Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A adus zâmbetul pe chipul micuților de la ”Sf. Maria”. A creat o bibliotecă de jucării

GALERIE
Elizabeth Tatman
  • Elizabeth Tatman
- +

A adus bucurie în sufletele a mii de copii care au trecut prin spital. Decorată de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru implicarea în diferite campanii comunitare, Elizabeth vine an de an la Iaşi.

 

Dacă dintr-o bibliotecă obişnuită se împrumută cărţi, dintr-o bibliotecă de jucării se pot lua acasă pentru un timp mai multe jucării. Elizabeth Tatman, mama conceptului “Toy-library”, spune că s-a gândit să pună la punct o asemenea “bibliotecă” pentru a aduce bucurie pe chipurile copiilor aflaţi în suferinţă şi internaţi în spitale.

„Ideea proiectului a fost să-i încurajăm pe copii să se joace, să se distreze, şi atunci când sunt în spital. Ne-am propus să-i facem pe copii să înţeleagă că spitalul nu trebuie să fie doar o experienţă înfricoşătoare, ci una firească, în care să poţi lua cu tine orice jucărie vrei“, povesteşte Elizabeth, cea care în 1998 a reuşit să realizeze şi la Iaşi un spaţiu de joacă pentru micuţii bolnavi, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria.

Tot în Iaşi, sub coordonarea lui Elizabeth, anual ajung din Marea Britanie câte 50.000 de cadouri pentru copii din familii cu necazuri. Păpuşile şi echipamentele de fotbal străbat continentul european împachetate în cutii de pantofi adaptate şi la destinaţie smulg zâmbete timide şi chiote de veselie. Iar de la mii de kilometri depărtare, din Man­chester, Elizabeth ştie că şi-a îndepli­nit misiunea, mai ales că, anul trecut, Regina Elisabeta a II-a a Marii Bri­tanii i-a recunoscut munca şi a răs­plătit-o cu o medalie prin care i se acordă calitatea de membru a „The Most Excellent Order of the British Empire“.

Prima oară a venit în Iaşi în urmă cu 18 ani

Elizabeth Tatman a ştiut încă din şcoală că vrea să pregătească copii şi tineri pentru viitor. A ales să-i înveţe să se dezvolte prin joacă, iar mai târziu a început să ţină cursuri şi să le arate şi altora cum să lucreze cu cei mici. În 1996, împreună cu nişte colegi din Rotary Club of Bolton Day­break, Elizabeth a reuşit să strângă fonduri pentru a face o grădiniţă în Iaşi, în zona Nicolina, şi în scurt timp au venit în România să vadă dacă banii au fost cheltuiţi cum trebuie.

„Când ne-am întors acasă, unii dintre noi am spus că am vrea să venim din nou la Iaşi să facem ceva mai util decât să ne uităm pur şi simplu. Am vrut să ne implicăm în societate aşa că în 1998, opt dintre cei 15 vizitatori care au văzut Iaşul în 1996 ne-am reîntors pentru a schimba lumea“, spune Elizabeth, care şi-a petrecut atunci două săptămâni alături de copiii şi personalul din spital.

Dimineaţa se juca cu copiii, iar după-amiaza le explica angajaţilor spitalului cât de importantă este joaca în dezvoltarea micuţilor cu probleme. Tot în acea perioadă, spitalul a început să prindă culoare, iar voluntarii englezi s-au apucat să vopsească pereţii îngălbeniţi cu gândul că noile nuanţe îi vor înveseli pe copii.

„La finalul pe­rioadei, le-am sugerat celor din spital să-şi facă o bibliotecă cu jucării, pentru că micuţii nu aveau jucării în spital şi nu aveau cu ce să se joace. În UK, când un copil intra într-un spital, îi sugerăm să-şi ia jucăria preferată. Aici nu se în­tâmpla aşa ceva. Directorul spitalului s-a uitat la mine, m-a întrebat cât de repede pot reveni ca să mă ocup şi de instruirea personalului şi de atunci din 1998 tot revin la Iaşi în fiecare an“.

Elizabeth este mamă a trei copii de la care are şapte nepoţei. Pentru ei, activităţile întreprinse de bunica sunt un pic exagerate, dar le acceptă pentru că Elizabeth s-a dedicat voluntariatului dintotdeuna şi atunci s-au obişnuit să fie mereu plecată ba în România, ba în Noua Zeelandă, ba în Rusia, ba în Australia. „Copiii cred că mama lor este puţin deranjată, puţin nebună, dar până la urmă acceptă orice pentru că au trăit cu asta din 1996, de când am colindat lumea cu biblioteca de jucării de una singură“, mai povesteşte Elizabeth.

Anul trecut, „pentru serviciile comunitare întreprinse“, Elizabeth a fost decorată de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, distincţia fiindu-i înmânată de către prinţul Charles. În cele trei minute pe care le-a avut la dispoziţie pentru a ţine un mic discurs, Elizabeth a ales să vorbească despre ce-i place cel mai mult pe lume: copiii, jucăriile şi jocul. „Este interesant să primeşti acasă notificare ca ai primit distinc­ţia pentru că asta înseamnă că cineva te-a recomandat pentru medalie, însă pâna la ceremonie nu afli nimic mai mult. În cele trei minute am vorbit despre importanţa jocului la copii, iar prinţul m-a îndemnat să continui şi să duc proiectul şi în alte zone în care copiii nu au cu ce se juca“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri