anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

BIROUL DE MEDIERE

„Ar fi bine ca tot ce faceţi împreună să fie «la vedere». Este o povară pentru un copil să ţină un secret, mai ales faţă de mama lui“

GALERIE
copil cu parinti
 • copil cu parinti
- +

Managementul conflictelor de familie 

- Vezi să nu afle mama că am fost la mall, ştii că se supără! Tatăl îi face semn cu ochiul fiului său, zâmbind, în timp ce plăteşte o oră de joacă pentru băiatul de 8 ani, în spaţiul destinat copiilor. 

Ne-am aşezat pe o bancă, pentru a putea fi în apropierea lui Bogdănel, care se şi aşezase într-o maşinuţă.

- Cu ce vă pot eu fi de folos?! Întrebarea mea i-a provocat un oftat, domnului S.

- Băiatul a stat cu noi, cât am fost amândoi în Spania. Este singurul nostru copil şi vă închipuiţi cât îl iubim, eu şi soţia mea. Din păcate, noi, părinţii, nu ne-am înţeles, am divorţat, iar ea s-a întors şi lucrează aici, în oraş. Ştiu că nu este uşor pentru ea şi, lunar, are din partea mea şi a părinţilor mei, un sprijin financiar. Problema este că fosta soţie nu este de acord să ni-l lase pe Bogdan în vizită, mai mult de o zi, deşi eu vin din Spania pentru a fi împreună cu copilul. Am dori să ne facilitaţi comunicarea cu ea, pentru a fi de acord cu şederea copilului la bunici, două-trei zile, atunci când sunt şi eu în ţară, ca să nu mai plângă băiatul atunci când pleacă acasă la mama lui. Din păcate, ea este convinsă că noi îl copleşim cu cadouri şi surprize şi că aceasta este cauza pentru care ne preferă pe noi.

- Domnul S., vă apreciez că vreţi să construiţi o relaţie cu băiatul dumneavoastră, în care au loc şi bunicii, dar şi mama copilului. Acesta este un exerciţiu util pentru Bogdan, pentru că învaţă să interacţioneze cu cei dragi, chiar şi atunci când aceştia nu locuiesc în aceeaşi casă. Dar dacă despărţirea doare la orice vârstă, în copilărie, universul celui mic este familia şi absenţa mamei sau a tatălui îl afecteaza profund. Totuşi, înainte de a avea un dialog cu fosta soţie, vreau să vă atrag atenţia asupra câtorva aspecte:

1. Ar fi bine ca tot ce faceţi împreună cu Bogdan să fie „la vedere“, nu pe ascuns. Pentru un copil este o povară să ţină un secret, mai ales faţă de mama lui. Până la 10 ani, este foarte importantă aprecierea acordată de părinţii lui. Dacă îl puneţi să ascundă, faţă de mama lui, o activitate care-i place, atunci el va face asta în toate situaţiile care-l privesc, pentru că nu ştie ce anume o supără pe mama. Ba mai mult, va folosi acest raţionament  simplificat şi în alte cazuri, în care nu doreşte ca tatăl să îl certe. În timp, asta se transformă într-o lipsă de comunicare cu părinţii sau, în adolescenţă, într-o excludere a amândurora din viaţa lui, pentru a scăpa de complicaţii şi discuţii în contradictoriu.  

2. Divorţul, oricât de civilizat ar fi, presupune nişte tensiuni pe care fiul dumneavoastra le intuieşte, mai ales că sunt două „echipe“: mama şi tata+bunicii. Bogdănel are rolul de a-i face pe toţi fericiţi, ceea ce nu este uşor nici pentru un adult. Atunci când petreceţi un timp împreună, mai luaţi-i din povara asta şi în loc să-i faceţi semn cu ochiul, complice, poate ar fi fost mai bine ca anterior să fi discutat programul cu mama, cu care să ajungeţi la un acord şi apoi să-l încurajaţi pe fiul vostru să-i povestească şi celuilalt părinte ce i-a plăcut sau ce-l pasionează. Astfel şi mama simte că este integrată în forma actuală a familiei. Atitudinea pozitivă, de cooperare, conduce la o mai bună comunicare, eficientă, fără suspiciuni.                       

3. Înainte ca mama să accepte mai uşor ca Bogdan să rămână mai mult cu dumneavoastră şi părinţii, n-aţi putea să-i oferiţi copilului darurile , chiar în prezenţa mamei, pentru ca şi ea să fie parte a bucuriei voastre, ca familie?! Când cei dragi zâmbesc, atunci copilul este fericit. Şi cred că asta vă doriţi, nu?!    

Mediator Roxana Cozma, 

www.mediatoriautorizatiiasi.ro  

Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.