americani (şi copiile lor europene din Franţa şi Germania până pe malurile Dâmboviţei), odată ce s-au suit pe piedestalul absolutismului poziţiei lor „morale”, consideră că nu mai e nevoie de niciun argument: poziţia „morală” în sine e argumentul suprem şi justifică cam orice „activism”, chiar şi vandalizarea vitrinelor şi furtul din magazinele „capitaliştilor” - mama lor de bogătaşi, că doar n-au ajuns să aibă magazine fandosite prin centrele marilor oraşe datorită muncii lor, ci negreşit în urma exploatării şi oprimării tuturor celor defavorizaţi de soartă, de culoare, de rasă, de orientarea sexuală, de ce vreţi voi, că nu mai contează, ce mama dracului!

Ce-ar mai fi de spus? Poate doar atât: teamă mi-e că mulţi cetăţeni nu prea mai au cine ştie ce respect pentru libertăţile pe care ni le asigură democraţia liberală (începând cu libertatea de exprimare declarată mai sus drept valoare partizană, nu neutră, general valabilă!). Asta, desigur, până-n momentul în care ele se vor fi dus pe apa Sâmbetei. Vorba aia, apreciem cel mai bine ceva abia în momentul în care-l pierdem pe acel ceva.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri