„Am diabet. Pot lua anticoncepţionale”?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

„Am diabet. Pot lua anticoncepţionale”?

GALERIE
anticonceptionale
  • anticonceptionale
- +

Medicamentele care conţin hormoni, cum ar fi anticoncepţionalele, sunt total contraindicate în cazul diabeticilor. Acest tip de medicamente poate dezechilibra grav diabetul.

Sorina, din Iaşi: „Vă rog să-mi răspundeţi şi mie la o întrebare:ce anticoncepţionale poate să ia o bolnavă de diabet tip II? Pentru diabet iau medicamente, nu sunt la insulină. Vă rog dacă puteţi scrie despre medicamentele care se pot lua şi care nu se pot lua atunci cân d o persoană suferă de diabet. Sunt sigură că mai sunt persoane în situaţia mea interesate de acest subiect. Vă mulţunesc mult şi aştept răspunsul unui specialist.“

Dr. Mihaela Şotropa, medic în cadrul Clinicii de Boli de Nutriţie şi  Diabet a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Vreau să subliniez în primul rând un fapt extrem de important:nici un anticoncepţional nu este indicat la persoanele diabetice. Singura metodă anticoncepţională acceptată este cea locală - fie cu sterilet, fie cu prezervativ. Atinconcepţionalele nu sunt premise la persoanele cu diabet nu din cauză că nu ar putea prevenii o sarcină, ci dintr-un motiv mult mai important. Toate anticoncepţionalele sunt pe bază de hormoni care cresc insulinorezistenţa. Deci, utilizarea anticoncepţionalelor poate dezechilibra foarte grav un diabet. Sfatul meu este să apelaţi fie la sterilet, fie la prezervativ ca metode anticoncepţionale. În ceea ce priveşte alte medicamente  sunt interzise în cazul diabeticilor, în primul rând trebuie să ne referim la  medicaţia cortizonică. Aceasta este  frecvent folosită în diferite boli inflamatorii cornice cum ar fi poliartrita etc. Însă, atunci cân d este indicat un astfel de tratament  pentru un diabetic, atunci se pune în balans ce este mai important. Dacă este absolut necesar tratamentul cu cortizon, atunci se modifică  medicaţia antidiabetică. Dacă este medicaţie orală se trece pe insulină, iar dacă bolnavul este deja pe insulină se se jonglează cu doza de insulină. Şi se modifică în funcţie de glicemie şi de doza de cortizon. Acest lucru trebui făcut cu mare atenţie, deoarece în bolile cronice autoimmune în care se dă cortizon, diabetul se dezechilibrează foarte mult.

Atenţie şi în cazul altor medicamente

De asemenea sunt medicamente neuroleptice care modifică insulinorezistenţa. Medicamente care se utilizează în unele stări anxioaze sau boli psihice. Şi în cazul acestor medicamente bolnavul de diabet trebuie să fie atent, chiardacă modificările nu sunt foarte mari. Şi în cazul medicamentelor antihipertensive există unele discuţii. În cazul betablocantelor, insulinorezistenţa este puţin modificată; nu atât de agravant pe cât o fac cortizonul sau anticoncepţionalele. Dar, între efectul benefic terapeutic pe care îl avem prin betablocante şi efectul de insulinorezistenţă uşor crescută, se preferă efectul benefic al betablocantelor. Diabetologii susţin alegerea lui ca ultimă intenţie terapeutică în cazul bolnavilor cu diabet şi hipertensiune sau insuficienţă cardiacă, boli frecvent asociate diabetului. Alte medicamente care ar mai afecta nivelul glicemic sunt sulfamidele - cum ar fi  banalul biseptol. Însă, alte medicamente nu sunt contraindicate. De exemplu, vitaminele nu sunt contraindicate. Iar vitamina nu este un medicament. Este un surplus de ceva fiziologic pe care noi îl consumăm în mod normal din alimente. Deci, este un surpulus pentru ceea ce nu putem lua în mod normal din alimente, din diverse motive cum ar fi tulburările de absorbţie, etc. Însă, orice exces, chiar şi de vitamine poate avea efecte negative. Trebuie spus că diabeticul din cauza metabolismului său  are modificări de B-uri, de Zinc, de Seleniu, de Cupru. Şi atunci sunt vitamine speciale pentru diabetici. Acestea au microelemente care nu sunt în cantitate suficientă la diabetic. Mai subliniez faptul că pacientul cu diabet are nevoie de supliment de magneziu. Există un metabolism deficitar al magneziului la persoanele diabetice. De aceea în cazul acestora se recomandă administarea de  un supliment de magneziu sub formă de tablete, 10-20 de zile de pe lună.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.