Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Am anticorpi anti-H. pylori: e obligatoriu tratamentul cu antibiotice?”

GALERIE
dr_Ana_Maria_Singeap
  • dr_Ana_Maria_Singeap
- +

Această situaţie este frecvent întâlnită. Specialiştii atenţionează însă că detectarea anticorpilor anti H.pylori nu înseamnă obligatoriu existenţa unei infecţii actuale şi iniţierea tratamentului cu antibiotice. Cum se pune corect diagnosticul şi ce teste se efectuează pentru a astabili dacă infecţia a fost vindecată, aflaţi din articolul următor.

Dr. Ana Maria Sîngeap, Institutul de Gastroenterologie, Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi:

”Anticorpii anti- H. pylori nu semnifică obligatoriu infecţie actuală, prezentă. Ei apar în urma contactului organismului cu bacteria şi rămân prezenţi (pozitivi) ulterior, permanent, inclusiv după tratament eficient şi vindecare. Cel mai corect, pentru stabilirea infecţiei prezente cu H. pylori,  trebuie efectuate alte teste de diagnostic, non-invazive (testul antigenului fecal din scaun, testul respirator) sau invazive (biopsie gastrică) – alese în funcţie de situaţia clinică. Există însă unele situaţii particulare (cea mai frecventă în mediul spitalicesc – hemoragia digestivă), când metodele menţionate au o sensibilitate mai mică, astfel încât  testul anticorpilor din sânge este cel pe care ne bazăm pentru documentarea infecţiei şi începerea tratamentului. Deasemenea, un aspect pe care doresc să îl explic este: o primă determinare pozitivă, fără tratament antibiotic în antecedente, poate însemna infecţie prezentă. Revin la ceea ce afirmam la început şi accentuez faptul că, după tratament, anticorpii rămân prezenţi, astfel încât nu ne vom baza pe aceştia pentru a controla eradicarea, trebuie aleasă altă metodă.

Este obligatorie endoscopia pentru diagnostic?

Endoscopia nu este obligatorie dacă avem în vedere doar diagnosticul infecţiei cu H. pylori. Există metode denumite „non-invazive”, mai simple şi mai uşor de tolerat de către pacient, pe care ne bazăm în general pentru diagnostic (le-am prezentat în rândurile de mai sus). Dar sunt într-adevăr situaţii când endoscopia trebuie efectuată, pentru a exclude boli organice importante (ulcer, cancer gastric); aceste situaţii sunt cele în care pacientul prezintă „simptome de alarmă” – scădere în greutate, disfagie (greutate la înghiţit), vărsături, anemie, hemoragie digestivă, sau are în familie cazuri de cancer gastric. De asemenea, chiar şi în cazul unor simptome mai puţin specifice, dar la o vârstă peste 45 de ani, este de preferat efectuarea endoscopiei. Astfel, în cadrul endoscopiei digestive superioare, se poate efectua biopsie (prelevarea unui mic fragment de mucoasă gastrică), cu depistarea H. pylori prin test rapid sau examen histopatologic.

Trebuie să se testeze şi familia pentru H. pylori?

Infecţia cu H. pylori, germene patogen uman,  se transmite într-adevăr de la om la om. Indicaţia de testare a membrilor asimptomatici ai familiei este controversată. Ghidurile formulează clar obligativitatea testării pentru persoanele care au rude de gradul I cu cancer gastric sau cu leziuni preneoplazice – gastrită atrofică, de exemplu, şi pentru persoanele din familie cu simptome de dispepsie sub 45 de ani (strategia „test and treat” – „testează şi tratează”). Dacă au simptome de alarmă, explicate mai sus, trebuie să efectueze endoscopie. Iar dacă au deja diagnosticat ulcer gastric sau duodenal, cancer sau limfom gastric, anemie feriprivă neexplicată, purpură trombocitopenică idiopatică, sau iau medicamente antiinflamatorii pe termen lung – atunci trebuie să efectueze într-adevăr testare pentru infecţia cu H. pylori şi tratament dacă testul este pozitiv. Revenind, persoanele din familie, sănătoase, fără simptome,  care nu se regăsesc în situaţiile de mai sus, nu sunt obligate să se testeze; totodată însă, menţionez că versiunile clasice ale ghidurilor admit şi dorinţa pacientului ca indicaţie de testare.

Cum ştiu sigur că m-am vindecat după ce am terminat tratamentul?

Testul anticorpilor nu este potrivit pentru verificarea vindecării. Pentru testarea eradicării cu succes, se folosesc în general testul fecal (se determină în scaun antigenul H. pylori) sau testul respirator cu uree marcată. Aceste teste trebuie efectuate după cel puţin o lună de la finalizarea tratamentului. Alte condiţii sunt: oprirea medicamentelor antisecretorii gastrice de cel puţin 14 zile şi oprirea oricărui antibiotic de cel puţin o lună. Dacă se efectuează o endoscopie ca indicaţie de verificare a vindecării unui ulcer gastric, se poate lua în calcul prelevarea unei biopsii”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri