anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Am anticorpi anti-H. pylori: e obligatoriu tratamentul cu antibiotice?”

GALERIE
dr_Ana_Maria_Singeap
 • dr_Ana_Maria_Singeap
- +

Această situaţie este frecvent întâlnită. Specialiştii atenţionează însă că detectarea anticorpilor anti H.pylori nu înseamnă obligatoriu existenţa unei infecţii actuale şi iniţierea tratamentului cu antibiotice. Cum se pune corect diagnosticul şi ce teste se efectuează pentru a astabili dacă infecţia a fost vindecată, aflaţi din articolul următor.

Dr. Ana Maria Sîngeap, Institutul de Gastroenterologie, Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi:

”Anticorpii anti- H. pylori nu semnifică obligatoriu infecţie actuală, prezentă. Ei apar în urma contactului organismului cu bacteria şi rămân prezenţi (pozitivi) ulterior, permanent, inclusiv după tratament eficient şi vindecare. Cel mai corect, pentru stabilirea infecţiei prezente cu H. pylori,  trebuie efectuate alte teste de diagnostic, non-invazive (testul antigenului fecal din scaun, testul respirator) sau invazive (biopsie gastrică) – alese în funcţie de situaţia clinică. Există însă unele situaţii particulare (cea mai frecventă în mediul spitalicesc – hemoragia digestivă), când metodele menţionate au o sensibilitate mai mică, astfel încât  testul anticorpilor din sânge este cel pe care ne bazăm pentru documentarea infecţiei şi începerea tratamentului. Deasemenea, un aspect pe care doresc să îl explic este: o primă determinare pozitivă, fără tratament antibiotic în antecedente, poate însemna infecţie prezentă. Revin la ceea ce afirmam la început şi accentuez faptul că, după tratament, anticorpii rămân prezenţi, astfel încât nu ne vom baza pe aceştia pentru a controla eradicarea, trebuie aleasă altă metodă.

Este obligatorie endoscopia pentru diagnostic?

Endoscopia nu este obligatorie dacă avem în vedere doar diagnosticul infecţiei cu H. pylori. Există metode denumite „non-invazive”, mai simple şi mai uşor de tolerat de către pacient, pe care ne bazăm în general pentru diagnostic (le-am prezentat în rândurile de mai sus). Dar sunt într-adevăr situaţii când endoscopia trebuie efectuată, pentru a exclude boli organice importante (ulcer, cancer gastric); aceste situaţii sunt cele în care pacientul prezintă „simptome de alarmă” – scădere în greutate, disfagie (greutate la înghiţit), vărsături, anemie, hemoragie digestivă, sau are în familie cazuri de cancer gastric. De asemenea, chiar şi în cazul unor simptome mai puţin specifice, dar la o vârstă peste 45 de ani, este de preferat efectuarea endoscopiei. Astfel, în cadrul endoscopiei digestive superioare, se poate efectua biopsie (prelevarea unui mic fragment de mucoasă gastrică), cu depistarea H. pylori prin test rapid sau examen histopatologic.

Trebuie să se testeze şi familia pentru H. pylori?

Infecţia cu H. pylori, germene patogen uman,  se transmite într-adevăr de la om la om. Indicaţia de testare a membrilor asimptomatici ai familiei este controversată. Ghidurile formulează clar obligativitatea testării pentru persoanele care au rude de gradul I cu cancer gastric sau cu leziuni preneoplazice – gastrită atrofică, de exemplu, şi pentru persoanele din familie cu simptome de dispepsie sub 45 de ani (strategia „test and treat” – „testează şi tratează”). Dacă au simptome de alarmă, explicate mai sus, trebuie să efectueze endoscopie. Iar dacă au deja diagnosticat ulcer gastric sau duodenal, cancer sau limfom gastric, anemie feriprivă neexplicată, purpură trombocitopenică idiopatică, sau iau medicamente antiinflamatorii pe termen lung – atunci trebuie să efectueze într-adevăr testare pentru infecţia cu H. pylori şi tratament dacă testul este pozitiv. Revenind, persoanele din familie, sănătoase, fără simptome,  care nu se regăsesc în situaţiile de mai sus, nu sunt obligate să se testeze; totodată însă, menţionez că versiunile clasice ale ghidurilor admit şi dorinţa pacientului ca indicaţie de testare.

Cum ştiu sigur că m-am vindecat după ce am terminat tratamentul?

Testul anticorpilor nu este potrivit pentru verificarea vindecării. Pentru testarea eradicării cu succes, se folosesc în general testul fecal (se determină în scaun antigenul H. pylori) sau testul respirator cu uree marcată. Aceste teste trebuie efectuate după cel puţin o lună de la finalizarea tratamentului. Alte condiţii sunt: oprirea medicamentelor antisecretorii gastrice de cel puţin 14 zile şi oprirea oricărui antibiotic de cel puţin o lună. Dacă se efectuează o endoscopie ca indicaţie de verificare a vindecării unui ulcer gastric, se poate lua în calcul prelevarea unei biopsii”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.