„Ajutorul” rusesc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Ajutorul” rusesc

GALERIE
Radu Popescu
  • Radu Popescu
- +

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

În primăvara anului trecut, atunci când deja era clar pentru toată lumea că pandemia COVID urma să se extindă la nivel global într-un ritm terifiant, Igor Dodon, fostul Preşedinte al Republicii Moldova, s-a simţit dator să apară cu un mesaj către populaţie prin care îi îndemna pe moldoveni să nu mai bată drumul degeaba până la medici dacă nu au simptome grave întrucât „COVID-ul ăsta îi ca şi cum trece o gripă simplă, parcă ai avut olecuţică probleme cu nasul, olecuţică ţi-o trecut răceala prin tine şi tu ai trecut coronavirus. Nici n-ai ştiut de lucrul ăsta”. „În concluzie”, spunea Igor Dodon, „nu mai trebuie testată chiar toată ţara, staţi cuminţi în casă şi va fi bine.” După care nu a scăpat ocazia să le arate tuturor celor care stăteau în carantină o poză cu el şi cu familia sa la o plimbare printr-un parc cu copaci care înmugureau. 

Tot în perioada în care primul doctor al ţării, Igor Dodon, se întâlnea şi se fotografia oriunde, cu oricine şi, în semn de bravură, obligatoriu fără mască de protecţie, autorităţile de la Chişinău de atunci au decis ca informaţiile despre pandemie să fie prezentate populaţiei doar prin comunicate de presă, fără accesul jurnaliştilor, iar cine dorea informaţii suplimentare despre situaţia cazurilor de COVID în Republica Moldova trebuia să aştepte între 15 şi 45 (!) de zile lucrătoare pentru a primi un răspuns. Practic, la fel ca şi în China, prin limitarea accesului la informaţii şi la sfaturi competente privind măsurile de protecţie împotriva virusului, cetăţenii Republicii Moldova au pierdut luni de zile preţioase până la a conştientiza cu adevărat proporţiile dezastrului, lucru confirmat - din păcate - de miile de îmbolnăviri şi decese care altfel ar fi putut fi evitate. 

Rezultatele acestei gestionări catastrofale a pandemiei în Republica Moldova se pot vedea astăzi cu ochiul liber: spitalele sunt suprasolicitate şi atestă o cifră record de 11.000 de persoane infectate care sunt nevoite să se trateze la domiciliu, personalul medical, şi aşa puternic subdimensionat, este suprasolicitat iar indicatorii de contaminare cu COVID au crescut numai în ultima săptămână cu 30%. 

În tot acest context epidemiologic înfricoşător, recepţionarea la Chişinău în data de 2 martie a primei tranşe de 20.000 de vaccinuri din cele 200.000 promise de către România ca ajutor, ar fi trebuit să fie - dacă nu un motiv de bucurie - măcar unul de optimism pentru rezultatul luptei împotriva virusului. Însă, la fel ca peste tot unde sursele alternative de informaţii provin preponderent din Rusia, nici în Republica Moldova lucrurile nu au putut să stea mai bine, dacă nu normal. Încă din ziua sosirii vaccinurilor „de la români”, Igor Dodon (fostul „olecuţică doctor”, transformat în „olecuţică biolog”) s-a proţăpit în studioul unei „ediţiispeciale” a unei emisiuni informative de la postul public de televiziune de unde a transmis că el personal va face totul pentru a aduce în Republica Moldova „izbăvitorul” vaccin Sputnik, de la ruşi. 

La un semn, toţi cei care luptau până atunci cu oculta mondială care îi doreşte răul Republicii Moldova, începând cu Bill Gates şi terminând cu reţelele 5G, au primit noul set de instrucţiuni şi au pornit cruciada împotriva vaccinurilor „rele” (toate cele care au fost dezvoltate în Occident şi sunt autorizate pe piaţa Uniunii Europene), invocând în acelaşi timp Sputnik-ul, „vaccinul bun”, de la prietenii din Rusia. Sarabanda fake-news-urilor a continuat, în presă apărând un aşa-zis document emis de către Autoritatea Sanitară din Găgăuzia care anunţă că personalul medical de acolo nu vrea să se vaccineze decât cu Sputnik-ul rusesc şi cu nimic altceva. Ce-i drept, ulterior s-a dovedit că ştirea era falsă, dar cine să mai întoarcă din drum dezinformarea…

Probabil că aţi auzit măcar odată despre vreun cunoscut căruia la urcarea în tramvai i se fura portofelul din geantă după care, la coborâre, îşi primea portofelul înapoi de la vreun „binevoitor” care îl găsise „pe jos, printre scaune” şi îi atrăgea atenţia să nu mai meargă prin tramvai cu fermoarul genţii deschis. Şi abia după ce pleca tramvaiul din staţie păgubitul nostru realiza că se bucurase degeaba, pentru că portofelul era gol, iar „binevoitorul” era, în realitate, complicele hoţului. Cam aşa procedează de ani de zile în Republica Moldova şi ruşii, pricepuţi nu neapărat la încurcat lucrurile (asta o fac şi moldovenii, singuri), ci la oferit cu „amabilitate” soluţii salvatoare pentru problema pe care tot ei au creat-o. 

Zilele trecute, complicea lui Igor Dodon din Partidul Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a „convocat”, în calitatea ei de Preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, o şedinţă de lucru cu Guvernul Republicii Moldova, Primarul Chişinăului şi cu Guvernatorul  Găgăuziei în care a „solicitat” găsirea „de urgenţă” a resurselor necesare pentru achiziţionarea a 1.000.000 de doze de vaccin pentru Republica Moldova. Întâmplător (sau nu), tot în acelaşi moment Igor Dodon se lăuda în lumea lui virtuală, pe Facebook, că el a intervenit personal pentru ca Sputnik să fie acceptat pentru utilizare în Republica Moldova. 

Numai că traseul de la „bunele intenţii” până la realitate este sinuos, la fel ca al portofelului care a călătorit prin mai multe mâini, de la prima către ultima uşă a tramvaiului: investigaţiile ziariştilor din Republica Moldova au demonstrat că lobby-ul pentru aprobarea vaccinului Sputnik în Republica Moldova este făcut de către o firmă private, scopul final fiind acela ca Agenţia Medicamentului de la Chişinău să permită importul câtorva sute de mii de doze de vaccin Sputnik care, ulterior, să fie administrat doar contra cost şi numai printr-o anumită reţea de clinici private de peste Prut.  

Cu alte cuvinte, conform strategiei socialiştilor lui Igor Dodon, mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, (chiar dacă astăzi acest produs încă nu este autorizat din punct de vedere medical în Republica Moldova), vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Asta ca să nu creadă cineva că Rusia duce acest război al vaccinurilor în Republica Moldova contra României şi Uniunii Europene doar de amorul artei şi pe burta goală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.