„Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!” - Campanie de screening organizată de Spitalul Providenţa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Advertorial

„Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!” - Campanie de screening organizată de Spitalul Providenţa

GALERIE
gastro 1
  • gastro 1
- +

Spitalul Providenţa anunţa că în perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2014 desfăşoară campania „Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!”. Acţiunea este  menită să prevină apariţia cancerului de intestin gros, dat fiind faptul că anul în lume se pierd peste 700.000 de vieţi din cauza acestei boli.

„Depistată în stadiu inicipent, această afecţiune ar putea fi vindecată complet. În lipsa diagnosticării timpurii şi a terapiei însă, cancerul de colon a devenit a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa, deşi, prin screening, cel puţin 60% dintre pacienţi ar putea fi salvaţi”, a precizat dr. Roxana Neculau, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului Providenţa.

„Odată cu achiziţia noii aparaturi, dorim să oferim tuturor persoanelor şansa de a beneficia în mod gratuit de o consultaţie gastroenterologică, dar şi de colonoscopie, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie şi la recomandarea medicului nostru specialist. Considerăm că screening-ul este una dintre cele mai importante metode de a preveni cancerul şi ne propunem, în acest fel, să fim alături de pacienţii noştri care îşi doresc o viaţă sănătoasă”, a declarat Marinel Talpeş, director al Spitalului Providenţa.

Astfel, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie pentru specialitatea Gastroenterologie, orice persoană cu vârsta peste 18 ani poate beneficia de campania „Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!”.

Pentru informaţii şi programări pacienţii sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0232-241.271 şi 0730.230.030 sau să se prezinte la sediul unităţii medicale: Şoseaua Nicolina nr. 115, CUG.

Despre cancerul colorectal şi importanţa screening-ului ne oferă informaţii în articolul următor dr. Roxana Neculau, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului Providenţa.
 

“Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este cancerul care apare în colon (intestinul gros) şi rect (ultima porţiune de intestin).
Cancerul colorectal este al doilea ca frecvenţă în rândul cancerelor şi a doua cauză de deces prin cancer. Aceste statistici pot fi schimbate. Dacă toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt testate în mod regulat, se pot salva cel puţin 60% din bolnavi.
 

Cine se poate îmbolnăvi de cancer colorectal?
Cancerul colorectal afectează în egală măsură atât bărbaţii cât şi femeile. Riscul de cancer colorectal creşte odată cu vârsta.

Cel mai frecvent se întâlneşte la persoanele în vârstă de peste 50 de ani.
 

Eşti în pericol de a face cancer colorectal?
Factorii care determină un risc crescut de a face cancer colorectal sunt:

- vârsta - 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane în vârstă de peste 50 de ani;
- cazurile de cancer colorectal apărute la alţi membri ai familiei (părinţi, bunici, străbunici, fraţi, surori);
- boala inflamatorie intestinală (boala Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică);
- sindroame genetice înnăscute - polipoza adenomatoasă familială, cancerul colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Oldfield, Peutz-Jeghers, Turcot;
- alimentaţia bogată în grăsimi, săracă în fibre alimentare, bogată în calorii, bogată în carne şi derivate din carne;
- viaţa sedentară - activitate fizică redusă;
- obezitatea;
- fumatul;
- consumul de alcool.
 

Care sunt simptomele ?
Cele mai frecvente simptome sunt sângerarea rectală (rectoragiile) şi schimbările legate de tranzitul intestinal, cum ar fi perioadele de alternanţă de constipaţie cu diaree. Durerile abdominale şi pierderea în greutate sunt, de obicei, simptomele care indică o leziune colorectală extinsă.

Cancerul colorectal începe de obicei cu un polip. Polipul este o masă anormală de ţesut. Cu timpul, polipul se poate transforma în cancer. Un test simplu poate identifica polipul şi îl poate îndepărta înainte de a se transforma în cancer.

Din păcate, mulţi polipi sau cancere incipiente nu reuşesc să producă simptome. Prin urmare, este important ca examenul de rutină sa includă proceduri de detectare a cancerului colorectal, la persoanele peste 50 de ani (la persoanele care nu intră în categoriile de risc).

CANCERUL DE COLON POATE FI PREVENIT?
Cel mai important pas spre prevenirea cancerului de colon este efectuarea unui test de screening. Orice test de screening anormal ar trebui să fie urmat de o colonoscopie. La unele persoane este preferabil să înceapă cu o colonoscopie ca un test screening.
Colonoscopia oferă o examinare detaliată a intestinului. Polipii pot fi identificaţi şi de multe ori chiar eliminaţi în cursul colonoscopiei.
Există unele dovezi care arată că dieta poate juca un rol semnificativ în prevenirea cancerului colorectal. Astfel, un aport ridicat de fibre, dieta saracă în grăsimi, este singura măsură alimentară care ar putea ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

În cele din urmă, este necesar să se acorde o atenţie deosebita la schimbările de tranzit intestinal. Orice modificare, cum ar fi constipaţia persistentă, diareea, sau sângerarile rectale, ar trebui să fie discutată cu medicul specialist.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.