VIDEO-FOTO: Reportaj la graniţa cu Lumea de Apoi: “Secţia Covid care nu există”
„Ziarul de Iasi” a mers alaturi de echipa medicala angrenata în tratarea acestor p (...)
citeste totjoi, 15.04.2021
Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.
În primăvara anului trecut, atunci când deja era clar pentru toată lumea că pandemia COVID urma să se extindă la nivel global într-un ritm terifiant, Igor Dodon, fostul Preşedinte al Republicii Moldova, s-a simţit dator să apară cu un mesaj către populaţie prin care îi îndemna pe moldoveni să nu mai bată drumul degeaba până la medici dacă nu au simptome grave întrucât „COVID-ul ăsta îi ca şi cum trece o gripă simplă, parcă ai avut olecuţică probleme cu nasul, olecuţică ţi-o trecut răceala prin tine şi tu ai trecut coronavirus. Nici n-ai ştiut de lucrul ăsta”. „În concluzie”, spunea Igor Dodon, „nu mai trebuie testată chiar toată ţara, staţi cuminţi în casă şi va fi bine.” După care nu a scăpat ocazia să le arate tuturor celor care stăteau în carantină o poză cu el şi cu familia sa la o plimbare printr-un parc cu copaci care înmugureau.
Tot în perioada în care primul doctor al ţării, Igor Dodon, se întâlnea şi se fotografia oriunde, cu oricine şi, în semn de bravură, obligatoriu fără mască de protecţie, autorităţile de la Chişinău de atunci au decis ca informaţiile despre pandemie să fie prezentate populaţiei doar prin comunicate de presă, fără accesul jurnaliştilor, iar cine dorea informaţii suplimentare despre situaţia cazurilor de COVID în Republica Moldova trebuia să aştepte între 15 şi 45 (!) de zile lucrătoare pentru a primi un răspuns. Practic, la fel ca şi în China, prin limitarea accesului la informaţii şi la sfaturi competente privind măsurile de protecţie împotriva virusului, cetăţenii Republicii Moldova au pierdut luni de zile preţioase până la a conştientiza cu adevărat proporţiile dezastrului, lucru confirmat - din păcate - de miile de îmbolnăviri şi decese care altfel ar fi putut fi evitate.
Rezultatele acestei gestionări catastrofale a pandemiei în Republica Moldova se pot vedea astăzi cu ochiul liber: spitalele sunt suprasolicitate şi atestă o cifră record de 11.000 de persoane infectate care sunt nevoite să se trateze la domiciliu, personalul medical, şi aşa puternic subdimensionat, este suprasolicitat iar indicatorii de contaminare cu COVID au crescut numai în ultima săptămână cu 30%.
În tot acest context epidemiologic înfricoşător, recepţionarea la Chişinău în data de 2 martie a primei tranşe de 20.000 de vaccinuri din cele 200.000 promise de către România ca ajutor, ar fi trebuit să fie - dacă nu un motiv de bucurie - măcar unul de optimism pentru rezultatul luptei împotriva virusului. Însă, la fel ca peste tot unde sursele alternative de informaţii provin preponderent din Rusia, nici în Republica Moldova lucrurile nu au putut să stea mai bine, dacă nu normal. Încă din ziua sosirii vaccinurilor „de la români”, Igor Dodon (fostul „olecuţică doctor”, transformat în „olecuţică biolog”) s-a proţăpit în studioul unei „ediţiispeciale” a unei emisiuni informative de la postul public de televiziune de unde a transmis că el personal va face totul pentru a aduce în Republica Moldova „izbăvitorul” vaccin Sputnik, de la ruşi.
La un semn, toţi cei care luptau până atunci cu oculta mondială care îi doreşte răul Republicii Moldova, începând cu Bill Gates şi terminând cu reţelele 5G, au primit noul set de instrucţiuni şi au pornit cruciada împotriva vaccinurilor „rele” (toate cele care au fost dezvoltate în Occident şi sunt autorizate pe piaţa Uniunii Europene), invocând în acelaşi timp Sputnik-ul, „vaccinul bun”, de la prietenii din Rusia. Sarabanda fake-news-urilor a continuat, în presă apărând un aşa-zis document emis de către Autoritatea Sanitară din Găgăuzia care anunţă că personalul medical de acolo nu vrea să se vaccineze decât cu Sputnik-ul rusesc şi cu nimic altceva. Ce-i drept, ulterior s-a dovedit că ştirea era falsă, dar cine să mai întoarcă din drum dezinformarea…
Probabil că aţi auzit măcar odată despre vreun cunoscut căruia la urcarea în tramvai i se fura portofelul din geantă după care, la coborâre, îşi primea portofelul înapoi de la vreun „binevoitor” care îl găsise „pe jos, printre scaune” şi îi atrăgea atenţia să nu mai meargă prin tramvai cu fermoarul genţii deschis. Şi abia după ce pleca tramvaiul din staţie păgubitul nostru realiza că se bucurase degeaba, pentru că portofelul era gol, iar „binevoitorul” era, în realitate, complicele hoţului. Cam aşa procedează de ani de zile în Republica Moldova şi ruşii, pricepuţi nu neapărat la încurcat lucrurile (asta o fac şi moldovenii, singuri), ci la oferit cu „amabilitate” soluţii salvatoare pentru problema pe care tot ei au creat-o.
Zilele trecute, complicea lui Igor Dodon din Partidul Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a „convocat”, în calitatea ei de Preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, o şedinţă de lucru cu Guvernul Republicii Moldova, Primarul Chişinăului şi cu Guvernatorul Găgăuziei în care a „solicitat” găsirea „de urgenţă” a resurselor necesare pentru achiziţionarea a 1.000.000 de doze de vaccin pentru Republica Moldova. Întâmplător (sau nu), tot în acelaşi moment Igor Dodon se lăuda în lumea lui virtuală, pe Facebook, că el a intervenit personal pentru ca Sputnik să fie acceptat pentru utilizare în Republica Moldova.
Numai că traseul de la „bunele intenţii” până la realitate este sinuos, la fel ca al portofelului care a călătorit prin mai multe mâini, de la prima către ultima uşă a tramvaiului: investigaţiile ziariştilor din Republica Moldova au demonstrat că lobby-ul pentru aprobarea vaccinului Sputnik în Republica Moldova este făcut de către o firmă private, scopul final fiind acela ca Agenţia Medicamentului de la Chişinău să permită importul câtorva sute de mii de doze de vaccin Sputnik care, ulterior, să fie administrat doar contra cost şi numai printr-o anumită reţea de clinici private de peste Prut.
Cu alte cuvinte, conform strategiei socialiştilor lui Igor Dodon, mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, (chiar dacă astăzi acest produs încă nu este autorizat din punct de vedere medical în Republica Moldova), vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.
Asta ca să nu creadă cineva că Rusia duce acest război al vaccinurilor în Republica Moldova contra României şi Uniunii Europene doar de amorul artei şi pe burta goală.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Tragedie în lumea muzicii populare. Un interpret iubit de toată lumea a murit, după o boală grea
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea unei avarii la Magistrala 2
Banii pentru HoReCa ar putea ajunge în 2022. Cum se vor calcula sumele
Câte localități din Iași mai sunt în scenariul roșu. În municipiu, rata de infectare scade
SUA ne cer să încetăm cu antisemitismul. În România mai sunt 3.271 de evrei
VIDEO Parlamentarii încuie ușile în urma lor ca să nu mai dea Șoșoacă peste ei
Șef nou la CFR Călători. Ovidiu Vizante îl înlocuiește pe Dan Costescu
Dezastru la Ciclism: Federația are conturile blocate și este somată de ANAF
LIVE VIDEO: 20 de autobuze electrice pentru Iași. S-a semnat contractul de livrare
Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate
Cui i-a lăsat averea prinţul Philip. A strâns aproximativ 25 de milioane de euro
VIDEO: Poliția, pe urmele unui șofer din Iași! Plăcuțele de înmatriculare, reținute
Un bătrân a câştigat la loto după ce și-a uitat ochelarii acasă și nu a văzut ce numere a bifat
Vaccinul anti-COVID- Johnson & Johnson, administrat în Franța doar celor peste 55 de ani
TIR lovit de două trenuri, între Vaslui și Bârlad. Unul venea de la Iași
Talibanii, retragerea trupelor SUA: „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”
Biden: E timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii
iPhone scapă de breton peste doi ani. Până atunci, dispare iPhone mini
ENDAVA INVITĂ COMUNITATEA IT DIN IAȘI LA CONFERINȚA VIRTUALĂ TECHFLOW EUROPE 2021 (P)
Catedrala Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu, va fi redeschisă în 2024
Percheziții inclusiv la Iași. O firmă asigura doar pe hârtie protecția la incendiu
„Carantină personală” într-o regiune din Suedia. Ceilalţi trebuie considerați a fi infectaţi
VIDEO: Directoarea Agenției Daneze pentru Medicamente a leșinat în direct
Variantele de guvernare luate în calcul după revocarea lui Vlad Voiculescu
Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei în 2022
Călătoriile se vor relua în această vară. „Certificatul verde”, valabil 1 an
Barna: Cîţu s-a pregătit pentru o lovitură pe care şi-a dorit-o spectaculoasă
Moderna speră ca o a treia doză pentru vaccin să fie disponibilă în toamnă
Premierul Japoniei, Yoshihide Suga, primul lider străin care va fi primit la Casa Albă
Tehnologia RMN 3 Tesla – avantajele pacienților la Arcadia (P)
La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă
VIDEO: O firmă din Iaşi a lansat un produs revoluţionar de decontaminare a aerului
Nu aţi plătit amenzile pandemice? Nici să nu le mai plătiţi!
Calvarul de 14 de ani trăit de doi tineri soţi pentru a avea o casă
Postul de manager la Spitalul Grajduri, scos la concurs: se caută medici, economişti sau jurişti
Licitaţie pentru modernizarea drumurilor de pe şes Bahlui din spatele Metro
Monedă extrem de rară, din timpul lui Ioan Vodă cel Viteaz, găsită la arat
Consultare publică: blocuri cu până la 14 etaje în Centru, lângă SRI
Codrin Liviu CUȚITARUK1 didactic |
Alin ANDRIEȘDatoria publică în contextul crizelor |
George ŢURCĂNAŞULa Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.