Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă

„Anul cărții” a reunit la Iași peste 500 de elevi și profesori la Olimpiada „Universul cunoașterii prin lectură” și Concursul Național „Ionel Teodoreanu”

GALERIE
B7F104CE-F88A-4C94-A413-742959E76CD0F569E5FE-61FF-4CE0-B2A1-2ED2606AF9D4D50FB741-7193-4B46-9760-ACD6E3CD3A921F5FD5B8-2F4D-48B8-B8C9-95AF18DF7539
  • B7F104CE-F88A-4C94-A413-742959E76CD0
  • F569E5FE-61FF-4CE0-B2A1-2ED2606AF9D4
  • D50FB741-7193-4B46-9760-ACD6E3CD3A92
  • 1F5FD5B8-2F4D-48B8-B8C9-95AF18DF7539
- +

În perioada 7 - 9 iunie, la Iași, s-au derulat în simultaneitate două competiții de anvergură - Olimpiada națională „Universul cunoașterii prin lectură” pentru elevii din mediul rural și ediția a XIV-a a Concursului Național „Ionel Teodoreanu”, ultima dintre acestea fiind o inițiativă de succes a Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași, în contextul unui parteneriat autentic și generos cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Ministerul Educației Naționale.

Momentele festive, oficiale s-au derulat în spații de o evidentă rezonanță culturală ale orașului nostru (Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza”  Iași,  Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, fiind prezidate de către conf. univ. dr. Mina Maria Rusu, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, precum și de personalități ale mediului cultural și educațional ieșean, precum prof. dr. Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, inițiatorul Concursului „Ionel Teodoreanu” și președinte de onoare, prof. univ. dr. Vasile Burlui, fondator și președinte de onoare al olimpiadei pentru elevii din mediul rural, prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu și prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, din partea Universității „Al. I. Cuza” Iași, alături de reprezentanții instituțiilor care și-au asumat organizarea celor două competiții: prof. Mihaela Țura și prof. Bogdan Gabriel Bârzoi, inspectori școlari generali adjuncți în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași și prof. dr. Elvira Rotundu, director al Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași.

Probele propriu-zise (proba scrisă, proba orală, respectiv proba de evaluare a portofoliilor specifică Olimpiadei „Universul cinoașterii prin lectură”) au avut loc în Colegiul Național „Costache Negruzzi”, în care, timp de trei zile, s-au consumat momente unice de elevație intelectuală și de tensiune emoțională, în urma cărora micii competitori, elevi de gimnaziu din toate județele țării și din Municipiul București, au fost răsplătiți cu circa 200 de premii în diplome, cărți și bani, asigurate, generos ca de fiecare dată, de Ministerul Educației Naționale, organizatori și parteneri.

Astfel, pe lângă cele circa 60 de premii oficiale ale Ministerului Educației Naționale, elevii performanți au beneficiat și de alte distincții și recompense, precum Premiile „Costache Negruzzi”, oferite de școala gazdă, Premiile „Ionel Teodoreanu”, acordate de Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Iași sau premiile oferite de instituțiile culturale partenere – Editura Polirom și Muzeul Național al Literaturii Române. Un moment deosebit, care a asigurat diferența specifică a festivității de premiere din cadrul Concursului  Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, a fost decernarea de către doamna deputat Camelia Gavrilă a unui număr de 25 de premii din partea Parlamentului României, atât elevilor cu performanță înaltă în concurs, cât și echipei de profesori care a gestionat evenimentul.

Îmbucurător rămâne și și faptul că toți cei 7 elevi ieșeni participanți la competiții au avut șansa de a fi pe podium obținând premii, mențiuni și premii speciale, după cum urmează:  Avram Teodora, clasa a VI-a, Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani (îndrumător prof. Daniela Mertic) – premiul I; Munteanu Corina Maria, clasa a VII-a, Colegiul Național Iași (îndrumător prof. Nicoleta Munteanu) – premiul al III-lea; Hurmuzache Maria Ioana, clasa a VIII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (îndrumător prof. Irina Nechifor) – mențiune; Catană Andreea, clasa a V-a, Școala Gimnazială Dobrovăț (îndrumător prof. Iulian Pețenghea), Alexandrescu Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Covasna (îndrumător prof. Ana-Maria Hurjui), Enia Miruna Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Osoi (îndrumător prof. Felicia Pintilie) și Sima Luiza Maria, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „D.D.Pătrășcanu” Tomești (îndrumător prof. Lucica Rață) – premiu special.

Programul a cuprins, în egală măsură, și evenimente menită să familiarizeze elevii și profesorii din țară cu specificul cultural și educațional al Iașilor, precum: concert-lecție susținut de profesori și elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, atelier media oferit de Televiziunea Apollonia, vizită la Universitatea Apollonia, explorarea Parcului Copou și a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”, itinerar spiritual prin centrul  istoric al orașului (Palatul Roznovanu, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii) etc.

Succesul competițiilor se datorează și implicării Primăriei Municipiului Iași, care a susținut din punct de vedere financiar evenimentul, precum și partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Consiliul Județean Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea Apollonia, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Literaturii Române, Editura Polirom, la care se adaugă unitățile școlare implicate în organizare: Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, Liceul Economic de Turism, Colegiul Agricol „Vasile Adamachi”, Liceul Teoretic „Al.I. Cuza”, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu-Iloaiei, Școala Gimnazială „D. A. Sturdza” Iași, Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 29.


„Prin implicarea eficientă, profesionistă și generoasă a Inspectoratului Școlar Județean Iași, beneficiind de un real sprijin al instituțiilor partenere din comunitatea ieșeană pentru susținerea excelenței în educație, organizarea simultană și complementară a celor două competiții a fost o reușită, precum și o oportunitate de a promova, la nivel național, valorile  școlii ieșene, într-o paradigmă a culturii, a lecturii, a respectului față de carte și de educație”, a declarat coordonatorul echipei de organizare, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri