anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

„Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!” - Campanie de screening organizată de Spitalul Providenţa

GALERIE
gastro 1
 • gastro 1
- +

Spitalul Providenţa anunţa că în perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2014 desfăşoară campania „Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!”. Acţiunea este  menită să prevină apariţia cancerului de intestin gros, dat fiind faptul că anul în lume se pierd peste 700.000 de vieţi din cauza acestei boli.

„Depistată în stadiu inicipent, această afecţiune ar putea fi vindecată complet. În lipsa diagnosticării timpurii şi a terapiei însă, cancerul de colon a devenit a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa, deşi, prin screening, cel puţin 60% dintre pacienţi ar putea fi salvaţi”, a precizat dr. Roxana Neculau, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului Providenţa.

„Odată cu achiziţia noii aparaturi, dorim să oferim tuturor persoanelor şansa de a beneficia în mod gratuit de o consultaţie gastroenterologică, dar şi de colonoscopie, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie şi la recomandarea medicului nostru specialist. Considerăm că screening-ul este una dintre cele mai importante metode de a preveni cancerul şi ne propunem, în acest fel, să fim alături de pacienţii noştri care îşi doresc o viaţă sănătoasă”, a declarat Marinel Talpeş, director al Spitalului Providenţa.

Astfel, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie pentru specialitatea Gastroenterologie, orice persoană cu vârsta peste 18 ani poate beneficia de campania „Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!”.

Pentru informaţii şi programări pacienţii sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0232-241.271 şi 0730.230.030 sau să se prezinte la sediul unităţii medicale: Şoseaua Nicolina nr. 115, CUG.

Despre cancerul colorectal şi importanţa screening-ului ne oferă informaţii în articolul următor dr. Roxana Neculau, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului Providenţa.
 

“Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este cancerul care apare în colon (intestinul gros) şi rect (ultima porţiune de intestin).
Cancerul colorectal este al doilea ca frecvenţă în rândul cancerelor şi a doua cauză de deces prin cancer. Aceste statistici pot fi schimbate. Dacă toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt testate în mod regulat, se pot salva cel puţin 60% din bolnavi.
 

Cine se poate îmbolnăvi de cancer colorectal?
Cancerul colorectal afectează în egală măsură atât bărbaţii cât şi femeile. Riscul de cancer colorectal creşte odată cu vârsta.

Cel mai frecvent se întâlneşte la persoanele în vârstă de peste 50 de ani.
 

Eşti în pericol de a face cancer colorectal?
Factorii care determină un risc crescut de a face cancer colorectal sunt:

- vârsta - 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane în vârstă de peste 50 de ani;
- cazurile de cancer colorectal apărute la alţi membri ai familiei (părinţi, bunici, străbunici, fraţi, surori);
- boala inflamatorie intestinală (boala Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică);
- sindroame genetice înnăscute - polipoza adenomatoasă familială, cancerul colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Oldfield, Peutz-Jeghers, Turcot;
- alimentaţia bogată în grăsimi, săracă în fibre alimentare, bogată în calorii, bogată în carne şi derivate din carne;
- viaţa sedentară - activitate fizică redusă;
- obezitatea;
- fumatul;
- consumul de alcool.
 

Care sunt simptomele ?
Cele mai frecvente simptome sunt sângerarea rectală (rectoragiile) şi schimbările legate de tranzitul intestinal, cum ar fi perioadele de alternanţă de constipaţie cu diaree. Durerile abdominale şi pierderea în greutate sunt, de obicei, simptomele care indică o leziune colorectală extinsă.

Cancerul colorectal începe de obicei cu un polip. Polipul este o masă anormală de ţesut. Cu timpul, polipul se poate transforma în cancer. Un test simplu poate identifica polipul şi îl poate îndepărta înainte de a se transforma în cancer.

Din păcate, mulţi polipi sau cancere incipiente nu reuşesc să producă simptome. Prin urmare, este important ca examenul de rutină sa includă proceduri de detectare a cancerului colorectal, la persoanele peste 50 de ani (la persoanele care nu intră în categoriile de risc).

CANCERUL DE COLON POATE FI PREVENIT?
Cel mai important pas spre prevenirea cancerului de colon este efectuarea unui test de screening. Orice test de screening anormal ar trebui să fie urmat de o colonoscopie. La unele persoane este preferabil să înceapă cu o colonoscopie ca un test screening.
Colonoscopia oferă o examinare detaliată a intestinului. Polipii pot fi identificaţi şi de multe ori chiar eliminaţi în cursul colonoscopiei.
Există unele dovezi care arată că dieta poate juca un rol semnificativ în prevenirea cancerului colorectal. Astfel, un aport ridicat de fibre, dieta saracă în grăsimi, este singura măsură alimentară care ar putea ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

În cele din urmă, este necesar să se acorde o atenţie deosebita la schimbările de tranzit intestinal. Orice modificare, cum ar fi constipaţia persistentă, diareea, sau sângerarile rectale, ar trebui să fie discutată cu medicul specialist.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X