“Amantul doamnei Chatterley”, de D.H.Lawrence
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

“Amantul doamnei Chatterley”, de D.H.Lawrence

GALERIE
Amantul-doamnei-Chatterley
  • Amantul-doamnei-Chatterley
- +

Romanul a fost interzis o perioadă în Statele Unite, Marea Britanie şi Australia pentru că ar fi sfidat bunele moravuri. El spune povestea unei tinere femei, căsătorita cu un aristocrat rămas paralizat după război şi care se va implica într-o relaţie extraconjugală cu cel care avea grijă de vânatul de pe moşia soţului ei.

 

Romanul Amantul doamnei Chatterley a inspirat de-a lungul timpului mai multe ecranizări; ultima, difuzată în 2015, îi are în distribuţie pe Holliday Grainger, Richard Madden şi James Norton.
 
„În întunecimea udă a copacilor fu cuprinsă brusc de un tremur de nestăpânit. Torsul alb al bărbatului, despicând întunericul, îi apăruse nespus de frumos. Trupul alb, puternic, divin, cu pielea mătăsoasă, bine întinsă pe muşchi. Faţa omului, cu mustaţa zbârlită şi ochii duri, încărcaţi de resentiment, nu mai avea nici o importanţă. Nici felul lui stupid de a fi nu avea importanţă. Trupul său era divin în sine, spintecând întunericul, ca o revelaţie.”


DESPRE AUTOR

 

David Herbert Lawrence, scriitorul englez care a lăsat o amprentă sensibilă asupra multor autori importanţi, printre care Lawrence Durrell şi Henry Miller, s-a născut în 1885 la Eastwood, în Nottinghamshire, ca fiu al unui miner şi al unei foste învăţătoare. La treisprezece ani câştigă o bursă la liceul din Nottingham, pe care-l părăseşte în 1901 din cauza sănătăţii precare. Pentru scurtă vreme lucrează la un atelier de articole chirurgicale (întocmai ca Paul Morel, eroul romanului Fii şi îndrăgostiţi). Se îndrăgosteşte de Jessie Chambers (Miriam, în acelaşi roman), care, în 1903, îl va ajuta să debuteze cu mai multe poeme în The English Review. Între 1902 şi 1906 se angajează în învăţământ, în ţinutul natal, spre a strânge bani pentru universitate. În 1907 se înscrie la Colegiul universitar din Nottingham, dar în curând plămânii şubrezi îl vor obliga să renunţe la studii. Predă la Croydon, lângă Londra, până în 1912, după care se va dedica exclusiv scrisului. Moartea mamei sale, de care era extrem de ataşat, va fi redată de Lawrence în ultima parte a romanului Fii şi îndrăgostiţi, din 1913. În 1914 are loc o altă cotitură în viaţa sa: căsătoria cu Frieda Weekley (născuta von Richthofen), alături de care va trăi o frământată poveste de iubire, punctată de lungi călătorii în Europa, Ceylon, America şi Australia, urmate de stabiliri temporare în New Mexico, SUA şi Mexic. Relaţia cu Frieda îşi va găsi reflectarea în romanele Curcubeul (1915), Femei îndrăgostite (1916, publicat în 1920), Fata pierdută (1920), Şarpele cu pene (1926), Amantul doamnei Chatterley (cele trei versiuni, scrise între 1925 şi 1928). Lawrence moare de tuberculoza în 1930, într-un sanatoriu din Vence, în Franţa.

De marţi, 19 februarie 2019, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Amantul doamnei Chatterley”, de D.H.Lawrence

Pret: 12 lei


Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.