Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Am diabet. Pot lua anticoncepţionale”?

GALERIE
anticonceptionale
  • anticonceptionale
- +

Medicamentele care conţin hormoni, cum ar fi anticoncepţionalele, sunt total contraindicate în cazul diabeticilor. Acest tip de medicamente poate dezechilibra grav diabetul.

Sorina, din Iaşi: „Vă rog să-mi răspundeţi şi mie la o întrebare:ce anticoncepţionale poate să ia o bolnavă de diabet tip II? Pentru diabet iau medicamente, nu sunt la insulină. Vă rog dacă puteţi scrie despre medicamentele care se pot lua şi care nu se pot lua atunci cân d o persoană suferă de diabet. Sunt sigură că mai sunt persoane în situaţia mea interesate de acest subiect. Vă mulţunesc mult şi aştept răspunsul unui specialist.“

Dr. Mihaela Şotropa, medic în cadrul Clinicii de Boli de Nutriţie şi  Diabet a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Vreau să subliniez în primul rând un fapt extrem de important:nici un anticoncepţional nu este indicat la persoanele diabetice. Singura metodă anticoncepţională acceptată este cea locală - fie cu sterilet, fie cu prezervativ. Atinconcepţionalele nu sunt premise la persoanele cu diabet nu din cauză că nu ar putea prevenii o sarcină, ci dintr-un motiv mult mai important. Toate anticoncepţionalele sunt pe bază de hormoni care cresc insulinorezistenţa. Deci, utilizarea anticoncepţionalelor poate dezechilibra foarte grav un diabet. Sfatul meu este să apelaţi fie la sterilet, fie la prezervativ ca metode anticoncepţionale. În ceea ce priveşte alte medicamente  sunt interzise în cazul diabeticilor, în primul rând trebuie să ne referim la  medicaţia cortizonică. Aceasta este  frecvent folosită în diferite boli inflamatorii cornice cum ar fi poliartrita etc. Însă, atunci cân d este indicat un astfel de tratament  pentru un diabetic, atunci se pune în balans ce este mai important. Dacă este absolut necesar tratamentul cu cortizon, atunci se modifică  medicaţia antidiabetică. Dacă este medicaţie orală se trece pe insulină, iar dacă bolnavul este deja pe insulină se se jonglează cu doza de insulină. Şi se modifică în funcţie de glicemie şi de doza de cortizon. Acest lucru trebui făcut cu mare atenţie, deoarece în bolile cronice autoimmune în care se dă cortizon, diabetul se dezechilibrează foarte mult.

Atenţie şi în cazul altor medicamente

De asemenea sunt medicamente neuroleptice care modifică insulinorezistenţa. Medicamente care se utilizează în unele stări anxioaze sau boli psihice. Şi în cazul acestor medicamente bolnavul de diabet trebuie să fie atent, chiardacă modificările nu sunt foarte mari. Şi în cazul medicamentelor antihipertensive există unele discuţii. În cazul betablocantelor, insulinorezistenţa este puţin modificată; nu atât de agravant pe cât o fac cortizonul sau anticoncepţionalele. Dar, între efectul benefic terapeutic pe care îl avem prin betablocante şi efectul de insulinorezistenţă uşor crescută, se preferă efectul benefic al betablocantelor. Diabetologii susţin alegerea lui ca ultimă intenţie terapeutică în cazul bolnavilor cu diabet şi hipertensiune sau insuficienţă cardiacă, boli frecvent asociate diabetului. Alte medicamente care ar mai afecta nivelul glicemic sunt sulfamidele - cum ar fi  banalul biseptol. Însă, alte medicamente nu sunt contraindicate. De exemplu, vitaminele nu sunt contraindicate. Iar vitamina nu este un medicament. Este un surplus de ceva fiziologic pe care noi îl consumăm în mod normal din alimente. Deci, este un surpulus pentru ceea ce nu putem lua în mod normal din alimente, din diverse motive cum ar fi tulburările de absorbţie, etc. Însă, orice exces, chiar şi de vitamine poate avea efecte negative. Trebuie spus că diabeticul din cauza metabolismului său  are modificări de B-uri, de Zinc, de Seleniu, de Cupru. Şi atunci sunt vitamine speciale pentru diabetici. Acestea au microelemente care nu sunt în cantitate suficientă la diabetic. Mai subliniez faptul că pacientul cu diabet are nevoie de supliment de magneziu. Există un metabolism deficitar al magneziului la persoanele diabetice. De aceea în cazul acestora se recomandă administarea de  un supliment de magneziu sub formă de tablete, 10-20 de zile de pe lună.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri