Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

”Autostrada” de acum 5.000 de ani ce traversa Moldova: ce spun experţii ieşeni după descoperirea scheletului din anul 3.000 î.Hr.? Legătura cu marea migraţie

GALERIE
schelet
  • schelet
- +

Descoperirea din urmă cu o săptămână de către o echipă mixtă de arheologi din Botoşani şi Iaşi a unui nou schelet din perioada Epocii Bronzului, circa 3.000 de ani î.Hr., a readus în discuţie faptul că zona Moldovei a fost dintotdeauna o oprire semnificativă pe „o mare autostradă” în sensul migraţiilor care au format popoarele europene de astăzi. Am discutat cu conf.dr. Neculai Bolohan, directorul Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), specialist în arheologie, despre ce ne pot spune aceste descoperiri de schelete de acum peste 5.000 de ani şi ce mai putem învăţa astăzi din studiul acestor rămăşite.

 

Primul pas la o astfel de descoperire, a explicat specialistul, este ca cercetătorii să analizeze mormântul în care au fost găsite rămăşiţele, pentru a se identifica diferite rituri mortuare ce au fost utilizate. Ulterior, analizând scheletul, se poate identifica poate cauza morţii şi vârsta la care aceasta s-a produs. Cu tehnologii mai moderne se pot data cu exactitate mai mare rămăşiţele, pentru a putea înţelege mai clar cum s-au derulat migraţiile din perioada de-acum 3.000 de ani î.Hr. în regiunea noastră.

„Cercetări de această natură se desfăşoară de mult timp în zona Moldovei – după al Doilea Război Mondial au fost marile şantiere dedicate asanărilor, îmbunătăţirilor funciare. A fost o echipă de arheologi din Iaşi, Bucureşti, cercetători de la universitate, şi au început să se înregistreze tumulii mortuari identificaţi acolo, construcţiile funerare, care în Moldova pot fi atribuite pentru două perioade, fie pentru debutul Epocii Bronzului, fie pentru secolele V – III”, a declarat conf.dr. Neculai Bolohan.

 

Pentru a înţelege mai bine istoria migraţiilor din Moldova, ar fi nevoie de un program naţional de cercetare

 

Unul dintre fenomenele din această perioadă, explică cercetătorul, este numit „Yamnaya”, sub care au fost înregistrate mai multe tipuri de manifestări funerare şi marchează debutul Epocii Bronzului la Estul Carpaţilor şi în Nordul Mării Negre, dar continuă şi până în Europa Centrală. Fenomenul este asociat unei mari deplasări populaţionale care au ajuns în zona Moldovei de astăzi şi a continuat de-a lungul Carpaţilor şi Dunării.

Cercetătorul spune că în Moldova, cu precădere în zona judeţului Botoşani, sunt sute de construcţii funerare datând din perioada debutului Epocii Bronzului. Pentru a putea fi cercetate integral, acesta spune că ar fi nevoie de iniţierea unui program naţional, susţinut şi financiar de către stat.

„Fiind vorba despre începutul Epocii Bronzului şi neexistând date de cronologie absolută până acum, eu lucrez exact la un articol despre prima astfel de datare carbon la Est de Carpaţi, privind perioada acestor tumuli, inclusiv structura ADN a oaselor. Cred că asta vor să facă şi colegii de la Institutul de Arheologie din Iaşi şi Botoşani cu privire la recenta descoperire: o datare precisă, o analiză antropologică şi ADN, ca descoperirea să poată fi adăugată la o baze de date creată pentru a observa acest fenomen ce a dus la prima modernizare a Europei”, a mai precizat conf.dr. Neculai Bolohan.

 

De la inventarea roţii, la toleranța la lapte

 

Cercetătorul a mai explicat faptul că este foarte importantă înţelegerea perioadei respective, pentru că atunci a avut loc prima modernizare a Europei.

„Acest fenomen de mobilitate extrem de mare din zonele amintite către Europa a adus mai multe descoperiri, printre care şi roata, mijloace de tracţiune, înhămarea animalelor. Mai este adus ceva ce nu exista până atunci: toleranţa la lapte, erau crescători de animale şi aveau ce le trebuie în mod natural. Înseamnă că Estul României a fost în faţa acestui fenomen de mobilitate populaţională. E foarte important că în sfârşit există interes pentru această perioada, Epoca Bronzului, care nu este foarte clar definită din punct de vedere al perioadei, al cronologiei externe şi interne, ştim doar că există şi este nevoie de o muncă de cercetare mai amplă, cu datări precise”, a mai precizat prof.dr. Neculai Bolohan. 

FOTO: Scheletul păstrează urme de ocru roşu pentru a sublinia un rit legat de renaştere. Sursa foto: Adela Kovacs / Muzeul Judeţean Botoşani

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri