VIDEO - Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate
Ancheta judiciara la Opera Nationala Româna Iasi a debutat exploziv. 11 persoane implicate au (...)
citeste totmiercuri, 03.03.2021
Răspunsul scris al procurorilor militari în cazul revoltător al colonelului care bea vin cu cana la muncă depăşeşte orice limită. Ca să îşi justifice acum acţiunea controversată prin care un colonel a scăpat basma curată, Parchetul Militar Iaşi a inventat ceva ce cu greu se poate şi imagina: „autodenunţul calomnios”. Ofiţerul de jandarmerie care a recunoscut cu gura lui că a băut în sediul instituţiei s-ar fi “autotdenunţat calomnios”, reiese dintr-un răspuns oficial oferit de acest Parchet “Ziarului de Iaşi”. Procurorii militari ne-au precizat într-o adresă oficială că nu l-au putut trage la răspundere penală pe militar doar în baza propriei recunoaşteri, în lipsa altor probe. Acum două zile însă, oficial, reprezentanţii Jandarmeriei ne-au spus că ei ştiau că jandarmul Gabriel Vasiliu a băut după program, şi nu în timpul serviciului, cum a recunoscut chiar el. A verificat, astfel, procurorul de caz unde a avut loc chermeza bahică?Dacă da, cine minte?
Reprezentanţii Parchetului Militar IaşI ne-au furnizat abia ieri un răspuns oficial despre ancheta pe care au desfăşurat-o în cazul colonelului Gabriel Vasiliu, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ). Procurorii militari au remis ziarului un document semnat de şeful instituţiei, Gheorghe Prelipcean, dar şi de purtătorul de cuvânt Catrinel Vasile Chirilă, la rândul lor colonei, care mai degrabă ridică întrebări decât oferă răspunsuri. ZDI a adresat Parchetului Militar Iaşi, acum două zile, următoarele întrebări: dacă unitatea a deschis dosar penal pentru încălcare de consemn, atunci când militarul a recunoscut că a băut alcool în timpul serviciului, sau dacă a fost sesizat de IJJ cu privire la posibila comitere a acestei fapte de către ofiţer. De asemenea, am rugat instituţia militară să explice publicului care sunt motivele pentru care nu s-a sesizat din oficiu atunci când ofiţerul a recunoscut chiar el că a băut alcool la serviciu. Redăm, mai jos, explicaţiile oferite publicului prin intermediul ZDI, de către Parchetul Militar. Am păstrat exact forma de exprimare din documentul semnat de coloneii Prelipcean şi Macovei.
„1.cererea a fost trimisă la Tribunalul Militar Iaşi
2.cele susţinute în cerere au fost în concret o versiune cu privire la împrejură rile situaţiei de fapt declarată de inculpate pe parcursul procesului penal
3.probele relevante în cauză au fost de ordin ştiinţific şi în baza acestora s au dispus soluţiile de parchet şi instanţa de fond“
4.o versiune declarantă de inculpat în cadrul unei investigaţii penale prin care se autoincriminează şi care este singulară, nefiind alte mijloace de probă certe nu poate constitui temei al răspunderii penale“. Trecem peste agramatismul exprimării, deşi inacceptabil pentru nişte magistraţi.
Cine minte?
În ediţia de ieri am precizat şi punctul de vedere al IJJ cu privire la situaţia ofiţerului Vasiliu. Astfel, din răspunsurile oficiale primite de la reprezentanţii Jandarmeriei reiese că instituţia ştia, până alaltăieri, că angajatul ar fi consumat alcool în afara programului. După ce le-am atras atenţia că în motivarea sentinţei colonelului există un pasaj în care chiar acesta recunoaşte că a băut „trei căni cu vin roşu“ la serviciu, reprezentanţii IJJ au sucit-o şi ne-au spus că vor sesiza Parchetul Militar. „Având în vedere cele menţionate în sentinţa judecătorească, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi va sesiza Parchetul Militar, iar organelle competetente vor dispune măsurile legale“, ne-a spus purtătorul de cuvânt al IJJ, acum două zile. Tribunalul Militar a stabilit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu amânarea pedepsei pentru colonelul Vasiliu, însă doar pentru că a condus băut pe drumurile publice. Pentru că a băut la muncă, ofiţerul nu a fost cercetat deloc, nici penal, nici disciplinar. Judecătorul militar care a dispus o pedeapsă cu amânare pentru ofiţer a motivat, printre altele: „Inculpatul are o activitate profesională evaluată cu calificativul «Foarte bine» în ultimii 3 ani, s-a preocupat de creşterea calităţii activităţii sale profesionale prin urmarea unor cursuri de specializare, iar din 2014 a îndeplinit funcţia de ofiţer cu cercetarea penală specială în cadrul I.J.J. Iaşi, a fost recompensat material şi verbal în repetate rânduri pentru activitatea desfăşurată“. Reamintim că fapta ofiţetului a avut loc în iulie 2018, atunci când colonelul Gabriel Vasiliu a băut la muncă şi s-a urcat la volan, fiind oprit, în scurt timp, de un echipaj al Poliţiei Rutiere.
Frăţia „amânărilor“
Amânarea pedepselor pentru militarii care se urcă băuţi la volan nu este o practică nouă la parchetele şi instanţele militare din Iaşi. ZDI a consultat majoritatea sentinţelor din ultimul an pronunţate de instanţele militare, iar din acestea reiese că militarii care beau şi conduc pe drumurile publice scapă de regulă de condamnări penale. Spre deosebire de instanţele civile, care în majoritate condamnă cu suspendare şoferii care beau, cele militare amână pedeapsa, pentru ca infractorii să nu aibă cazierul „pătat“. În acest fel, pompierii, jandarmii, militarii care comit astfel de infracţiuni, ce pot avea impact major asupra securităţii publice, nu pot fi daţI afară din sistem şi nici să-şi piardă beneficiile, inclusiv pensiile speciale viitoare.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Soția unuia dintre bărbații uciși este asistentă medicală în secția unde e tratat criminalul
Ministrul de Interne, despre crimele din Onești: Poate ar fi trebuit altă abordare
Bărbatul care a trântit la pământ un copil, la Hunedoara, este acuzat de tentativă de omor
Investigație în urma a două decese după vaccinarea cu AstraZeneca în Coreea de Sud
Cum a schimbat Palas traiectoria de dezvoltare a Iașului. Tinerii sunt cei mai câștigați
VIDEO Șofer fără permis prins circulând pe sens interzis, pe Cuza Vodă
7,99 - rata de infectare într-o comună din Iași. Cinci localități în scenariul roșu
VIDEO: Mașinile parcate pe bulevardul Păcurari, mutate pentru spălarea străzii
Bărbat cu dizabilități, carbonizat după ce casa i-a luat foc și nu s-a putut salva
Incendiu într-un apartament din Alexandru. Un bărbat a fost scos inconștient
Spitalele vechi din România nu mai pot fi salvate. Demolarea, una dintre soluții
Placa pe care scrie "Mișcarea Legionară" nu încalcă legea, spun procurorii
Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. Au crescut de 12 ori în 2 ani
VIDEO: Președintele Ucrainei s-a vaccinat dezbrăcat la bustul gol
Cronica eșecului. De ce a ucis Gheorghe Moroșan, deși ajunsese să coopereze
Ministerul Educației vrea ca examenele să se desfășoare cu prezență fizică
Pot firmele să-şi oblige angajaţii să se vaccineze împotriva Covid-19?
Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!
VIDEO: Indivizii care l-au lovit pe primarul din Roşcani petrec luna martie după gratii
Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel
La loc comanda: traseul autobuzului 3b a încins spiritele în Dancu
Fetiţa opărită cu ciorbă pe 40% din suprafaţa corpului rămâne la Iaşi
Casa de Sănătate a încercat, fără succes, să smulgă 42 de lei de la Institutul de Cardiologie
Cât costă o căzătură în Kaufland: 15.000 de lei pentru că a alunecat pe o pată de ulei
Expoziţii inedite la muzeele a trei scriitori: Otilia Cazimir, Ion Creangă şi George Topîrceanu
Partidă de sex la prostituate plătită cu 15.000 de euro. Iată cum s-a încheiat "destrăbălarea"!
Fetiţă de doi ani, victimă colaterală într-un conflict între părinţi
VIDEO - Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate
CS Universitatea Craiova este prima semifinalistă a Cupei României
O sticlă de whisky scoţian, vândută la licitaţie pentru 37.000 de dolari
Lucian DÎRDALAEuro contra dezinformării |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Florin CÎNTICSaboţii lui Claude (III) |
Radu PĂRPĂUȚĂUn norocos |
Alex VASILIUExperienţa Ciceu - Cicero |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.